Χρονιά ρεκόρ θα αποδειχθεί ότι είναι το φετινό έτος σε ό,τι αφορά τις πληρωμές κοινοτικών πόρων για ενισχύσεις, όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm». Τόνισε: «Πληρώσαμε και ακόμη πληρώνουμε στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα εκκρεμότητες από το 2008».

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, και θα εξελίσσονται έως και τις 15 του μήνα, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Είναι κάτι που το βιώνουμε επαναλαμβανόμενα τα τελευταία χρόνια. Είναι δικαίωμα των αγροτών να διεκδικούν και να επιλέγουν τον τρόπο που θα υποστηρίξουν τα αιτήματά τους». Πάντως, απευθύνοντας κάλεσμα για διάλογο στον αγροτικό κόσμο, τόνισε: «Δεν γίνεται να μιλάμε αόριστα. Χρειάζεται μια προσέγγιση που να πείσει για το δίκαιο των αιτημάτων τους».

Εκφράζοντας την απορία του για το φορολογικό ζήτημα που βάζουν στο πλάνο των διεκδικήσεών τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, ο κ. Αποστόλου είπε: «Το να μπαίνει το φορολογικό ως πρόβλημα, όταν από την 1η Ιανουαρίου του 2016 έχουμε αφορολόγητο ατομικό στα 8.500 ευρώ, που αυξάνεται στα 9.500 αν πρόκειται για οικογένεια και όταν σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλώσεων του 2015 των ίδιων των αγροτών, ποσοστό 96% είναι κάτω των 8.500 ευρώ, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία φορολογική επιβάρυνση, ιδίως τη φετινή χρονιά που θα έχουμε και επιστροφές προκαταβολών από το 2015».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι αγωνίζεται για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά, όπως είπε, μπορεί σε κάποια θέματα να μη συμφωνεί μαζί τους και να τους στενοχωρεί, ωστόσο: «Οφείλουμε κάποια πράγματα να τα λέμε με το όνομά τους, για να έχουμε ξεκάθαρη σχέση».