Tης Ελένης Διαμαντίδη

Ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να χαθεί, καθησυχάζει τους αγρότες ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης για τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μιλώντας στην «ΑΓΡΟbussines» παραδέχεται ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στο ΠΑΑ 2014-20, αλλά συμπληρώνει ότι έχουν γίνει προσπάθειες για τη στήριξη της αγροβιομηχανίας.

  • Πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για την αποπληρωμή των παραγωγών στα νωπά – ευαλλοίωτα εντός 60 ημερών, αλλά εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης σας καταλόγισαν πως είναι ανεφάρμοστο αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα. Τι θα κάνετε;

Ο νέος, πλέον, νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή έχει τρεις κύριους στόχους:

  • Την προστασία του εισοδήματος του Ελληνα παραγωγού και μεταποιητή αγροτικών προϊόντων μέσω της έγκαιρης εξόφλησης των προϊόντων τους.
  • Την προστασία από τις ελληνοποιήσεις στο κρέας και στο γάλα, μέσα από την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης τόσο στο κρέας όσο και στο γάλα.
  • Την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας, αφού ο καταναλωτής θα γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει. Μέσα από την επιλογή του μπορεί να δείξει έμπρακτα την υποστήριξή του στον Ελληνα παραγωγό.

Η αντιπολίτευση, η οποία υπερψήφισε το νομοσχέδιο, καλό θα είναι να απευθυνθεί στους Ελληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και καταναλωτές και να εξηγήσει γιατί ουδέποτε έφερε έναν τέτοιο νόμο προστασίας και ανάπτυξης, όταν η ίδια είχε την ευθύνη της νομοθέτησης.

  • Η αντιπολίτευση καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ τεράστιες καθυστερήσεις, παλινωδίες με τους νέους αγρότες και τη μηδική, με κίνδυνο να χαθούν κονδύλια από το ΠΑΑ 2014-20. Τι συμβαίνει;

Κονδύλια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που κινδύνευαν να χαθούν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, διασώθηκαν. Ετσι και τώρα, ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να χαθεί. Για τους νέους αγρότες ειδικά, η προκήρυξη ήταν η πρώτη που εκδόθηκε, έναν χρόνο πριν, ενώ οι πληρωμές γίνονται σταδιακά και καλύπτουν τις περιφέρειες της χώρας. Παρά τις επιμέρους καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες, οι οποίες οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, στο τέλος όλα θα πάρουν τον δρόμο τους με τον πλέον δίκαιο και διαφανή τρόπο. Αυτό που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι το ήδη διαφαινόμενο ισχυρό ενδιαφέρον για όλα τα προκηρυσσόμενα μέτρα του ΠΑΑ (Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης).

  • Είστε γεωπόνος, συνεταιριστής και προέρχεστε από μια περιοχή με παράδοση στο ελαιόλαδο. Γιατί, τελικά, το ελληνικό λάδι εξακολουθεί να φεύγει ατυποποίητο;

Τα αίτια είναι πολλά, κυρίως όμως είναι η έλλειψη εθνικής στρατηγικής. Οι Ελληνες τυποποιητές, συνεταιρισμοί και ιδιώτες, ουδέποτε έλαβαν βοήθεια από το υπουργείο Εξωτερικών και το Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια κατεύθυνση προσέγγισης αγορών-στόχων. Κάθε αγορά έχει τις ιδιαιτερότητές της, τις καταναλωτικές προτιμήσεις της, τον δεδομένο ανταγωνισμό με άλλα έλαια, την οικονομική κατάστασή της και μια σειρά ακόμα παραγόντων που ο κάθε μεμονωμένος τυποποιητής αδυνατεί να γνωρίζει. Και είναι πράγματι τραγικό μια πολύ μικρή ποσότητα ελληνικού ελαιολάδου με την καλύτερη ποιότητα του κόσμου να έχει πρόβλημα διάθεσης στη διεθνή αγορά με την αίγλη που του αρμόζει…

  • Το 2017 συνοδεύτηκε από την κατάργηση των ποσοστώσεων σε γάλα και ζάχαρη. Πώς σκοπεύετε να θωρακίσετε τον τομέα;

Στον τομέα του γάλακτος, ο βασικός κίνδυνος βρίσκεται στις ελληνοποιήσεις από χώρες με μικρότερο κόστος παραγωγής αλλά δίχως την ελληνική ποιότητα. Η σημερινή κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα του χώρου, κινείται σε δύο κατευθύνσεις: στην ισχυρή νομοθέτηση για την προστασία του εγχώριου γάλακτος και του παραγωγού, και στον αθόρυβο αλλά αποτελεσματικό έλεγχο των σημείων εισόδου και της διαδρομή διακίνησης.

Στον τομέα της ζάχαρης, να σας θυμίσω τις τεράστιες προσπάθειες από το 2015 να σταθεί στα πόδια της η Βιομηχανία Ζάχαρης. Παρά τις πιέσεις, αντιστεκόμαστε και θα αντισταθούμε ώστε κανένα κερδοφόρο εργοστάσιο να μην πουληθεί. Οι παραγωγοί εξοφλούνται πλέον κανονικά, ενώ η συνδεδεμένη ενίσχυση αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο καλλιέργειας ζαχαρότευτλων.

  • Αγροτικός τομέας χωρίς μεταποίηση δεν υπάρχει. Μπορεί να ξαναπάρει μπροστά η ελληνική βαμβακουργία όταν όλες οι βιομηχανίες έχουν μεταναστεύσει αλλού;

Ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας έχει βιώσει την κρίση πολλά χρόνια τώρα. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον ορατά. Το γεγονός ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η άμεση επαναλειτουργία της ΕΝ ΚΛΩ δείχνει ακριβώς το ενδιαφέρον για τον τομέα αυτόν. Η κλωστική κάνναβη έχει δημιουργήσει μια δυναμική η οποία θα συμπαρασύρει ανοδικά όλον τον τομέα. Επίσης, στον τομέα του μεταξιού υπάρχει σημαντική στροφή ενδιαφέροντος. Και σαφώς παρέχονται οικονομικά κίνητρα μέσα από προγράμματα, τόσο του ΕΣΠΑ όσο και του Εθνικού Αναπτυξιακού.

  • Κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νόμου για τους διεμφυλικούς παρατηρήθηκαν διαρροές. Θα τολμήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη ή για «γλαστράκια στα μπαλκόνια», όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία έχει μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή: να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια! Νομοθετήματα τα οποία ωφελούν τμήματα του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να βλάπτουν άλλα, θα νομοθετούνται. Η κυβέρνηση αυτή έχει την τόλμη αλλά και την αποστολή να επιλύει ζητήματα χωρίς να κρύβεται πίσω από το πολιτικό κόστος. Την αποστολή αυτή νομίζω ότι την έχουν αντιληφθεί άπαντες. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει την κατευθυντήρια γραμμή και όποιος δεν την αντιλαμβάνεται πλανάται: όλες οι δυνάμεις επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση του προγράμματος ώστε τον Αύγουστο του 2018 να αφήνουμε πίσω τα μνημόνια. Να έχουμε προετοιμάσει μια πατρίδα νοικοκυρεμένη, χωρίς δεσμά σε συμφέροντα και πάνω απ’ όλα παραγωγική.