Η αγορά της Κίνας εκτινάσσει τις επιδόσεις των ισπανικών κρασιών, τα οποία παρουσιάζουν κύκλο εργασιών ρεκόρ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η ισπανική βιομηχανία εξήγαγε στην Κίνα 11,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου με κύκλο εργασιών ύψους 1,3 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει μείωση 1% σε όγκο και αύξηση 6% σε αξία σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016. Η τελευταία αυτή επίδοση ανακοινώθηκε από το ισπανικό Παρατηρητήριο της Αγοράς Οίνου (OeMV), το οποίο τονίζει ότι «οι ισπανικές εξαγωγές οίνου καταγράφουν το καλύτερο πρώτο εξάμηνο της ιστορίας τους». Με εξαίρεση των χύμα οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη, οι Ιβηρικοί οίνοι ποιότητας καταγράφουν ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των εμφιαλωμένων κρασιών (5%) και των αφρωδών (24%). Συνολικά, η μέση τιμή ενός λίτρου ισπανικό κρασί ανήλθε σε 1,08 ευρώ ανά λίτρο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, αυξημένη κατά 8% στη διάρκεια του έτους.

Η επίδοση αυτή προήλθε κυρίως από την κινεζική αγορά, της οποίας ο δυναμισμός την κατατάσσει πέμπτη χωρών εισαγωγής ισπανικών κρασιών σε αξία (με 94.200.000 ευρώ, +29%). Το άλμα είναι ιδιαίτερα έντονο για τις πωλήσεις χύμα, που «αυξήθηκαν από 7 σε 40 εκατομμύρια λίτρα, και από 4 σε 19.000.000 €», αναφέρει το OeMV. Αυτό σημαίνει αύξηση 440% σε όγκο και 340% σε αξία. Οι ισπανοί εμπειρογνώμονες χαιρετίζουν αυτό το σημάδι διαφοροποίησης των εξαγωγικών αγορών του τομέα τους. Γι ‘αυτούς, ένα από τα κλειδιά για την επιτυχία είναι η συνολική αύξηση του μεριδίου πωλήσεων χύμα με αναφορά ποικιλίας, ενώ παρατηρείται πτώση εξαγωγών για λιγότερο αξιόλογα κρασιά.

Οι πρώτες αγορές εξαγωγών για ισπανικά κρασιά είναι η Γερμανία (€ 188 εκατ, + 4%), οι ΗΠΑ (€ 165 εκατ, + 5%), η Γαλλία (€ 162 εκατ, + 6%), το Ηνωμένο Βασίλειο (142 εκατ. Ευρώ, -3%).

ΚΕΟΣΟΕ