«Συνεπής με την γνωστή πολιτική του, δηλαδή την τακτική παραπλάνησης των αγροτών, παρουσιάστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μέσα από την οποία, για ακόμη μια φορά επιχείρησε να τους ¨πείσει¨ για το… έργο του!» ανέφερε ο Βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Καρασμάνης.

 

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Καρασμάνης αναφέρει τα εξής: «Ο κύριος Αποστόλου, βρήκε το θάρρος – για να μη πούμε θράσος – να συμπεριλάβει στα ¨πεπραγμένα¨ του, και ό,τι έχει κάνει για τους ροδακινοπαραγωγούς που καταστράφηκαν από τις τριήμερες βροχοπτώσεις του Ιουλίου, ξεκινώντας με την αμίμητη άποψη ότι εκείνη η θεομηνία χτύπησε την παραγωγή πάνω… στην ανθοφορία και στην καρπόδεση!

 

Επειδή, κατά πως λέει ο λαός, και η… ¨κουτσή Μαρία¨ ξέρει πως τα μέσα Ιουλίου είναι για τα ροδάκινα περίοδος συγκομιδής και όχι… ανθοφορίας, ο κύριος Αποστόλου πρέπει να είναι ο μοναδικός παγκοσμίως Υπουργός Γεωργίας που το αγνοεί. Δεδομένου δε ότι είναι και γεωτεχνικός, ας κάνει μια επανάληψη στα μαθήματα που διδάχτηκε για να πάρει πτυχίο, για να μη πέφτει από τη μια γκάφα πάνω στην άλλη!

 

Στη συνέχεια δε της συνέντευξής του, έχει ξεχάσει τα παραπάνω, λέει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις και ότι ως το τέλος Ιανουαρίου θα έχει πληρώσει το 70% και το υπόλοιπο μετά από λίγους μήνες. Το να πέφτει σε τέτοιες ανακολουθίες ένας Υπουργός, δείχνει επιεικώς και την επιπολαιότητα με την οποία χειρίζεται τα πολύ σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς του.

 

Ο κύριος Αποστόλου αφού επί εφτά μήνες παραμύθιαζε τους πληγέντες παραγωγούς, με ¨επιτροπές επί επιτροπών¨ εκμεταλλευόμενος την αγωνία των ανθρώπων αυτών, και τα… ¨θετικά τους πορίσματα¨ και διαβεβαιώσεις ότι θα τα εφαρμόσει για να δώσει αποζημιώσεις, πετάει τώρα το μπαλάκι σε εξωθεσμικούς αναρμόδιους φορείς και παράγοντες να κάνουν… εκτιμήσεις και να μαζεύουν δηλώσεις! Ενώ αυτό που οφείλει να πράξει εδώ και τώρα είναι να εφαρμόσει τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ που τα καλύπτει όλα, καθώς δίνει λύσεις και καταβάλει αποζημιώσεις με το σχετικό άρθρο περί συνολικών εκτιμήσεων (αρθρο 18.2 της ΚΥΑ 157502/27-07-2011) ακόμη και εάν έχει παρέλθει αρκετός χρόνος. Πολύ περισσότερο γιατί υπάρχουν επισημάνσεις που τότε έγιναν από τα στελέχη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία  αποδόσεων και παραδόσεων της τρέχουσας εμπορικής περιόδου  που δίνουν τη δυνατότητα σύνταξης πορισμάτων συνολικής εκτίμησης τα οποία θα προσεγγίζουν με ορθό και δίκαιο τρόπο την πραγματική ζημιά.

 

Ας πάψει, λοιπόν να παραπλανά εμπλέκοντας την υπό σύσταση Εθνική Διεπαγγελματική Πυρηνοκάρπων στο έργο της συλλογής δηλώσεων και στοιχείων υποστήριξης δικαιωμάτων αποζημίωσης. Δεν έχει καν αναγνωριστεί ακόμη εξ αιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην προκήρυξη του προγράμματος των ομάδων παραγωγών. Του προγράμματος που επί υπουργίας Καρασμάνη μπήκε σε πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να ενθαρρυνθεί και να ενισχυθεί η σύσταση και λειτουργία ισχυρών ομάδων παραγωγών, οργανώσεων παραγωγών, κοινοπραξιών, διεπαγγελματικών οργανώσεων κλπ, με κάλυψη του 100% των δαπανών τους και με συνολικό προϋπολογισμό 27 εκατ. Και το οποίο μέχρι σήμερα καρκινοβατεί, γιατί ο κύριος Αποστόλου δεν το ¨έτρεξε¨ – ως όφειλε – με ταχύτητα φωτός. Ώστε σήμερα αυτές οι οργανώσεις να είναι και αναγνωρισμένες και να πληρώνονται από τα κονδύλια του προγράμματος.

 

Καλά θα έκανε ο κύριος Υπουργός, στην μακρά συνέντευξή του να εξηγήσει – επιτέλους – τι απέγινε η υπόσχεσή του προς τους ροδακινοπαραγωγούς ότι θα τους χορηγήσει στρεμματική ενίσχυση για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο, γιατί ακόμη δεν έχει στείλει ούτε ένα έγγραφο στην Κομισιόν. Είχε μάλιστα δεσμευτεί ότι θα μιλήσει για το συγκεκριμένο πρόβλημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του περασμένου Ιουλίου, αλλά έκτοτε έχουν γίνει.. επτά Συμβούλια και δεν έχει αρθρώσει λέξη επί του θέματος σε κανένα από αυτά!

 

Ο κύριος Αποστόλου δεν έχει αφήσει… παραπονεμένους από λόγια ούτε τους τευτλοκαλλιεργητές. Τους κοροϊδεύει απροκάλυπτα, μεταθέτοντας συνεχώς την ημερομηνία πληρωμής της παραδιδόμενης στην ΕΒΖ παραγωγής τους και αφήνοντάς τους χωρίς χρήματα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά! Ενώ είχε δεσμευθεί να τους πληρώσει μέχρι τέλος του 2017 τώρα τους λέει ότι «……εντός των ημερών (σε κάποια ¨τέρμινα¨ δηλαδή), θα πληρωθούν τα 4 εκ ευρώ και τα υπόλοιπα 10 εκ αργότερα…..». Τέτοιο «ειλικρινή» και «αξιόπιστο» διάλογο θέλει να κάνει με τους αγρότες.

 

Προσποιείται ότι αγνοεί ότι, αν η προκάτοχος Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014 δεν πετύχαινε να διεκδικήσει και να διασφαλίσει τα κονδύλια για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των ζαχαροτεύτλων ώστε να στηριχτεί η συνέχιση της καλλιέργειας, σήμερα δεν θα υπήρχε τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας! Αρκεί να του θυμίσουμε ότι ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός που διασφαλίστηκε τότε μετά από έγκριση της  Ε. Ε. για το 2015 ήταν 5.000.000€, για το 2016 στα 6.917.591€, για το 2017 στα 6.835.089€, για το 2018 στα 6.759.725€, για το 2019 στα 6.684.367€ και για το 2020 στα 6.684.367€. Όχι μόνο δεν διεκδίκησε ούτε ένα ευρώ παραπάνω ο κύριος Αποστόλου κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά ακόμη και αυτήν την αύξηση από τα 51 ευρώ το 2015, στα 72 το 2016 και το 2017 που ήταν επίσης πρωτοβουλία του Καρασμάνη, επιχειρεί να την οικειοποιηθεί. Συνήθειά του πια να κάνει μνημόσυνα με ξένα κόλυβα ο κύριος Υπουργός.

 

Εξακολουθεί να εμπαίζει, ο Υπουργός και τους επιλαχόντες νέους αγρότες διατυμπανίζοντας ότι τάχα “περάσαμε την πρώτη φάση¨, ότι ¨στην επόμενη προκήρυξη, έχουμε ένα ποσό διαθέσιμο¨  και ότι τελικά ¨υπολογίζουμε(!!) ένα μεγάλο ποσοστό των επιλαχόντων να καλυφθεί¨. Δηλαδή, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια υπουργίας του κυρίου Αποστόλου, ουδείς ακόμη γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τους επιλαχόντες. Έχει συνειδητοποιήσει άραγε ότι κάθε μέρα που καθυστερεί η ένταξη των επιλαχόντων, μειώνεται και η συμμετοχή τους στα Σχέδια Βελτίωσης. Και ακόμη: Θυμάται ότι ο ίδιος από την Κρήτη και το 3ο Περιφερειακό Συνέδριο, είχε δεσμευτεί για πλήρη ένταξη όλων των επιλαχόντων; Συνεπέστατος και εδώ στις δεσμεύσεις του ο κύριος Αποστόλου.

 

Γιατί δεν κάνει αυτό που έγινε επί υπουργίας Καρασμάνη, οπότε για πρώτη φορά στα χρονικά εντάχθηκαν επιπλέον 3.224 επιλαχόντες μαζί με τους δικαιούχους στην προκήρυξη του προγράμματος του 2014 για τους νέους αγρότες και μάλιστα πληρώθηκαν μαζί επίσης για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες; Γι αυτό και αποφασίστηκε πάλι επί υπουργίας Καρασμάνη το πρόγραμμα των νέων αγροτών να πριμοδοτηθεί στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 με 241 εκατ., και με 466 εκατ. το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης.

 

Αντί να εμπαίζει, καλύτερα να απολογηθεί γιατί πετσόκοψε κατά σχεδόν ένα τρίτο (-32,4%) τον προϋπολογισμό των Σχεδίων Βελτίωσης, στερώντας από τους Έλληνες αγρότες 151 εκατ. ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εκμεταλλεύσεών τους.

 

Αμ το άλλο; Που συνεντευξιαζόμενος ο κύριος Αποστόλου δεν ντράπηκε να ισχυριστεί πως «…..η διαχείριση των ενισχύσεων είναι τέτοια από την πλευρά μας που πληρώνονται κανονικά την ώρα τους και χωρίς την απώλεια ούτε ενός ευρώ…..»; Πόσες φορές πρέπει να φρεσκάρουμε την επιλεκτική του μνήμη για το μπάχαλο που ίδιος προκάλεσε το 2015 με τις ενισχύσεις και το οποίο θυμούνται πολύ καλά όλοι οι δικαιούχοι αγρότες μας; Όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι υποχρέωση του κάθε υπουργού να πληρώνει την  προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και την εξόφληση της, τον Δεκέμβριο.

 

Αναρωτιόμαστε επίσης γιατί επιμένει ο κύριος Υπουργός στο αποδεδειγμένα συνειδητό ψεύδος ότι δήθεν παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση 3 δις ευρώ πρόστιμα. Έχει πάρει κατ’ επανάληψη και με στοιχεία αποστομωτική απάντηση από τον Γιώργο Καρασμάνη, ότι υπήρχε πρόστιμο μόνον ΕΝΟΣ (1) δις – το οποίο ο ίδιος ο προκάτοχός του αποκάλυψε από το Βήμα της Βουλής τον Οκτώβρη του 2014 – και αυτό ρυθμισμένο από την Κυβέρνηση της ΝΔ για καταβολή σε τρεις ισόποσες δόσεις. Πάλι καλά που πάνω σ’ αυτό το θέμα λέει και μια αλήθεια: Ότι από το 2014 και μετά δεν υπάρχει καταλογισμός προστίμου. Γιατί; Διότι η προηγούμενη Κυβέρνηση με το σχέδιο δράσης ¨άξιον πλαν¨ ξερίζωσε και εξάλειψε αυτό το καρκίνωμα των προστίμων για να τα βρεί έτοιμα ο κύριος Αποστόλου. Ο οποίος παραλείπει βέβαια να πει ότι τους τελευταίους μήνες του 2014 καταβλήθηκαν στους αγρότες πάνω από 3,5 δις ευρώ, χωρίς κανένα πρόστιμο.

 

Στην συνέντευξή του ο κύριος Υπουργός, υπέπεσε πάλι και στο λάθος να αναφερθεί στον Νόμο 4172/2013, με τον φαιδρό ισχυρισμό ότι δήθεν φορολογούσε από το πρώτο ευρώ, με 13%, όχι μόνο το καθαρό εισόδημα των αγροτών αλλά και το σύνολο των αποζημιώσεων και επιδοτήσεων. Δεν αξίζει να ασχοληθούμε δεδομένου ότι έχει απαντηθεί πλειστάκις – και, κυρίως, το γνωρίζουν όλοι οι αγρότες που το 2014 εισέπραξαν τις επιδοτήσεις χωρίς ούτε ένα ευρώ φόρο!

 

Να του θυμίσουμε απλώς πάλι τη δήλωση Καρασμάνη τον Νοέμβρη του 2014, ότι «η φορολόγηση των επιδοτήσεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και την ανάλογη δήλωση από τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Και ότι, για πρώτη φορά οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις φορολογούνται από το πρώτο ευρώ από το 2015, από την σημερινή Κυβέρνηση με συντελεστή από 22% έως και 45%!

 

Ας απολογηθεί στους αγρότες για την παγκόσμια πρωτοτυπία που, με νόμο που ψήφισε ο ίδιος, από 1/1/2018 να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές ως έσοδα και όχι ως έξοδα, επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον αγρότη. Όπως επίσης ας μη ξεχνά ότι και με τη δική του υπογραφή καταργήθηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου για αγροτική χρήση.

 

Σε ό,τι αφορά στις μεγαλοστομίες του περί χορήγησης εθνικής σύνταξης 360 ευρώ στους αγρότες, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα παραμύθι. Γιατί; Διότι η «παροχή» δεν ισχύει για τους ήδη συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά ΘΑ εφαρμοστεί μετά από μια μεταβατική περίοδο, μετά το… 2030 και, βέβαια, αν το επιτρέπει τότε η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

 

Τέτοια… γαλαντομία ο κύριος Αποστόλου και η Κυβέρνησή του».