Μιλά στην «ΑΓΡΟBUSINESS» ο Γιώργος Διδάγγελος, χοιροτρόφος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Η Πολιτεία είναι απούσα από την προσπάθεια των χοιροτρόφων να στηρίξουν και να βελτιώσουν την παραγωγή τους σε έναν κλάδο ο οποίος πριν από 40 χρόνια κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας σε ποσοστό 90%. Οπως λέει σε συνέντευξή του στην «ΑΓΡΟBUSINESS» ο Γιώργος Διδάγγελος, χοιροτρόφος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, πλέον πολλές χοιροτροφικές μονάδες είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, παρά τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως χώρα.

Ποια είναι η κατάσταση του κλάδου σήμερα;

Οι Ελληνες χοιροτρόφοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση σήμερα και γι’ αυτό φταίει η υπερφορολόγηση (ΦΠΑ 23% στα ζώντα ζώα), η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η τεράστια γραφειοκρατία, οι ελληνοποιήσεις, η ποινικοποίηση των οφειλών που βρίσκονται σε καθυστέρηση, το κόστος της ενέργειας και η αδυναμία προώθησης των προϊόντων μας, δεδομένου ότι, μετά το εμπάργκο της Ρωσίας, η εγχώρια αγορά κατακλύζεται από αμφιβόλου ποιότητας αλλoδαπό χοιρινό σε τιμές damping. Πολλές χοιροτροφικές μονάδες έκλεισαν κι άλλες είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, αφημένες στην τύχη τους.

Τι έφταιξε και φτάσαμε έως εδώ;

Η Πολιτεία απούσα! Η χοιροτροφία στη χώρα μας στηρίζεται κυρίως σε διάσπαρτες ανά την επικράτεια εκμεταλλεύσεις, οι οποίες παράγουν προϊόντα προδιαγραφών ποιοτικής κλίμακας, αλλά και ιδιαίτερα υψηλής διατροφικής αξίας. Οι ζωοτροφές εκτινάσσουν το κόστος στα ύψη, αφού εμείς ταΐζουμε κατά 60%-65% δημητριακούς καρπούς, ποσοστό κατά πολύ υψηλότερο από των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών.

Πώς μπορεί να ανατραπεί το κλίμα;

Παράγουμε το 25% του χοίρειου κρέατος που καταναλώνουμε, το πουλάμε σε μη ανταγωνιστικές τιμές, αφού το υπόλοιπο 75% εισάγεται από Ολλανδία, Γαλλία και Βέλγιο και πωλείται κατά κανόνα ως ελληνικό μέσω των ελληνοποιήσεων. Η Πολιτεία μπορεί να το λύσει αυτό το πρόβλημα, που πλέον έχει καταντήσει «μάστιγα», υποχρεώνοντας τα καταστήματα να αναγράφουν στις αποδείξεις της ταμειακής μηχανής «χοιρινό ελληνικής προέλευσης».

Ποια τα πλεονεκτήματα της ελληνικής παραγωγής;

Το δυνατό μας χαρτί είναι ότι ταΐζουμε δημητριακούς καρπούς και όχι υποπροϊόντα ή παραπροϊόντα! Σε αυτό ακριβώς έγκειται η συγκριτική υπεροχή της εγχώριας παραγωγής, ήτοι σιτηρέσιο με βάση τα δημητριακά, άριστες κλιματολογικές συνθήκες και υδρευτικό νερό.

Θα μπορούσε μια μεγάλη μονάδα να συνεργαστεί με μικρές οικογενειακές φάρμες για καλύτερα αποτελέσματα και στήριξη της τοπικής κοινωνίας;

Το μοντέλο των χοιροτροφικών μονάδων στη χώρα μας είναι κλειστού τύπου, δηλαδή αναπαραγωγής-παχύνσεως. Αρα, συνεργασίες μπορεί να γίνουν μόνο με οικογενειακές εκτροφές μικρού αριθμού ζώων (χοιρίδια για πάχυνση).

Υπάρχει χώρος για νέους επιχειρηματίες; Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στη χοιροτροφία ομάδες παραγωγών;

Υπάρχει χώρος για νέους επιχειρηματίες, νέα παιδιά με διάθεση και όραμα που θα μπορούσαν ένας-ένας αλλά και ως ομάδες παραγωγών να αναπτύξουν χοιροτροφικές μονάδες υψηλής δυναμικότητας που να παράγουν χοίρειο κρέας ελληνικό υψηλής διατροφικής αξίας, στηριζόμενοι και στις ποιοτικές ζωοτροφές και στις άριστες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας. Μόνον έτσι μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί και συνεπείς στη διάθεση προϊόντων. Απαιτείται, όμως, και ενημέρωση των καταναλωτών, αφού «ενημερωμένος καταναλωτής» σημαίνει «απαιτητικός καταναλωτής», που θα ζητά πρώτα το ελληνικό χοιρινό κρέας, γνωρίζοντας την εξαιρετική ποιότητά του.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων και τι φταίει που δεν αντιμετωπίζεται;

Η εξαπάτηση των ελληνοποιήσεων μπορεί και πρέπει να πάψει μέσω της αναγραφής της προέλευσης στις ταμειακές μηχανές. Να πάψουν να σφυρίζουν αδιάφορα οι αρμόδιοι!