Ιδιαίτερα επικριτικός στην κυβερνητική πολιτική για την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες, ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του από το 5ο προσυνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο κ. Τσίπρας κατά την διάρκεια της διεκδίκησης της εκλογικής του νίκης το 2014 είχε υποσχεθεί φτηνό αγροτικό πετρέλαιο, μειωμένα τιμολόγια στη ΔΕΗ, ρύθμιση αγροτικών χρεών, δημόσια αγροτική τράπεζα, ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ, φοροαπαλλαγή για πενταετία για νέους αγρότες». Όμως, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε πράξη και οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί είναι και αυτοί θύματα της υπερφορολόγησης και της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών».

Σημείωσε επίσης πως υπάρχει ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας του πρωτογενούς τομέα και να πάμε στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων. Επίσης είπε πως η «κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά, το σημαντικότερο το οποίο έκανε μεταξύ άλλων είναι ότι ολοκλήρωσε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 το οποίο ήταν και καινοτόμο, ουσιαστικό και έδινε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για τον τρόπο με τον οποίο ο πρωτογενής τομέας θα κάνει αυτήν την πολύ σημαντική μετάβαση».

«Δεν μπορούμε να πάμε μακριά αν δεν δημιουργήσουμε ένα καινούριο πλαίσιο για τα συνεργατικά σχήματα και για τις ομάδες παραγωγών»

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Λάρισα αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΝΔ για τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα τονίζοντας πως χρειάζονται σύγχρονες ομάδες παραγωγών. «Δεν μπορούμε να πάμε μακριά αν δεν δημιουργήσουμε ένα καινούριο πλαίσιο για τα συνεργατικά σχήματα και για τις ομάδες παραγωγών», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως η ΝΔ στηρίζει πλήρως τη διεπαγγελματική για την φέτα, τονίζοντας πως «πρέπει να διασφαλίσουμε την ποιότητα του προϊόντος» Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο φόρο στο κρασί λέγοντας πως «ο φόρος στο κρασί θα καταργηθεί» γιατί – όπως είπε – «προσέθεσε μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος στο στους μικρούς παραγωγούς, αλλά και γιατί έστρεψε αρκετούς στη μαύρη οικονομία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ΝΔ θα αλλάξει η δομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας πως «οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι θα γυρίσουν στα χωράφια και στις φάρμες».

Σχετικά με το ζήτημα των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι γνωρίζει πόσο απασχολεί τους αγρότες το θέμα του Αχελώου. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα έργα που πρέπει να γίνουν αφορούν την ολοκλήρωση των έργων στη Μεσοχώρα, του φράγματος στις Συκιές, αλλά τη μερική λελογισμένη μεταφορά νερού ύψους 250 εκατομμυρίων κυβικών το χρόνο τον χρόνο ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες αλλά και τις μελέτες.

ΑΠΕ -ΜΠΕ