Γράφει ο Σπήλιος Λ. Καταφυγιώτης, γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας – MSc Αγρομετεωρολογίας

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι κάποιος μπορεί πρώτα να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών και στη συνέχεια να μισθώσει ή να αγοράσει κάποια γεωργική έκταση ή έναν αριθμό ζώων.

Η παρεξήγηση ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά λέγεται πως το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών χρηματοδοτεί όσους θέλουν να ενταχθούν στον αγροτικό τομέα. Ακόμα και στην Πρόσκληση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα διαβάσει κάποιος τη φράση: «…προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικών ενισχύσεων σε νέους για την είσοδο και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις…».

Με μια γρήγορη ματιά θα διαπιστώσει κανείς ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Για να ενταχθεί κάποιος στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών οφείλει να έχει ήδη υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ, πράγμα που συνεπάγεται ότι διαθέτει ήδη την απαιτούμενη γεωργική έκταση ή τον απαιτούμενο αριθμό ζώων.

Προσοχή στη λέξη «απαιτούμενη» γεωργική έκταση ή «απαιτούμενο» αριθμό ζώων. Δεν αρκεί απλώς να ασχολούμαστε με κάποια καλλιέργεια ή εκτροφή, αλλά για να καταφέρουμε να ενταχθούμε στο Πρόγραμμα θα πρέπει να έχουμε την απαιτούμενη έκταση ή τον απαιτούμενο αριθμό εντός συγκεκριμένων κατώτατων ή ανώτατων ορίων, όπως αυτά προκύπτουν από την παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσης, εκφρασμένη σε οικονομικούς όρους.

Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσης για τις ανάγκες του προγράμματος εκφράζεται οικονομικά με την έννοια της τυπικής απόδοσης, που δεν είναι τίποτα άλλο από το ετήσιο εισόδημα που προκύπτει, θεωρητικά πάντα, από την κάθε καλλιέργεια ανά στρέμμα ή την κάθε εκτροφή ανά ζώο. Ετσι, λοιπόν, η πρόσκληση του προγράμματος συνοδεύεται και με έναν πίνακα που δείχνει για κάθε καλλιέργεια και εκτροφή πόσο είναι το θεωρητικό ύψος εισοδήματος που προκύπτει ανά εκτάριο ή ανά άτομο ζώου αντίστοιχα. Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα, θα πρέπει το θεωρητικό αυτό ύψος εισοδήματος που προκύπτει από την εκμετάλλευσή του να μην είναι μικρότερο από 8.000 € και μεγαλύτερο από 100.000 €.

Το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών έχει σκοπό να δώσει μια μικρή, αλλά απαραίτητη ώθηση σε νέους ανθρώπους που έχουν ήδη ξεκινήσει δειλά-δειλά να κάνουν βήματα στον αγροτικό χώρο, έχοντας ήδη αποκτήσει ή μισθώσει μια γεωργική εκμετάλλευση (στην περίπτωση εκτροφής θα πρέπει να έχουν ήδη ιδιόκτητο ζωικό κεφάλαιο), έχουν όραμα να την αναπτύξουν, αλλά και τα απαραίτητα ίδια κεφάλαια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης.

Διαπιστώστε μόνοι σας αν είστε δικαιούχος

Οι γεωπόνοι της ιστοσελίδας «Ελληνική Γεωργία» (www.ellinikigeorgia.gr) σχεδίασαν μια ηλεκτρονική εφαρμογή (e-εφαρμογή) μέσω της οποίας ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί δωρεάν να διαπιστώσει μόνος του αν δικαιούται να είναι υποψήφιος για το πρόγραμμα καθώς και ποιο είναι το ποσό ενίσχυσης που του αναλογεί.

Ελάχιστη απαιτούμενη γεωργική έκταση για κάποιες σημαντικές καλλιέργειες

Καλλιέργεια Εκταση σε στρέμματα
Αροτραίες καλλιέργειες  
Σκληρό σιτάρι 246,9
Μαλακό σιτάρι 194,6
Κριθάρι 219,8
Αραβόσιτος για καρπό 50,5
Βαμβάκι 52,8
Οσπρια βρώσιμα (φακές, ρεβίθια, φάβα) 42,4
Κτηνοτροφικά ψυχανθή (τριφύλλι, βίκος, μπιζέλι κ.τ.λ.) 54,3
Ηλίανθος 60,9
Βιομηχανική κάνναβη 63,4
Αρωματικά φυτά (ρίγανη, θυμάρι δίκταμος, βασιλικός, τσάι βουνού κ.τ.λ.) 8,4
Δενδρώδεις καλλιέργειες  
Ελιές ελαιοπαραγωγής 42,5
Ελιές επιτραπέζιες 27,1
Εσπεριδοειδή 15,6
Ακρόδρυα (καρυδιά, φιστικιά, αμυγδαλιά κ.τ.λ.) 15,8
Πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, βερικοκιά, κερασιά κ.τ.λ.) 11,9
Μηλοειδή (μηλιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά κ.τ.λ.) 11,9
Ροδιά, συκιά, κράνα, αρώνια 11,9
Ακτινίδιο, αβοκάντο, λωτός 15,3
Κηπευτικές καλλιέργειες  
Κηπευτικά (πλην κάποιων εξαιρέσεων) 6,8
Πατάτες 8,7
Θερμοκήπια κηπευτικών 1,2
Αμπελουργία  
Αμπελώνες για παραγωγή οίνου 11,6
Αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση 8,3
Αμπελώνες για παραγωγή σταφίδας 17,4

 

Ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ζώων για τις σημαντικότερες εκτροφές

Εκτροφή Αριθμός ζώων ή κυψελών
Αιγοπροβατοτροφία  
Προβατίνες 86
Αρνιά 136
Αίγες 96
Ερίφια 143
Βοοτροφία  
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής 6
Βοοειδή αρσενικά 6-24 μηνών κρεοπαραγωγής 9
Βοοειδή θηλυκά 2-6 ετών κρεοπαραγωγής 7
Πτηνοτροφία  
Ορνιθες κρεοπαραγωγής 2.010
Ορνιθες ωοπαραγωγής 409
   
Χοιρομητέρες 13
   
Κυψέλες μελισσών – μελισσοσμήνη 108