Με μια λιτή περιγραφή ως «ανενεργές ή περιορισμένης χρησιμότητας», μεταξύ άλλων, καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 25 του ν.2520/1997 περί χρηματοδοτικής μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων από εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, με τις οποίες παρέχονταν απαλλαγές από τον φόρο μεταβίβασης και υπεραξίας οι αγροτικές εκτάσεις τόσο κατά την αγορά τους από τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, όσο και κατά την οριστική μεταβίβαση της κυριότητας των αγροτικών εκτάσεων προς τους αγρότες στη λήξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης.

 

Επίσης, καταργείται και η επιδότηση αγροτών σε περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων, κατά 35% του επιτοκίου για τα 10 πρώτα χρόνια της χρηματοδοτικής μίσθωσης, το οποίο προσαυξανόταν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στις περιπτώσεις νέων αγροτών που είναι αρχηγοί και κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και των αγροτών που είναι κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

 

Οι παραπάνω ρυθμίσεις περιέχονται στο άρθρο 354 στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο εισάγεται σήμερα στις 3 το μεσημέρι στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προς επεξεργασία.

 

Το εν λόγω νομοσχέδιο με τον τίτλο “Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις”, χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως επείγον.

 

Η επεξεργασία του στις Επιτροπές, θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις συνεδριάσεις σήμερα και αύριο, στις οποίες θα κληθούν και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς να τοποθετηθούν.

 

Στην συνέχεια, θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.

 

Για περισσότερα δείτε εδώ το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής: