Κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο, στις 6 το πρωί, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Κέρκυρας- Ηγουμενίτσας και Παξών, μετά την προσωρινή αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών μέχρι την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας «’Αγιος Σπυρίδων», Χρήστος Βιτουλαδίτης, «οι ναυτεργάτες αποφάσισαν να αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους λόγω της αυριανής μεγάλης θρησκευτικής γιορτής του νησιού, το «Πρωτοκύριακο» του Νοέμβρη, αλλά και της νέας επικείμενης συνάντησης εκπροσώπων των ναυτεργατών, με αρμοδίους του yπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής την ερχόμενη εβδομάδα».

Καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας σήμερα, τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια, μόνο το μεσημέρι εκτελέστηκε ένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο προς Ηγουμενίτσα από την Κέρκυρα, λόγω της άμεσης ανάγκης που προέκυψε να μεταφερθούν επείγοντος δύο σοβαρά περιστατικά ασθενών.

Νωρίτερα το agro-business.gr έγραφε:

Νέα παράταση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ανακοίνωσαν οι ναυτεργάτες της Κέρκυρας, μετά τις άκαρπες συναντήσεις με εκπροσώπους τους υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και τους πλοιοκτήτες της περιοχής.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας «Άγιος Σπυρίδων» Χρήστος Βιτουλαδίτης, «δεμένα» θα παραμείνουν όλα τα πλοία ανοιχτού και κλειστού τύπου, σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα και το Σαββατοκύριακο, καθώς δεν έλαβαν καμία γραπτή δέσμευση από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, κατά τη συνάντηση του γραμματέα του Σωματείου τους με εκπροσώπους του υπουργείου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βιτουλαδίτης, «ανυποχώρητοι και χωρίς δεσμεύσεις εμφανίζονται και οι πλοιοκτήτες της Κέρκυρας, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έγιναν με τους ναυτεργάτες».

Οι ναυτεργάτες δηλώνουν ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους και την ερχόμενη εβδομάδα αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι η επαναφορά της ωριαίας διακοπής στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας, η καταβολή του επιδόματος νυκτερινής εργασίας, η κατάργηση της υποπαραγράφου ΙΣΤ2 του νόμου 4524/2014 της μεταφοράς διακοπής δρομολογίων σε άλλα πλοία και η συνέχιση της πλεύσης των πλοίων κλειστού τύπου κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα ράφια στα σούπερ μάρκετ, έχουν αρχίσει να «αδειάζουν» οι Κερκυραίοι δεν εκφράζουν ιδιαίτερη δυσαρέσκεια για τον αποκλεισμό του νησιού από θαλάσσης.

Τη συμπαράστασή τους στους ναυτεργάτες εξέφρασαν και ο περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Περιφέρεια αναφέρει:

«Οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, με αίτημα την τροποποίηση και αλλαγή στην επικείμενη υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των πληρωμάτων πορθμείων εσωτερικού, πρέπει να βρουν ευήκοα ώτα, αποκαθιστώντας αδικίες και ανισότητες που δημιουργούν αναταραχή στους εργαζόμενους. Αναφέρουμε ως παράδειγμα, ότι δεν καθιστά ισότιμη μεταχείριση η εξαίρεση των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα από την ωριαία ξεκούραση που προβλέπεται για όλους τους άλλους εργαζόμενους του κλάδου, σε όλες τις άλλες πορθμειακές γραμμές, ούτε είναι δυνατόν ο χαρακτηρισμός του ναυτικού επαγγέλματος, ως βαρέως και ανθυγιεινού, να μην συνοδεύεται και από την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση για την εργοδοσία. Η αποκατάσταση αδικιών και αστοχιών στην ΣΣΕ θα επιφέρει εργασιακή γαλήνη και αίσθημα ασφάλειας σε έναν κλάδο, των ναυτεργατών, που μαστίζεται από κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, ακόμη και στους δόκιμους αξιωματικούς των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Ειδικά ως προς το τελευταίο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα των εργαζομένων στη ναυτιλία ξεκινούν από την εποχή των σπουδών τους, καθώς δεν έχει καταστεί δυνατή η εφαρμογή της νομοθεσίας περί εξασφάλισης, από τις εφοπλιστικές ενώσεις, της υποδοχής των φοιτητών για ναυτολόγηση, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος για αυτούς να μην μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα του ναυτικού. Οι απίστευτες αυτές καταγγελίες των ναυτικών ενώσεων, η συμπεριφορά ορισμένων εφοπλιστών- εργοδοτών, ωσάν να είναι υπεράνω νόμου, η συνεχιζόμενη μάστιγα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της υπερεργασίας και της λειψά αμειβόμενης εργασίας δεν μπορούν να μας αφήνουν αμέτοχους, αφού αφορούν έναν παραδοσιακό, παραγωγικό κλάδο των νησιών μας.

Θέλουμε να εξάρουμε τη στάση ευθύνης των ναυτεργατών της Κέρκυρας και την κοινωνική ευαισθησία που επέδειξαν, θέτοντας το κοινό συμφέρον πάνω από το συντεχνιακό, με τον ορισμό δρομολογίων με προσωπικό ασφαλείας και την επαγρύπνηση για έκτακτες περιπτώσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να ενσκήψει στα προβλήματα που έχουν προκληθεί, τις εφοπλιστικές ενώσεις να ικανοποιήσουν -έστω και την ύστατη στιγμή- τα δίκαια αιτήματά του κλάδου και την κοινωνία των νησιών μας να σταθεί αλληλέγγυα στα αιτήματα των ναυτεργατών».

Η νέα απεργία των ναυτεργατών αναμένεται να ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα, στις 6 το πρωί, κλείνοντας έτσι μία συνεχή εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΑΠΕ – ΜΠΕ