Ευθεία παρέμβαση σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των συνεταιρισμών, θεωρεί η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ τις διατάξεις που αφορούν την συνεταιριστική οργάνωση και τις ομοσπονδίες, οι οποίες περιέχονται στον νόμο για τη «διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που ψηφίστηκε στις 12 Οκτωβρίου από την Βουλή, επαναεπιβεβαιώνοντας «την απόλυτη αντίθεσή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει και να ελέγξει το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας».

 

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες το απόγευμα με τίτλο ”Τα «συν» και τα «πλην» του νέου νόμου”, επί του θέματος επισημαίνονται τα εξής από το Διοικητικό Συμβούλιο της συνεταιριστικής οργάνωσης:

·         Οι συνεταιρισμοί είναι εθελοντικές οργανώσεις και τον ίδιο εθελοντικό χαρακτήρα πρέπει να έχει και η δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση, που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

·         Δεν είναι ευθύνη του κράτους, το οποίο κακώς παρεμβαίνει, εξομοιώνοντας μάλιστα έναν Συνεταιρισμό με δεκάδες ή και εκατοντάδες εργαζομένους, με τζίρο εκατομμυρίων ευρώ, που επενδύει, παράγει, εξάγει και συμβάλει στην εθνική οικονομία, με έναν Συνεταιρισμό «σφραγίδα».

·         Σε μια περιφερειακή Ομοσπονδία (μορφή που επιβάλει η κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να προβλέπει τη χρηματοδότησή της) δέκα «ανύπαρκτοι» Συνεταιρισμοί θα επιβληθούν των 9 παραγωγικών και το υπουργείο θα συνομιλεί όχι με αυτούς που παράγουν, αλλά με αυτούς που υπάρχουν για πολιτικούς σκοπούς. Ομοίως και για την Κεντρική Συνομοσπονδία.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ επισημαίνει, επίσης, «την τεράστια αντίφαση της ίδιας της κυβέρνησης, που στην ουσία αυτοκαταργείται, αφού η επιβολή της δημιουργίας Ομοσπονδιών ακυρώνει την πρόνοια του δικού της νόμου, που έλεγε ότι οι ίδιοι οι Συνεταιρισμοί θα επιλέξουν την μορφή της οργάνωσής τους».

 

«Το νομοσχέδιο εκτείνεται και σε θέματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας. Ακόμη και διοίκησης. Καταργεί την ανεξαρτησία και αυτονομία. Το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρξαν στρεβλώσεις, κακές νοοτροπίες και λάθη, δεν μπορεί να είναι το μόνιμο άλλοθι για κρατικό παρεμβατισμό, που καταλύει την πιο δημοκρατική έκφραση αυτοοργάνωσης που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο. Θα περίμενε κανείς από μια αριστερή κυβέρνηση να ενισχύει και να υποστηρίζει αυτό που συμβολίζουν οι Συνεταιρισμοί, αντί να προσπαθεί να το χειραγωγήσει και να το καταστείλει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

 

Οι ρυθμίσεις για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα

 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, πως η πρόσφατη ψήφιση του νέου νόμου απασχόλησε εκτενώς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κατά την τελευταία συνεδρίασή του και τα μέλη του επεσήμαναν πως οι πρόνοιές του έχουν πολλά θετικά σημεία, τα οποία άλλωστε αποτέλεσαν διαχρονικές διεκδικήσεις του συνεταιριστικού χώρου, τόνισαν, όμως, ότι υπάρχουν μια σειρά από επιμέρους ζητήματα που θα πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να προσαρμοστεί ο νόμος στα πραγματικά δεδομένα και να μπορέσει να είναι εφαρμόσιμος και αποτελεσματικός.

 

Εκτός των προαναφερθέντων διατάξεων που αφορούν την κεντρική εκπροσώπηση των συνεταιριστικών οργανώσεων, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, εστιάζει το ενδιαφέρον της στα εξής σημεία:

 

1.Υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης γάλακτος

 

Η παρέμβαση, που έρχεται με υπερβολική καθυστέρηση καθώς η Ε.Ε. έχει υποδείξει το δρόμο αρκετά χρόνια πριν, είναι απολύτως σωστή και επιβεβλημένη.

 

Ικανοποιεί το πάγιο αίτημα καταναλωτών και παραγωγών, προασπίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων και συμβάλλοντας στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

 

Ωστόσο, αν το μέτρο δεν συνοδευτεί από πραγματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα μείνει κενή επιταγή.

 

Βασική προϋπόθεση για να υπερασπιστούμε προϊόντα «σημαία» για τη χώρα μας, όπως η φέτα και το γιαούρτι, είναι, πέραν των όποιων παρεμβάσεων πρέπει να γίνουν σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε ότι έχει να κάνει με διακρατικές συμφωνίες, να δούμε κάποια στιγμή ποια είναι η φέρουσα παραγωγική ικανότητα της χώρας μας, ώστε αυτό που προβάλουμε ως ελληνική φέτα και ελληνικό γιαούρτι να είναι 100% ελληνικό!

 

Παράλληλα, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά και αναμένει την ταχεία έκδοση της υπουργικής απόφασης σχετικά τη θεσμική αναγνώριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη φέτα, σύμφωνα και με τα όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη σύσκεψη της προσωρινής διοίκησης με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

 

2.Υποχρέωση πληρωμής των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εντός 60 ημερών
Πρόκειται πράγματι για μια σοβαρή και γενναία παρέμβαση, που έρχεται να προστατεύσει τους παραγωγούς, να απελευθερώσει τους αγρότες, που, όντως, δεν μπορεί να μετατρέπονται σε πιστωτές χονδρεμπόρων.

 

Υπάρχουν, ωστόσο, σημεία που χρήζουν αποσαφήνισης και αλλαγής, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ορισμένα πράγματα ρυθμίζονται αυτομάτως από την ίδια την αγορά, χωρίς να χρειάζεται η άνωθεν επιβολή καταστάσεων, που συχνά δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

 

Για παράδειγμα, όταν τα σκληρά τυριά και η φέτα χρειάζονται τέσσερις και πλέον μήνες για να ωριμάσουν, πόσο εφικτό είναι η πληρωμή είναι να γίνει στο ήμισυ του χρόνου;

 

Επίσης, όταν υπάρχει σταθερή συνεργασία ετών, στη βάση κοινά αποδεκτής συμφωνίας με αποδεκτούς και επωφελείς όρους, στη βάση ποιας λογικής επιβάλει το κράτος αλλαγή αυτών των όρων, επί τη απειλή κυρώσεων που ισοδυναμούν με λουκέτα;

 

Επίσης, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ εστιάζει στην ανάγκη πλήρους εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, σημειώνοντας, για τις διατάξεις που αφορούν στα ευαλλοίωτα προϊόντα, ότι δεν αρκούν ημίμετρα. Ζητά, μάλιστα, να είναι οι αγοραστές αυτοί που θα καταχωρούν τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και όχι οι παραγωγοί, για τους οποίους δεν είναι πάντα εύκολη αυτή η διαδικασία.