Για λάθη, προβλήματα και κατασχέσεις στους λογαριασμούς των αγροτών, με μειώσεις που ανέρχονται σε πάνω από 88 εκατομμύρια ευρώ!, κάνει λόγο η τομεάρχης Γεωργίας, της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

«Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας με την πληρωμή της προκαταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων του έτους 2017. Η πολυδιαφημισμένη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβολή του 70% των ενισχύσεων στους παραγωγούς, έμεινε τελικά στα χαρτιά. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Οργανισμού Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), τόνισε,  καταβλήθηκε μόλις το 58,8% της βασικής ενίσχυσης. Έτσι, όσοι παραγωγοί δεν χρωστούσαν για να δουν τα χρήματά τους κατασχεμένα, βρήκαν στα βιβλιάριά τους έως και 8,5% λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνταν», ανέφερε μεταξύ των άλλων η βουλευτής Σερρών της ΝΔ. Κατά την άποψή της οι μειώσεις οφείλονται:

-Στον υπερδιπλασιασμό  από το 2% στο 4,5% των γραμμικών μειώσεων υπέρ του εθνικού αποθέματος με δύο κατά σειρά περικοπές χωρίς καμία προειδοποίηση.

-Στην παρακράτηση για λογιστικές τακτοποιήσεις δήθεν λανθασμένων αποδόσεων δικαιωμάτων για το 2015.

-Στην παρακράτηση για νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις προϊόντων, που δόθηκαν απομειώνοντας οριζόντια τις άμεσες ενισχύσεις τους , ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα στοχευμένα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2014 – 2010 για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Έτσι, ύστερα από τις αλχημείες, τις προχειρότητες και τον κακό προγραμματισμό του Υπουργείου, τα 790.471.500 ευρώ που αντιστοιχούν στο πολυδιαφημισμένο 70%, “κουρεύτηκαν”-, τονίζει, και έμειναν μόνο τα 701.915.912,39 για τους παραγωγούς που ανέμεναν εδώ και καιρό για να ανακουφιστούν οικονομικά!

«Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη γιγάντωση των υποχρεώσεών τους, λόγω της φορολογικής και ασφαλιστικής επιδρομής, αλλά  και της αύξησης του κόστους παραγωγής που προκάλεσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε αυτά τα προβλήματα, έρχεται να προστεθεί, η αδικαιολόγητη και καταχρηστική περικοπή της προκαταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων», καταλήγει στη δήλωσή της η κ.Αραμπατζή.