«Δυστυχώς οι καλές προθέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μετουσιώθηκαν σε πράξεις, παρά την ομόφωνη στήριξη των εισηγήσεων του Γεν Γραμματέα του, κατά την σύσκεψη της 9/10, για την ουσιαστική στήριξη των εξαγωγών του κλάδου στο ιδιαίτερα δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας το ακτινίδιο, σε μια μάλιστα περίοδο που λόγω των προβλημάτων στην Ιταλία, είχαμε μια μεγάλη ευκαιρία για διεύρυνση των εξαγωγών μας και άνοιγμα νέων αγορών με συνέπεια» δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, σχετικά με το θέμα των εξαγωγών ακτινιδίων.

 

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις ο κ. Πολυχρονάκης ανέφερε:

 

1) κάποιοι “έμποροι” εξακολουθούν να εξάγουν –  διακινούν προϊόντα προς πώληση χωρίς την πλήρη ανταπόκριση στα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους , με κίνδυνο να  υπάρχει δυσφήμηση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από 1/9/2017 μέχρι σήμερα 20/10/2017 έχουν αναγγελθεί – δηλωθεί εξαγωγές-αποστολές 15.855 τόνων ακτινιδίων έναντι 9.818 την αντίστοιχη περσινή περίοδο (τα με χωρίς αναγγελία φορτία να υπολογίζονται ότι είναι της τάξεως των 10-15.000 τ.).

 

2) τα bins από την Ιταλία ανεξέλεγκτα βρίσκονται στα χωράφια της χώρας, με ότι συνεπάγεται αυτό φυτουγειονομικά για το μέλλον της  καλλιέργειας του προϊόντος, και η κυκλοφορία ατυποποίητων  προϊόντων από “‘έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους” κατ ευθεία από τον αγρό εντείνεται, πολλές φορές απλά με ένα «χαρτί» από κάποιο διαλογητήριο.

 

Είναι πολύ κακή η εικόνα από τη μη στήριξη των αξιόπιστων, συνεπών και σύννομων σε όλα τα επίπεδα διακίνησης των ακτινιδίων φορέων (ιδιωτών και συνεταιρισμών) και οι οποίοι έχουν επενδύσει σε αυτό το ιδιαίτερα δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν.

 

Απευθύνουμε για πολλοστή φορά έκκληση στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στην εξαγωγή-διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων, προς αποτροπή κυκλοφορίας ατυποποίητων  προϊόντων, χωρίς προστιθέμενη αξία, κατ ευθεία από τον αγρό, χωρίς φορολογικά στοιχεία , και χωρίς σήμανση, στοιχεία που συμβάλλουν και στον αφελληνισμό των ελληνικών ακτινιδίων .

 

Κρούουμε για υστάτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για μια πλέον αξιόπιστη διαχείριση και επιτήρηση των συνθηκών άσκησης της εμπορίας των ακτινιδίων, προτού να αρχίσει αντίστροφη πορεία στην εξέλιξη αυτής της τόσο πολύτιμης για το εισόδημα των παραγωγών και την οικονομία της χώρας καλλιέργεια, όπως δυστυχώς έχει συμβεί στο παρελθόν για άλλα προϊόντα.