Προτάσεις για την μελισσοκομία και προειδοποίηση προς τους μελισσοκόμους να εκμεταλλευθούν το τελευταίο μεγάλο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, αφού τα δεδομένα αλλάζουν στις επιδοτήσεις, διατύπωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος παρευρέθηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας που γίνεται στα Γιάννενα το διήμερο 4 & 5 Νοεμβρίου 2017.

Η Ήπειρος θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές μελισσοκομικές περιοχές της χώρας ενώ εκεί έχει έδρα και μια από τις σημαντικές πανευρωπαϊκά εταιρίες του κλάδου,  που κάνει τεχνητή σπερματέγχυση και αναπαραγωγή βασιλισσών. Από τα βασικά προβλήματα του μελιού είναι οι ελληνοποιήσεις και η νοθεία.  Μιλώντας στους μελισσοκόμους, ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως χρειάζεται:

  • Υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων για τη διαπίστευση της αυθεντικότητας,
  • Δημιουργία ετικέτας γνησιότητας και επωνυμίας,
  • Δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού φορέα για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου,
  • Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματικότερη προώθηση του προϊόντος.

Όπως είπε, «ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει στα χέρια του ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, όπως είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτούνται ποικίλες δράσεις, τόσο για την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας. Οι επιχειρήσεις του χώρου της κοινωνικής οικονομίας, οι ομάδες παραγωγών και οι σύγχρονοι συνεταιρισμοί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν θα πρέπει όμως να συμβούν ξανά τα ίδια που διέλυσαν του συνεταιρισμούς και αμαύρωσαν την ιδέα του συνεργατισμού κατά το παρελθόν».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «εκτός από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, απαιτείται και η σχετική ποσότητα για τις αγορές του εξωτερικού, γι αυτό είναι απαραίτητες οι συνεργασίες, οι συμπράξεις και τα δυναμικά clusters. Μη ξεχνάμε ότι μετά από λίγο καιρό η πολιτική των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων θ’ αποτελεί παρελθόν και οφείλουμε όλοι να εκμεταλλευτούμε την σημερινή συγκυρία για να αντιμετωπίσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις τις προκλήσεις του μέλλοντος.”