Η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας ιδρύθηκε το 1927, ως δευτεροβάθμια Συνεταιριστική Οργάνωση και πλέον λειτουργεί ως πρωτοβάθμιος Αγροτικός Συνεταιρισμός. Με παροχή υπηρεσιών σε περισσότερα από 2.000 φυσικά μέλη, στις δράσεις της περιλαμβάνεται η παροχή κάθε είδους στήριξης, η κάλυψη όλων των σταδίων παραγωγής, μεταποίησης, συντήρησης και εμπορίας των προϊόντων, η εκπαίδευση και καθοδήγηση των παραγωγών, η παροχή συμβουλών για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, η παροχή μηχανικού και τεχνικού εξοπλισμού και η λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Σήμερα αντιπροσωπεύει και εμπορεύεται μεγάλη γκάμα προϊόντων, η οποία εκτός από τα ελαιοκομικά (πράσινη ελιά Χαλκιδικής, ελιές θρούμπες Θάσου και ελαιόλαδο), περιλαμβάνει ακτινίδια, λευκά σπαράγγια, καλαμπόκι, σιτηρά, αραβόσιτο και φασόλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ξεκίνησε πειραματικά την καλλιέργεια κερασιών και αχλαδιών με σκοπό να επεκταθεί περαιτέρω και σε αυτή την αγορά.

“Το εργοστάσιο της ΕΑΣ Καβάλας έχει φτιαχτεί το 1984 και έχει πλέον μετατραπεί από εργοστάσιο λαδιού σε  εργοστάσιο ελιάς. Εχουμε μια παραγωγή πράσινης ελιάς, τύπου Χαλκιδικής, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται στην περιοχή μας τα τελευταία 20-25 χρόνια”, μας είπε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, κ. Κλέαρχος Σαραντίδης.

Με γνώμονα τη διαρκή βελτίωση των δεικτών και άρα την ανταγωνιστικότητα των ελαιοκομικών προϊόντων της, η ΟΕΦ ΕΑΣ Καβάλας υλοποιεί σε σταθερή βάση προγράμματα που αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης, πιστοποίησης και εναρμόνισης των μελών αγροτών και παραγωγών σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και τα φιλοπεριβαλλοντικά πρωτόκολλα, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας και την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών. Έχοντας παρουσία στον αγροτικό κλάδο για σχεδόν έναν αιώνα, η Ένωση έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε ισχυρό σύμμαχο των αγροτών και κεντρικό πυλώνα της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

“Η ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος πλέον είναι μεγάλη και οι ανάγκες της περιοχής όρισαν τη δημιουργία ενός εργοστασίου, ώστε να επεξεργαστούμε το προϊόν και να του δοθεί προστιθέμενη αξία. Στόχος ήταν αυτή η παραγωγή να αποδόσει για τον παραγωγό εισόδημα σε αυτές τις δύσκολες εποχές, ακόμα και με αλλαγή της παραγωγής από άλλες καλλιέργειες”, σημειώνει ο κ. Σαραντίδης.

Συμμετοχή στα προγράμματα

Από το 1927, η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων Καβάλας έχει αντεπεξέλθει επαρκώς ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες χάρη στις δυνατότητες των ανθρώπων της και την αξία των προϊόντων όπως το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, η φημισμένη ελιά Θρούμπα Θάσου, Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και οι πράσινες ελιές Χαλκιδικής. Η διαρκής στήριξη και η αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες των παραγωγών/αγροτών παραμένει στο κέντρο των προσπαθειών και της Οργάνωσης Παραγωγών πλέον της ΕΑΣ Καβάλας.

Στόχος είναι η ενδυνάμωση της θέσης τους, η βελτίωση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για περαιτέρω ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων. Για την επίτευξή τους, αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και κυρίως τα κοινοτικά προγράμματα εργασίας για τις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων.  Σε αυτό το πλαίσιο, η ΈΑΣ Καβάλας συμμετείχε για πρώτη φορά σε Προγράμματα Εργασίας την τριετία 2009-2012 με την αναγνώρισή της ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ). Έκτοτε και κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων τριετιών, υλοποίησε τα αντίστοιχα προγράμματα με όρους μετρήσιμης αποτελεσματικότητας και με μεθοδικότητα για την άντληση του μέγιστου δυνατού οφέλους για τους παραγωγούς, τα προϊόντα, αλλά και την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Οργάνωση παραγωγών

Η Οργάνωση Παραγωγών της ΕΑΣ Καβάλας αποτελείται από 1291 μέλη από την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και της Θάσου, οι οποίοι διαθέτουν περισσότερα από 17.000 στρέμματα. Πρόκειται για τους πιστοποιημένους ελαιοπαραγωγούς στους οποίους έχει εφαρμοστεί κατά την τελευταία 6ετία Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.  Με τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Εργασίας στόχος είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των διαδικασιών ελαιοκαλλιέργειας και η η ενδυνάμωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελαιοκομικών προϊόντων της ΟΕΦ.

Εξαγωγές

Με το brand «Kavala Coop», η ΟΕΦ ΕΑΣ Καβάλας ενισχύει τον εξαγωγικό της προσανατολισμό και τη θέση των ποιοτικών της προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Σήμερα δραστηριοποιείται με επιτυχία σε χώρες όπως η Μέση Ανατολή, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Νότια Αφρική. Στόχος ωστόσο παραμένει η περαιτέρω ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας των προϊόντων της και η ανταπόκριση στο ανταγωνιστικό περιβάλλον και τις αυξημένες απαιτήσεις των αγορών. Παράλληλα, η επέκταση της εξαγωγικής δραστηριότητας της ΟΕΦ σε χώρες-κλειδιά όπως η Κίνα.

