Συνηθίζεται να λέγεται πως η ζωή των ανθρώπων δεν εξαρτάται τόσο από την τύχη όσο από τις επιλογές που οι ίδιοι κάνουν και μόνο όσοι δεν πράττουν αποτυγχάνουν. Η φράση αυτή συνδέετε με πολλούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι, παρά τις αντιξοότητες, έπραξαν και δικαιώθηκαν για τις επιλογές τους. Στην περίπτωση της επιχειρηματικότητας, σχετικό παράδειγμα ανθρώπου που τόλμησε, σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να κάνει το… άλμα της πίστης αποτελεί και ο Γιάννης Μπέκας της ομώνυμης οικογενειακής φάρμας, που από την αγελαδοτροφία μεταπήδησε στην παρασκευή, μεταποίηση και τυποποίηση βουβαλίσιων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ετσι, η Φάρμα Μπέκα γίνεται η πρώτη επιχείρηση που παράγει κάτω από την ετικέτα «βουβαλινό» μια μεγάλη σειρά προϊόντων και καταφέρνει, μέσα σε λίγα χρόνια, να συστήσει ή να θυμίσει στους Ελληνες καταναλωτές τις διατροφικές αξίες και τις ευεργετικές ιδιότητες του βουβαλίσιου γάλακτος.

Η πορεία

Προερχόμενος από κτηνοτροφική οικογένεια και έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής στο ΤΕΙ της Λάρισας, ο κ. Μπέκας έρχεται αντιμέτωπος με μια επιλογή ζωής. Αποφασίζει σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και, όταν τα προβλήματα στον τομέα αγελαδοτροφίας αρχίζουν να συσσωρεύονται, να περάσει από την αγελαδοτροφία, με την οποία ασχολούνταν για πολλά χρόνια η οικογένειά του, στη μεταποίηση και την τυποποίηση βουβαλίσιων γαλακτοκομικών προϊόντων. Εκμεταλλευόμενος την απουσία σχετικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και οπλισμένος με την αγάπη και τον σεβασμό στα βουβάλια και τα προϊόντα τους, αλλά και με την πίστη ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να εισχωρήσουν στην ελληνική αγορά, ξεκινά το ταξίδι του στον χώρο αυτό, συνεργαζόμενος στην αρχή με ζαχαροπλαστεία και μικρές επιχειρήσεις που έφτιαχναν γλυκά από βουβαλίσιο γάλα. «Στην αρχή τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά, αλλά, όταν η οικονομική κρίση άρχισε να γίνεται ορατή, οι παραγγελίες μειώθηκαν και σιγά-σιγά τα καταστήματα διέκοψαν τη συνεργασία τους μαζί μας, αφού αντικατέστησαν το βουβαλίσιο γάλα για την παρασκευή των γλυκών τους με αγελαδινό, που ήταν φθηνότερο» τονίζει στο «ΑΓΡΟbusiness» ο κ. Μπέκας. Το γεγονός αυτό, αντί να αποθαρρύνει τον νεαρό, τότε, επιχειρηματία, δυναμώνει τη σχέση του με τα βουβαλίσια προϊόντα και η διορατικότητά του για τη στροφή των καταναλωτών σε αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις τον ωθεί να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επένδυση, δημιουργώντας, το 2008, μια καθετοποιημένη, στη σημερινή της μορφή, μονάδα στη Θεσσαλονίκη. Στην αρχή φτιάχνουν τα δικά τους γλυκά, κρέμες, καϊμάκι, παγωτά, βούτυρα και άλλα βουβαλίσια παράγωγα, και σιγά-σιγά προχωρούν στη δημιουργία νέων και πρότυπων γευστικών κωδικών. «Η πορεία δεν ήταν εύκολη και οι δρόμοι δεν ήταν πάντα ανοικτοί για την καθιέρωση των συγκεκριμένων προϊόντων» αναφέρει ο κ. Μπέκας. «Χρειάστηκε πολλή δουλειά, αρκετή προσπάθεια από μέρους μας, υπομονή και προγραμματισμός για τις επόμενες κινήσεις». Η έλλειψη ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο χώρο, πάντως, ήταν ακόμα ένας παράγοντας που δυσκόλεψε τις κινήσεις του κ. Μπέκα, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν δύσκολο να πειστούν οι καταναλωτές ότι το δικό τους προϊόν ήταν ποιοτικά καλύτερο από κάποιου άλλου ανταγωνιστή.

Η φάρμα και τα προϊόντα

Η Φάρμα Μπέκα είναι η πρώτη που τόλμησε την παραγωγή, με την ετικέτα «βουβαλινό», δεκάδων συσκευασμένων κωδικών από βουβαλίσιο γάλα. Οι εγκαταστάσεις της εκτείνονται σήμερα σε 1.500 τ.μ. στην περιοχή της Σίνδου. Τα προϊόντα παράγονται αποκλειστικά από 100% ελληνικό βουβαλίσιο γάλα. Συνεργάζονται, για τον λόγο αυτό, κυρίως με εκτροφείς βουβαλιών από την προστατευμένη με τη Συνθήκη Ραμσάρ λίμνη της Κερκίνης. Το γάλα που συλλέγεται χρησιμοποιείται για την παρασκευή φρέσκων προϊόντων, όπως γάλα, γιαούρτι και κάποια είδη κρέμας, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μαλακών και κίτρινων τυριών. «Τα βουβάλια διαβιούν σε ιδανικές συνθήκες, βοσκούν ελεύθερα στο καταπράσινο τοπίο και, επομένως, δεν είναι βιομηχανικά και σταβλισμένα. Από την άλλη πλευρά, ο μοναδικός υδροβιότοπος της λίμνης δίνει την ευκαιρία στα κοπάδια να απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητές του» σημειώνει ο κ. Μπέκας, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως υπό αυτό το πρίσμα παράγονται το βουβαλινό γάλα και τα υποπροϊόντα του, τα οποία, εκτός από την πλούσια θρεπτική τους αξία, αποτελούν μια γευστική επιλογή για το καθημερινό οικογενειακό τραπέζι. Σήμερα, μέσα από ευρύ δίκτυο διανομών που έχει συστήσει η Φάρμα Μπέκα, μπορεί κανείς να βρει συσκευασμένα προϊόντα, εκτός από το παραδοσιακό λευκό και σοκολατούχο γάλα, όπως ποικιλία παγωτών, διάφορα κρεμοειδή, αριάνι, κεφίρ με φράουλα και ρόδι, κεσκιούλ, ρυζόγαλο, βούτυρο, γιαούρτι, καζάν ντι πι και πολλά άλλα προϊόντα. Το brand «βουβαλινό» της οικογενειακής φάρμας διατίθενται σε όλη την Ελλάδα σε επιλεγμένα καταστήματα, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκε και ηλεκτρονικό κατάστημα, που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προμηθεύονται οποιαδήποτε ώρα τα προϊόντα που προτιμούν. «Η γευστικές δοκιμές δεν σταματούν ποτέ και η αγάπη μας για τα βουβαλίσια προϊόντα μάς ωθεί πάντα σε νέες γευστικές περιπέτειες» λέει με καμάρι ο κ. Μπέκας, κρατώντας κρυφό το στοιχείο της έκπληξης για τις νέες πρωτότυπες και απολαυστικές προτάσεις που ετοιμάζει για το μέλλον.