Η ιστορία της Κρήτης είναι στενά συνδεδεμένη με το δέντρο της ελιάς. Tο μεσογειακό κλίμα του νησιού και η σύσταση του εδάφους ευνοεί την ανάπτυξη της ελιάς που φύεται τόσο σε πεδινές όσο και σε ορεινές περιοχές εξασφαλίζοντας το φίνο άρωμα και την υπέροχη γεύση του κρητικού ελαιολάδου, καθιστώντας το προϊόν υψηλής ποιότητος με διεθνή αναγνώριση. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άδελε ιδρύθηκε το 1967 από 79 τοπικούς παραγωγούς με σκοπό την αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους και το συντονισμό της δραστηριότητάς τους στην επεξεργασία του ελαιόκαρπου και την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας βιολογικού ελαιολάδου. Σήμερα, αριθμεί πάνω από 150 μέλη διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία και οικονομία, στηρίζοντας τους παραγωγούς και τις καλλιέργειες τους και έχοντας προσανατολισμό στην ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου.

“Προσπαθούμε να συνδυάσουμε τον τουρισμό με το ελαιόλαδο. Στόχος μας είναι να  διαφημίσουμε το ελαιόλαδο και να βοηθήσουμε τον τουρισμό διαμορφώνοντας ποικίλες δράσεις, όπως το να προσφέρουμε υπηρεσίες σε τουρίστες για να δουν πώς γίνεται το λάδι”, μας λέει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Στέλιος Καλιούρης που θέτει ως στόχο την ενδυνάμωση του ΑΣ Αδελε και την αλληλεπίδρασή του με άλλους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Δραστηριότητες & Προϊόντα

Ο ΑΣ Άδελε δραστηριοποιείται στην παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία βιολογικού ελαιολάδου εξαιρετικής ποιότητας καθώς και τυποποιημένης επιτραπέζιας ελιάς και συγκεκριμένα της χονδρελιάς.

Συγκεκριμένα, παράγει 70 – 80 τόνους ετησίως από:

– το βιολογικό ελαιόλαδο Agrion Terra

– το βιολογικό ελαιόλαδο Agreco

Με εξωστρεφή προσανατολισμό και συστηματική προσπάθεια να δημιουργήσει ένα σημαντικό δίκτυο διανομής σε χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα, το βιολογικό ελαιόλαδο διατίθενται σήμερα στις αγορές της Γαλλίας, τη Γερμανίας, του Βελγίου και της Ρουμανίας.

Τα οφέλη από το Πρόγραμμα ΟΕΦ

 Εμείς τολμήσαμε ως Ομάδα να μπούμε στο Πρόγραμμα ΟΕΦ και τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται. Όλα τα χρήματα που παίρνουμε είναι του παραγωγού και για αυτόν”, μας λέει ο Πρόεδρος του ΑΣ Αδελε, κ. Στέλιος Καλιούρης.

 Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης

Η ΟΕΦ Αδελε δίνοντας μεγάλη σημασία στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου πιστοποιεί τουλάχιστον 120 μέλη της για την τριετία 2015-2018 σύμφωνα με το εθνικό πρότυπο AGRO 2.1 & 2.2/3.  Πραγματοποιείται κατάρτιση των ελαιοπαραγωγών σε θέματα που αφορούν τη διατήρηση του περιβάλλοντος των ελαιώνων, τη μελέτη του εδάφους και τη θρέψη των ελαιόδεντρων, την άρδευση, τη φυτοπροστασία κ.α. “Έχουν γίνει εκπαιδεύσεις των παραγωγών για τις ασθένειες της ελιάς και την αντιμετώπισή τους, για τα κλαδέματα και τις λιπάνσεις. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση”, σημειώνει ο κ. Καλιούρης.

Βελτίωση του εξοπλισμού του ελαιοτριβείου

Νέα μηχανήματα αντικαθιστούν τα παλαιότερα στο Συνεταιρισμό προσδίδοντας στο τελικό προϊόν την ποιότητα που απαιτεί η σύγχρονη, ανταγωνιστική αγορά ελαιολάδου.  Ο ΑΣ Αδελε στο πλαίσιο του προγράμματος θα προμηθευτεί μηχάνημα διαχωρισμού ελαιοκάρπου, ζυγιστικό ελαιοκάρπου, πλυντήριο ελαιοκάρπου, διανομέα ελαιοκάρπου, μαλακτήρα, ζυγαριά ελαιολάδου.

 Προμήθεια γεωργικού εξοπλισμού για παραγωγούς

Η αναβάθμιση του τρόπου ελαιοσυλλογής, είναι μια διαρκής προσπάθεια. Για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας συγκομιζόμενου καρπού, οι παραγωγοί προμηθεύονται σύγχρονα ελαιοραβδιστικά, διαφόρων τύπων. Επίσης, για την εκμηχάνιση της συγκομιδής και την βελτίωση του τρόπου μεταφοράς του καρπού στην εγκατάσταση του ελαιοτριβείου, αξιοποιούνται πλέον παλετοκιβώτια. Τα πάγια που λαμβάνουμε είναι το μηχάνημα ελαιοσυλλογής, που είναι ειδικό για τα δέντρα μας, επειδή είναι αρκετά ψηλά και μπορεί να κατεβάσει το κόστος συγκομιδής και στο 1/3. Επίσης, ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης του ελαιοκάρπου είναι τα παλετοκιβώτια. Ο παραγωγός τα παίρνει στο χωράφι, πάνω στο τρακτέρ ή στο αυτοκίνητό του, τα γεμίζει, τα φέρνει στο Συνεταιρισμό. Τον διευκολύνουν στη φόρτωση αλλά και στο ξεφόρτωμα γιατί τα παίρνει το κλαρκ σε λίγα λεπτά. Πήραμε ήδη 380 παλετοκιβώτια και πιστεύουμε ότι στο επόμενο πρόγραμμα θα πάρουμε ακόμα περισσότερα γιατί η παραγωγή σιγά – σιγά αυξάνεται”, μας είπε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, κ. Καλιούρης.