“Το εργοστάσιό μας επεξεργάζεται μικρές ποσότητες λαδιού, μικρές ποσότητες σπορέλαιου αλλά κυρίως πράσινη ελιά, τύπου Χαλκιδικής. Αυτό το προϊόν το προωθούμε κυρίως στην Ιταλία στις μεγαλύτερες ποσότητες, κατά 70% με 80%”, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας.

“Είναι μια ελιά που την επεξεργαζόμαστε σε διάφορες εκδοχές. Η μεγαλύτερη ποσότητα επεξεργάζεται ως ισπανικού τύπου. Η εμπορία των αγροτικών προϊόντων ακολουθεί την κρίση και γι αυτό υπάρχει μία καθίζηση στην δραστηριότητα σε όλους τους τομείς. Τα προϊόντα, τα οποία σήμερα εξάγουμε όπως είναι η ελιά, το σπαράγγι, το ακτινίδιο είναι προϊόντα, στα οποία μπορεί κάποιος να βασιστεί καθώς έχουν μια σταθερή απόδοση”, συμπληρώνει ο κ. Σαραντίδης.

“Τα προιόντα μας εξάγονται σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, σε χώρες της Νοτίου Αφρικής, στην Κίνα, στην Ινδονησία, στην Νότια Κορέα. Το πρόβλημα είναι η σταθερή  ποιότητα που πρέπει να διαθέτει κάποιος για αυτές τις αγορές για αυτό και εμείς δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για να προσφέρουμε συνεχώς υψηλής ποιότητας προϊόντα”, προσθέτει ο ίδιος.

Περιγραφή δραστηριοτήτων τρέχοντος Προγράμματος ΟΕΦ

Η ΟΕΦ ΕΑΣ Καβάλας μέσω του προγράμματος εργασίας της θα συνεχίσει την εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης σε 1.291 ελαιοπαραγωγούς μέλη της ώστε το ΣΟΔ να έχει αποκεντρωτική δομή και σπουδαία αντιπροσωπευτικότητα. Το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης πιστοποιείται σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2/3. Ειδικότερα, όσον αφορά στην εφαρμογή του ΣΟΔ διενεργούνται ομαδικές εκπαιδεύσεις των παραγωγών της ολοκληρωμένης διαχείρισης στα θέματα που ορίζει το AGRO.

Πραγματοποιούνται εδαφολογικές αναλύσεις με στόχο την τεκμηριωμένη μείωση της ποσότητας των λιπασμάτων κατά 10% ετησίως στην ομάδα των ελαιοπαραγωγών που εφαρμόζουν ΣΟΔ και αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την τεκμηριωμένη μηδενική ανεύρεση υπολειμμάτων ΦΠΠ στα δείγματα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς. Με στόχο  τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και ακολούθως της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων η Ένωση προμηθεύεται παλετοκιβώτια με αποτέλεσμα να γίνεται πιο γρήγορα η συγκομιδή των ελαιοκάρπων και να μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο ή στο τυποποιητήριο σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να αποφεύγεται η έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες και κακές συνθήκες αερισμού με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Λόγω του ιδιαίτερου τρόπου παραγωγής της ¨Θρούμπας” ελιάς, οι τσιμεντένιες δεξαμενές δεν αντέχουν την υψηλή αλατότητα και η βαφή τους σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου διαλύεται, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται ποιοτικά το προϊόν. Για το λόγο αυτό η Ένωση βελτιώνει τον εξοπλισμό στο τυποποιητήριο της προς όφελος της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος καθώς σε αυτές θα τοποθετούνται οι ελιές που προέρχονται από όλους τους παραγωγούς που παραδίνουν τις ελιές τους στο τυποποιητήριο της προκειμένου να γίνει η εκπίκρανσή τους και να αποκτήσουν τα επιθυμητά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

H Ένωση θα συνεχίσει να εφαρμόζει σύστημα εσωτερικής και εξωτερικής ιχνηλασιμότητας  στις εγκαταστάσεις των τυποποιητηρίων ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στη ΒΙΠΕ Καβάλας καθώς και στο τυποποιητήριο επιτραπέζιας ελιάς στη ΘΑΣΟ τα οποία θα πιστοποιούνται ετησίως κατά ISO 22005:2005.

Με όλες τις παραπάνω δράσεις θα οργανώσει την παραγωγή της σε σύγχρονες βάσεις, θα βελτιώσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της, θα προσφέρει υπηρεσίες στους ελαιοπαραγωγούς μέλη της και θα δημιουργήσει καινοτομίες σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως με τα κλιματικά ουδέτερα προϊόντα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που θα παράγει ετησίως.

“Όσον αφορά το πρόγραμμα στο οποίο είμαστε ενταγμένοι η συνεργασία μας είναι άριστη. Υπάρχει συνεχής εκπαίδευση των παραγωγών μέσω των διαφόρων σεμιναριών που μας παρέχει το πρόγραμμα. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι και να εκσυγχρονίζουμε τις εγκαταστάσεις μας”, σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης.