Τη συνεχή εκπαίδευση του αγρότη, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις συνεχώς μεταβαλλόμενες αλλαγές που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο σχεδιασμός για τον νέο αγρότη επιβάλλεται να γίνει με βασικό μοχλό την εκπαίδευση και την κατάρτιση που πρέπει να λαμβάνει. «Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο ένας στους 50 κτηνοτρόφους γνωρίζει από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Οπότε πώς μπορεί να έρθει η κτηνοτροφία και ή γεωργία ακριβείας στον πρωτογενή τομέα; Το επάγγελμα του αγρότη χρειάζεται συνεχή εκπαίδευση και προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται συντονισμένη προσπάθεια μέσα και από την αναβάθμιση όλων των γεωργικών σχολών της χώρας».

Ο υφυπουργός επισήμανε με νόημα ότι στις μέρες μας «το ζητούμενο δεν είναι απλά να παράγεις, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η δική μας με μικρό κλήρο. Το ζητούμενο είναι να παράγεις ποιοτικά και να μπορείς στη συνέχεια να το εξάγεις το προϊόν σου».

Επίσης, ο κ. Κόκκαλης έκανε αναφορά στις παθογένειες του παρελθόντος σημειώνοντας ότι στέρησαν τη χώρα από μια δίκαιη παραγωγική ανασυγκρότηση στον πρωτογενή τομέα οπότε στόχος της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου είναι να ανασυγκροτήσει τον πρωτογενή τομέα με δίκαια κριτήρια χωρίς μεγάλα λόγια και πολλές υποσχέσεις, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο.

Ο αγροτικός χώρος είναι σημαντικός στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου

Τον ουσιαστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο αγροτικός χώρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) στην Κομοτηνή. Ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε νέα πορεία «και πλέον έχουμε μπροστά μας το τέλος των μνημονίων. Σε αυτή τη νέα πορεία η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο και ανάπτυξη σημαίνει παραγωγική ανασυγκρότηση».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις τρεις μεγαλύτερες παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου σε μια προσπάθεια στήριξης του αγροτικού κόσμου:

Πρώτον, σημείωσε, υπήρξε η παρέμβαση στο φορολογικό, όπου θεσμοθετήθηκε το ατομικό προσωπικό αφορολόγητο για κάθε αγροτική δραστηριότητα, ενώ παλιότερα οι αγρότες φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ για το καθαρό φορολογικό εισόδημα. «Τελικά», τόνισε ο υπουργός, «η φορολογική λαίλαπα την οποία όλοι περίμεναν και στην οποία όλοι αναφέρονταν δεν ήρθε ποτέ».

Δεύτερον, πραγματοποιήθηκε η παρέμβαση στο ασφαλιστικό, με τη θέσπιση της εθνικής σύνταξης για τον αγροτικό χώρο, την οποία ο κ. Απόστολου χαρακτήρισε «ιστορική απόφαση».

Και, τρίτον, η παρέμβαση για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, όπου σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου εξασφαλίστηκε η ομαλή κατανομή των ενισχύσεων με την ταυτόχρονη τακτοποίηση όλων των παλιών οφειλών και εκκρεμοτήτων. «Δεν υπήρχε καμιά μείωση των χρηματικών ενισχύσεων, μόνο κάποιες μετατοπίσεις που βοήθησαν τον αγροτικό κόσμο» σημείωσε.

Αναφερόμενος στους κοινοτικούς πόρους επισήμανε ότι το υπουργείο τούς διαχειρίστηκε στη βάση συγκεκριμένων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αν δεν τους εφαρμόζαμε έτσι», συμπλήρωσε, «θα βρίσκαμε μπροστά μας καταστάσεις και λάθη του παρελθόντος. Έτσι, καταφέραμε, στα τρία χρόνια να μην έχει επιβληθεί ούτε ένα ευρώ πρόστιμο».

Όσον αφορά την εξέλιξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που «τρέχει» το υπουργείο, ο κ. Απόστολου επισήμανε ότι «θα αναμοχλεύσει, θα κινητοποιήσει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ. Στους είκοσι μήνες από την έναρξη του προγράμματος, περισσότερα από 2,3 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη έχει δεσμευτεί σε προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα. Εκχωρήσαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση το 37,4% των κοινοτικών πόρων, ύψους 1,75 δισ. ευρώ, καθώς πιστεύουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους».

Στόχος της εκχώρησης αυτών των χρημάτων είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, η Περιφέρεια ΑΜΘ να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα μέσα από δράσεις που θα ενισχύσουν την τοπική ταυτότητα, θα σέβονται το περιβάλλον και την πολιτιστική ιστορία του τόπου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο μέτρο τους προγράμματος για την εγκατάσταση των νέων αγροτών, στο οποίο έχει κατανεμηθεί στην περιφερειακή τοπική αυτοδιοίκηση το ποσό των 23,4 εκατ. ευρώ. Υποβλήθηκαν συνολικά 1.555 αιτήσεις στήριξης και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντάχθηκαν 1.221 και ήδη πληρώθηκε το 70% της στήριξης. Ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι στόχος είναι η ένταξη στο παραπάνω μέτρο όσο το δυνατόν περισσότερων νέων αγροτών και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Στο θέμα της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) καθοδόν προς το 2020, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι η σύγκλιση των ενισχύσεων ανά προϊόν και περιοχή, ώστε να απαλειφθεί το αδιανόητο που επικρατεί σήμερα, ένα κοινό προϊόν να έχει διαφορετικές ενισχύσεις από περιοχή σε περιοχή.

ΑΠΕ – ΜΠΕ