Από τον Στέργιο Γεωργίου

Νέες αγορές για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έφερε η «απώλεια» τις Ρωσίας

Κίνα, Ινδία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ν. Κορέα, Ινδονησία και Βιετνάμ είναι μερικές μόνο από τις αγορές που άνοιξαν για τα ελληνικά αγροτικά την τελευταία τριετία. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για ένταση της εξωστρέφειάς μας αλλά στην ανάγκη που προέκυψε – με βίαιο μάλιστα τρόπο – μετά το… κλείσιμο της ρώσικης αγοράς, το καλοκαίρι του 2014. Ύστερα από το πρώτο σοκ αλλά και τις απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (την τριετία που ισχύει το ρώσικο εμπάργκο οι απώλειες υπολογίζονται στα 450 εκατ. ευρώ) από την απαγόρευση των εξαγωγών στην τεράστια αγορά της Μόσχας, τα αντανακλαστικά των Ελλήνων εξαγωγέων φαίνεται ότι λειτούργησαν. Σύμφωνα μάλιστα με όσα μας αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης αν δεν στεκόταν εμπόδιο η ελληνική γραφειοκρατία , σήμερα οι εξαγωγές μας προς αυτές τις αγορές θα ήταν μεγαλύτερες.

«Έχουμε βρει νέες αγορές αλλά όχι ακόμα στην έκταση που ζητάμε. Την ίδια στιγμή η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε το εμπάργκο και αύξησε την παραγωγή της αλλά εξακολουθεί να είναι ένας μεγάλος εισαγωγέας», τονίζει στο ΑΓΡΟbussines ο κ. Γ. Πολυχρονάκης. Και προσθέτει: «πλέον τα μήλα μας σε ποσοστό περίπου 60% εξάγονται στις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου (Αίγυπτος Ιορδανία), στο ακτινίδιο υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε χώρες όπως η Κίνα και Ινδία. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι στην Ινδία από τον Σεπτέμβριο του 2015 και την περσινή χρονιά οι εξαγωγές μας έφτασαν τους 3.200 τόνου (σ.σ. μέχρι τότε ήταν μηδενικές) και οι προοπτικές για τη νέα χρονιά είναι διευρυμένες. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και σε νέες χώρες όμως σημειώνεται μια καθυστέρηση στην υπογραφή διμερών φυτοϋγειονομικών συμφωνιών για την αύξηση των ποσοτήτων. Ειδικότερα υπάρχει εκκρεμότητα με την Κίνα για εξαγωγές τεσσάρων επιπλέον προϊόντων εκτός από τα ακτινίδια. Στην Ινδία περιμένουμε την αντίστοιχη συμφωνία εκτός από τα μήλα και για τα πορτοκάλια. Επίσης αίτημα υπάρχει από την Νότιο Κορέα για ακτινίδια με την Ινδονησία, το Βιετνάμ κ.ά.».

Οι απώλειες σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Όπως μας υπενθυμίζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit – Hellas το προηγούμενο διάστημα συμπληρώθηκαν ήδη τρία χρόνια που τα ελληνικά (και ευρωπαϊκά) αγροτικά προϊόντα δεν μπορούν να εξαχθούν στην Ρωσική Ομοσπονδία, «έχοντας δημιουργήσει απώλειες εσόδων της τάξεως των 6 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. και, παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εφαρμόσει μέτρα για τη στήριξη των προϊόντων που υπέστησαν ζημιές, ο κλάδος των φρούτων και λαχανικών της χώρας μας εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την απώλεια της κύριας αγοράς ορισμένων προϊόντων του. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη που έχει υποστεί έντονα τις οικονομικές επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο, έχοντας στερηθεί πιθανά έσοδα 450 εκατ. ευρώ, επειδή τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό ποσοστό της γεωργικής της παραγωγής». Την περίοδο Αύγουστος 2013 – Ιούλιος 2014, – σύμφωνα με τα στοιχεία του Incofruit – τελευταία περίοδο ομαλότητας στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς τη Ρωσία, η εισαγωγή των λαχανικών και των φρούτων από την Ελλάδα, απ’ ευθείας ή μέσω άλλων χωρών, ανήλθε σε 162.398 χιλιάδες τόνους, με εκτιμούμενα για την Ελλάδα έσοδα της τάξης των 150,2 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, στις τρεις περιόδους που ισχύει το ρωσικό εμπάργκο για τα φρούτα και λαχανικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στερηθεί εξαγωγών προς την Ρωσία, που εκτιμώνται σε 7,44924 εκατ. τόνους, από τα οποία θα αντλούσε έσοδα όχι λιγότερα από 5.697,96 εκατ. ευρώ, πάντα βεβαίως υπό τις ίδιες συνθήκες εξαγωγών με εκείνες του χρονικού διαστήματος Αύγουστου 2013- Ιούλιου 2014. Στην περίπτωση της χώρας μας, υπό τις ίδιες συνθήκες, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία θα μπορούσαν φυσικά να υπερβούν τους 480 χιλιάδες τόνους λαχανικών και φρούτων και να έχουν εισφέρει περίπου 450 εκατ. ευρώ στην χώρα μας.

Τα κυριότερα προϊόντα

Πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε ο Incofruit – Hellas τα κυριότερα λαχανικά που εξήγοντο από την Ε.Ε. ήταν νωπές τομάτες με 229.579 τόνους και λάχανα με 91.192 τόνους. Τα κύρια φρούτα ήταν τα μήλα με 789.720 τόνους και τα αχλάδια με 200.976 τόνους, από -δε- την χώρα μας κυρίως φράουλες, ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, αγγούρια. Παρά το εμπάργκο των εισαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών από τις χώρες της Ε.Ε. και την Τουρκία, η Ρωσία εξακολουθεί να είναι το 2016 η 3η εισαγωγέας παγκοσμίως