Αναμένεται να ξεκινήσει νέα πρόσκληση για νέους αγρότες, η οποία έχει ήδη προδημοσιευτεί, με στόχο να απορροφηθούν όλες οι πιστώσεις που είχαν κατανεμηθεί στις Περιφέρειες.

 

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, χθες στην Κέρκυρα κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, σχετικά με την κατανομή κονδυλίων για τους νέους αγρότες.

 

Όπως είπε στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων έχουν κατανεμηθεί για την ένταξη νέων αγροτών 6,5 εκ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 87 αιτήσεις στήριξης όπου μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προέκυψαν 74 είναι δικαιούχοι, 4 εν δυνάμει δικαιούχοι και 7 απορριπτόμενοι. Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των συμπληρωματικών δικαιολογητικών για τους εν δυνάμει θα ακολουθήσει και η πληρωμή τους.

 

Αναλυτικότερα, σχετικά με τον αγροτικό τομέα, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

 

«Στην αγροτική εικόνα της Περιφέρειας από πλευράς της φυτικής παραγωγής  ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καλλιέργειες αμπελιών και ελαιοκομίας.

 

Στην αμπελουργία καλλιεργούνται 27.444 στρ. και λειτουργούν συνολικά 36 οινοποιητικές επιχειρήσεις.

 

Στην ελαιοκομία έχουμε 430.000 στρ. με παραγωγή κυρίως ελαιόλαδου περί τους 10.000 τόνους.

 

Στην Π.Ε. Ζακύνθου και Κεφαλονιάς καλλιεργούνται  και 15.300 στρ. κορινθιακής σταφίδας, που από το 2017 έχει ενταχθεί στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

 

Μάλιστα η ΕΑΣ Ζακύνθου συμμετέχει και σε πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων της, Γ.Ε. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και Ο.Π. μαύρη σταφίδα.

 

Για τις δραστηριότητες αυτές προβλέπονται μια σειρά δράσεων και μέτρων σε εθνικό επίπεδο που μπορούν να επωφεληθούν και οι ντόπιοι αγρότες.

 

Στη ζωική παραγωγή έχουμε αξιόλογη αιγοπροβατοτροφία, με τη φέτα να είναι το κύριο προϊόν της και εκτροφή βοοειδών ελευθέρας βοσκής.

 

Για τον τομέα έχουμε κάνει  και μια στρατηγική επιλογή: Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

 

Οφείλω λοιπόν να πω τι κάναμε: Τα προβλήματα κατ΄ αρχήν που έχουν καταγραφεί σε όλη την επικράτεια αφορούν κατά κύριο λόγο την αδειοδότηση των σχετικών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

 

Έχει δοθεί παράταση για την έκδοση σχετικής άδειας μέχρι το τέλος του έτους 2018 και για την αδειοδότηση μονάδων εντός ή πλησίον οικισμών ετοιμάζεται σχετική παράταση. Παράλληλα ομάδα εργασίας ήδη επεξεργάζεται το πλαίσιο με στόχο την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών μονάδων.

 

Βρήκαμε το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των βοσκοτόπων να μας φορτώνει 320 εκατ. πρόστιμα το χρόνο.

 

Το πρώτο βήμα για την επίλυση αυτού του προβλήματος ήταν ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες, με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν  2 βασικά ζητήματα:

-η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας ύψους 550 εκατ. ευρώ . Με την αλλαγή του ορισμού του βοσκότοπου πετύχαμε σε επίπεδο Ε.Ε. επιπλέον 8 εκατ. στρ. επιλέξιμων εκτάσεων και  η διαχείριση 60 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται .

Με μια κουβέντα, με το νόμο αυτό, δεν λύσαμε απλώς το θέμα της απρόσκοπτης καταβολής των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την αειφορική διαχείριση και αύξηση της «βοσκοϊκανότητας» των γαιών αυτών.

Τα δικαιώματα χρήσης βοσκής σε κτηνοτρόφους-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα στηρίζονται πλέον σε εγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια βοσκής τα οποία  συντάσσονται ήδη.

 

Επιτρέψτε μου να σταθώ και στις ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ της κτηνοτροφίας γιατί θεμελιώνουν τη διαφορετικότητά μας στις επιλογές μας  για στήριξη του χώρου.

Προχωρήσαμε σε κομβικές αλλαγές, στοχεύοντας στην καλύτερη απορροφητικότητα παράλληλα με την υπηρέτηση των στρατηγικών μας επιλογών.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα βοοειδή αυξήσαμε την ενίσχυση στα 148 ευρώ /ζώο, δηλαδή κατά 50% και στην αιγοπροβατοτροφία  αυξήθηκε η τιμή αναφοράς στα 11€ ανά ζώο  για το 2017 από 7 € και 5 € ανά ζώο αντίστοιχα σε ορεινά και πεδινά, ενώ ενισχύσαμε  τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, δηλαδή τις ζωοτροφές, από τα 7 εκατ. στα 33 εκατ. ευρώ. Έτσι, αυξήσαμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή στα 124 εκατομμύρια ευρώ από 63 εκατ. που ήταν.

 

Για τις συμφωνίες με τρίτες χώρες και τη στήριξη της προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων στις διεθνείς αγορές δίνουμε μάχες . Έχουμε αποτελέσματα, βελτιώνοντας τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αυτές του Καναδά και της Ν. Αφρικής, ενώ συνεχίζουμε μια πολύ έντονη προσπάθεια για να είναι ακόμη καλύτερες οι καινούριες συμφωνίες της Ε.Ε. με άλλες χώρες.

 

Και καταφέραμε με πρώτη αυτή με την Ιαπωνία εκείνο που κάποιοι θεωρούσαν ακατόρθωτο: Την πλήρη προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων μας από τη πρώτη στιγμή.

 

Δίνουμε αυτή την ώρα μάχες για τη συμφωνία με Σιγκαπούρη, Κίνα και ΗΠΑ .Για δε τη προώθηση έχουμε προγράμματα ύψους 160 εκατ. ευρώ το χρόνο.

 

Βάλαμε  ξεκάθαρους  κανόνες και  διαφάνεια στην αγορά του γάλακτος και του κρέατος. Καταφέραμε μετά από μεγάλη επιμονή στις Βρυξέλες να θεσμοθετήσουμε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και της χώρας προέλευσης του κρέατος στους χώρους πώλησής του.

 

Όπως επίσης νομοθετήσαμε την υποχρεωτική πληρωμή μέχρι 60 ημέρες  και μάλιστα με αυστηρά διοικητικά πρόστιμα  στο μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών προϊόντων, ώστε να πάψει ο έλληνας αγρότης να είναι ο βασικός πιστωτής του χονδρεμπορίου και των πολυκαταστημάτων.

 

Έρχομαι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

 

Εκχωρήσαμε  στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης πόρων, με στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Συνολικά αφορούν στο 37, 4 % των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020.

 

Στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων εκχωρούνται 22 εκατ. €. Και με τη προσθήκη 17 εκατ. ευρώ, που  θα κατανεμηθούν στα πλαίσια του προγράμματος Leader  φτάνουμε συνολικά στα 39 εκατ. ευρώ

 

Στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων έχουν κατανεμηθεί για την ένταξη νέων αγροτών 6,5 εκ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 87 αιτήσεις στήριξης όπου μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προέκυψαν 74 είναι δικαιούχοι, 4 εν δυνάμει δικαιούχοι και 7 απορριπτόμενοι.

 

Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των συμπληρωματικών δικαιολογητικών για τους εν δυνάμει θα ακολουθήσει και η πληρωμή τους. Αναμένεται να ξεκινήσει νέα πρόσκληση, έχει ήδη προδημοσιευτεί, με στόχο να απορροφηθούν όλες οι πιστώσεις που είχαν κατανεμηθεί στην Περιφέρεια.

 

Για τα σχέδια βελτίωσης έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση και επίκειται η πρόσκληση του μέτρου. Για την Περιφέρειά σας έχουν προβλεφθεί περίπου 9,4 εκ. ευρώ.

 

Ειδικά για τη  στήριξη της  τοπικής  ανάπτυξης  μέσω του Leader, ενώ είχαν κατανεμηθεί, 7 εκ. € που αφορούσαν  τη Κέρκυρα, με  νέα προκήρυξη προσθέσαμε άλλα 10 εκατ. € για τα υπόλοιπα νησιά που δεν είχαν ενταχθεί αρχικά, φτάνοντας, όπως προανέφερα  στα 17 εκατ. ευρώ.

 

Για τα μικρά δημόσια έργα έχουν μεταφερθεί στο νέο Π.Α.Α. 2014 -2020 ως ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο ΠΑΑ συνολικά 6 έργα  με προϋπολογισμό  μεταφοράς 2,37 εκ € εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί τα 1,74 εκ €.

 

Οι πληρωμές των έργων συνεχίζονται χωρίς  προβλήματα.

 

Για τη διατήρηση των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της Ε.Ε. το πρόβατο φυλής Ζακύνθου, το πρόβατο φυλής Λευκίμης και οι ίπποι φυλής Σκύρου στο νησί της Κέρκυρας. Τη σχετική ΥΑ επεξεργάζεται  η αρμόδια Υπηρεσία.

 

Στη νέα προγραμματική περίοδο προβλέπεται  ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν την ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την μεταποίηση εμπορία και ανάπτυξη τελικού προϊόντος χαρακτηριζόμενο ως γεωργικό (κρέας, γάλα, αυγά, κλπ), αλλά και ως μη γεωργικό (π.χ. επεξεργασία καπνού, ζυθοποιία, επεξεργασία προϊόντων κυψέλης κλωστικές ίνες κλπ) .

 

Στα εγγειοβελτιωτικά, σε ότι αφορά το ΠΑΑ 2007-2013, δεν υλοποιήθηκε κανένα έργο και δεν εκπονήθηκε καμιά μελέτη όπως και σε ότι αφορά τη νέα Προγραμματική Περίοδο ΠΑΑ 2014-2020 δεν έχει αποσταλεί καμία πρόταση.

 

Με βάση μελέτες και προμελέτες έχουν προκύψει δυνατότητες κατασκευής λιμνοδεξαμενών στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονι , στην Ιθάκη και στη Λευκάδα».