Από την πρώτη ημέρα της επιβολής του ΕΦΚ στο κρασί δυο χρόνια τώρα, η ΚΕΟΣΟΕ κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τις οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε ο φόρος στην αγορά Οίνου στη χώρα μας και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν, ιδιαίτερα όμως στους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς.

 

Οι παρενέργειες της επιβολής ΕΦΚ στο κρασί ήταν πολλές, η κυριότερη όμως αφορά την αύξηση της παραοικονομίας στην αγορά με αποτέλεσμα να λειτουργούν επιχειρήσεις δυο ταχυτήτων, η μία ταχύτητα αφορά τις επιχειρήσεις που επιχειρούν με βάση τη νομιμότητα και η δεύτερη αυτές που επιχειρούν χωρίς να καταβάλλουν φόρους. Το κακό στη δεύτερη περίπτωση είναι επίσης ότι και οι αποδέκτες των προϊόντων χωρίς παραστατικά που έρχονται σε επαφή με τον τελικό καταναλωτή, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια αλυσίδα επιχειρήσεων που υιοθετεί γενικευμένα παράνομες πρακτικές, που πλήττουν τα νόμιμα οινοποιεία και κυρίως τα συνεταιριστικά.

 

Προφανές απότοκο αυτής της πρακτικής είναι η είσπραξη μειωμένων φορολογικών εσόδων από το Δημόσιο, σε τέτοιο βαθμό που δεν δικαιολογείται πλέον η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί.

 

Στην αλυσίδα αυτή των αρνητικών συνεπειών για τους συνεταιρισμούς, προστέθηκε και άλλη μια παράμετρος, η οποία τείνει να τους ωθήσει στα πρόθυρα της οικονομικής εξόντωσης. Διαδοχικά τα μέλη της ΚΕΟΣΟΕ επισημαίνουν σε διαμαρτυρίες τους, ότι οι αγοραπωλησίες οίνων την περίοδο του διανύουμε, έχουν «παγώσει» εξαιτίας της «αναμονής» της αγοράς και των εμπόρων για κατάργηση του Ε.Φ.Κ. στο κρασί «μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους». Στις εξαγγελίες αυτές κατ΄ επανάληψιν, έχουν προβεί πολλά κυβερνητικά στελέχη, αλλά κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός., ο οποίος δεσμεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017, ότι θα επανεξεταστεί ο φόρος.

 

Κατά συνέπεια ένα σημαντικό μέρος του εμπορίου τηρεί μια υπερσυντηρητική πολιτική στις προμήθειες οίνων εν όψει της εορταστικής περιόδου προσδοκώντας την προμήθεια φθηνότερων προϊόντων, αφού αναμένουν την υλοποίηση της υπόσχεσης κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί μέχρι το τέλος του έτους.

 

Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο που επιδεινώνει τα ήδη αρνητικά δεδομένα στην εγχώρια αγορά οίνου.

 

Στη βάση αυτή η ΚΕΟΣΟΕ υπέβαλλε κατεπείγον αίτημα συνάντησης με την υφυπουργό Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου, συνάντηση κατά την οποία ζήτησε να παραστούν και πρόεδροι από τους σημαντικότερους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της χώρας, προκειμένου να μεταφέρουν στην υφυπουργό το ζοφερό κλίμα που επικρατεί πλέον στην αγορά της πρωτεύουσας αλλά και στις τοπικές αγορές, εξαιτίας της εφαρμογής του ΕΦΚ και της αβεβαιότητας που επικρατεί.