Από τους 11.000 επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών που ήταν καταγεγραμμένοι το 2014, περισσότεροι από τους μισούς (7.000) δήλωσαν στην εφορία ζημιές συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι που ήταν κερδοφόροι δήλωσαν κέρδη ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.

 

Τα παραπάνω στοιχεία ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, για την παρουσίαση του νομοσχεδίου “Άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις”, τονίζοντας ότι στόχος του ν είναι μεταξύ άλλων η εξυγίανση του χώρου του υπαίθριου εμπορίου.

 

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν η πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής Χαρά Καφαντάρη και ο υπεύθυνος της αρμόδιας επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης.

 

Αναφερόμενος στις διατάξεις για το υπαίθριο εμπόριο ο κ. Παπαδεράκης τόνισε ότι στόχος είναι να ενταχθεί στην οικονομική δραστηριότητα και τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς και όχι να χαρακτηρίζεται ως πάρεργο. Μεταξύ των ρυθμίσεων που εισάγονται είναι η απονομή των αδειών με κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, οικογενειακή κατάσταση κ.α.) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα απασχόλησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Καταργείται η κληρονομική διαδοχή των αδειών που θα χορηγηθούν με το νέο σύστημα, δηλαδή οι υφιστάμενες άδειες θα μπορούν να μεταβιβαστούν στην επόμενη γενιά. Οι άδειες θα προκηρύσσονται από τις Περιφέρειες με βασικό κριτήριο να υπάρχουν κενές θέσεις στις αγορές ώστε το επάγγελμα να είναι βιώσιμο. Άδεια ετήσιας διάρκειας μπορεί επίσης να χορηγείται σε εμπόρους που πτωχεύουν προκειμένου να εκποιήσουν το εμπόρευμα της επιχείρησής τους. Το σύνολο των αδειών θα καταγραφούν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα είναι έτοιμη σε περίπου πέντε μήνες.

 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την αναβάθμιση του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους συναρμόδιους για ελέγχους φορείς.

 

Οι διατάξεις περί Δημοσίων συμβάσεων συμπληρώνουν το νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών. Ο κ. Παπαδεράκης τόνισε με έμφαση ότι οι όποιες τροποποιήσεις γίνουν θα αποσκοπούν στην διευκόλυνση εφαρμογής και όχι στην παράκαμψη των διαδικασιών του νόμου, όπως ζητούν ορισμένοι φορείς. “Αντιστεκόμαστε σθεναρά σε αιτήματα που ξεφεύγουν από το πνεύμα του νόμου”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μετά την ένταξη και των δημοσίων έργων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκήρυξης και διεξαγωγής των διαγωνισμών, έχουν ολοκληρωθεί 16 δημοπρασίες στις οποίες υπεβλήθησαν 310 προσφορές (περίπου 20 σε κάθε μία) ενώ είναι σε εξέλιξη 74 διαδικασίες αξίας 113 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν εγγραφεί στο μέτωπο 1.269 φορείς του δημοσίου και 1.219 εταιρίες. Σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα απολογιστικά στοιχεία από τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για αγαθά και υπηρεσίες που υλοποιήθηκαν το 2016.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα επιμελητήρια διευκρινίστηκε ότι οι προσεχείς εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν με το νέο καθεστώς που εισάγει ο νόμος.

 

Η κυρία Καφαντάρη τόνισε ότι το υπαίθριο εμπόριο είναι σημαντικό για την αναπτυξιακή προσπάθεια και ότι το νομοσχέδιο βάζει τέλος στο καθεστώς παθογένειας και τις πελατειακές σχέσεις που υπήρχαν ως τώρα.

 

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε από την πλευρά του ότι οι στρεβλώσεις που εξυπηρετούσαν πελατειακές σχέσεις στο χώρο του υπαίθριου εμπορίου λειτουργούσαν σε βάρος και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Αναφορικά με τα επιμελητήρια τόνισε ότι αποτελούν μέρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στα μέλη τους και συμβάλλοντας στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.