Το ευρωκοινοβούλιο αναμένεται σήμερα να ψηφίσει προτάσεις για την καλύτερη προστασία της υγείας των μελισσών, την εξάλειψη της νοθείας του μελιού

και την ενίσχυση της υποστήριξης των μελισσοκόμων της ΕΕ., οι οποίες συζητήθηκαν χθες Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

 

Με το σχέδιο ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές ζητούν μια αποτελεσματική, ευρείας κλίμακας και μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας των μελισσών, την καταπολέμηση της θνησιμότητάς τους και την ανασύσταση των αποθεμάτων τους.

 

Ζητούν να αυξηθεί η χρηματοδοτική στήριξη των μελισσοκόμων, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις απώλειες στην παραγωγή και τη θνησιμότητα των αποικιών μελισσών.

 

Υπογραμμίζουν ότι για να διασφαλιστεί ότι το εισαγόμενο μέλι πληροί τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ χρειάζεται να εναρμονιστούν οι συνοριακοί έλεγχοι, οι έλεγχοι στην ενιαία αγορά και όλες οι δοκιμές εισαγόμενου μελιού.

 

Καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει αποτελεσματικές διαδικασίες εργαστηριακών αναλύσεων, προκειμένου να εντοπίζονται τα κρούσματα νόθευσης μελιού και ζητούν από τα κράτη μέλη να επιβάλουν αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

 

Τονίζουν ότι το μέλι και τα προϊόντα μελισσών θα πρέπει να θεωρούνται «ευαίσθητα» στις εμπορικές συνομιλίες με τρίτες χώρες και προτείνουν το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής των διαπραγματεύσεων για συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.

 

Ιστορικό

 

Περίπου 600.000 Ευρωπαίοι μελισσοκόμοι παράγουν περίπου 200.000 τόνους μελιού ετησίως, καθιστώντας την ΕΕ το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μελιού στον κόσμο μετά την Κίνα.

 

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στην ΕΕ είναι η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ουγγαρία, ακολουθούμενες από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

 

Η ΕΕ εισάγει περίπου 200.000 τόνους μελιού, κυρίως από την Κίνα, την Ουκρανία, την Αργεντινή και το Μεξικό.