Σε διελκυστίνδα διαρκείας εξελίσσεται η ίδρυση νέου συνεταιριστικού φορέα, την ώρα που ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας δέχεται από παντού πιέσεις. Τελικά, οι προσπάθειες για την ίδρυση του νέου ενιαίου φορέα μετά τη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ προς το παρόν δεν ευδοκίμησαν και, έτσι, οδεύουμε προς τη δημιουργία δύο οργανώσεων το επόμενο διάστημα. Hδη έχει κατατεθεί στο πρωτοδικείο το καταστατικό «Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας» (ΣΑΣΟΕΕ) με τη συμμετοχή 70 συνεταιρισμών (προς το παρόν) υπό την προεδρία του Αλέξανδρου Κοντού, προέδρου της ΣΕΚΕ, ενώ τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει συνάντηση εκπροσώπων των συνεταιριστικών οργανώσεων για την ίδρυση άλλου φορέα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Eνωσης Αγρινίου, Θωμά Κουτσουπιά.

Ολα άρχισαν στην ουσία μετά τη διάλυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, λόγω οικονομικών προβλημάτων, και την απόφαση του προέδρου της, Τζανέτου Καραμίχα, να παραιτηθεί. Ακολούθησαν οι παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ., αλλά εντάσεις που οδήγησαν στην απόφαση για την ίδρυση νέας ΠΑΣΕΓΕΣ. Κάποια στιγμή και ο Αλέξανδρος Κοντός ως πρόσωπο κοινής αποδοχής, ανέλαβε ενωτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αρχικά απέδωσαν, αλλά λίγες μέρες πριν την οριστική συμφωνία όλα άλλαξαν.

Ετσι, οι Παύλος Σατολιάς, Νίκος Προκοβάκης, Χρήστος Μάρκου, Γιώργος Ανέστης, Θανάσης Σωτηρόπουλος και Θωμάς Κουτσουπιάς ανέλαβαν νέα πρωτοβουλία για τη σύσταση νέου φορέα .Σε κοινή δήλωσή τους οι έξι αναφέρουν:

«Οταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός νέου ενιαίου κεντρικού φορέα που θα εκπροσωπεί τις συνεταιριστικές οργανώσεις και το σύνολο των παραγωγών της χώρας, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για πολυδιάσπαση δυνάμεων, καθώς ο αγροτικός κόσμος δέχεται πολυμέτωπη επίθεση και τα προβλήματα διαρκώς διογκώνονται, θέσαμε ένα και μόνο προαπαιτούμενο: να έχει αμιγώς συνεταιριστικό χαρακτήρα.

Και επιμείναμε σε αυτό το αξίωμα, σεβόμενοι την ιστορία του συνεταιριστικού κινήματος, την προσφορά του και τη δυναμική που αυτό μπορεί να προσδώσει, με βάση τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και στα πρότυπα των ευρωπαϊκών αντίστοιχων οργανώσεων, στον νέο φορέα και σε ό,τι αυτός οφείλει να αντικατοπτρίζει.

Δυστυχώς, παρά τις επίπονες προσπάθειές μας, η προαποφασισμένη, όπως οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν, διάσπαση δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί. Λυπούμαστε για αυτό. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να παραμείνουμε πιστοί στις ιδέες και τα οράματά μας, στις αρχές και τις αξίες μας. Και να συνεχίσουμε σταθερά στη δημιουργία φορέα συνεταιριστικού, πέρα και μακριά από αλλότρια συμφέροντα και ξένα προς το συνεταιριστικό κίνημα ήθη.

Η μεθοδευμένη προσπάθεια υπονόμευσης της ίδιας της συνεταιριστικής ιδέας, με χαρακτηριστικά, μάλιστα, φιλαυτίας, οίησης και αρχομανίας, αυτά δηλαδή που τροφοδοτούν την τόσο καταστροφική για τον τόπο διχόνοια, θα πέσει στο κενό».

 

Είχε προηγηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου η κατάθεση στο πρωτοδικείο η κατάθεση του καταστατικού της ΣΑΣΟΕΕ. Οπως αναφέρεται σε αυτό, τα μέλη των οργανώσεων: Ιδρύουν σωματείο με την επωνυμία ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ και ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ «Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε», του οποίου ορίσθηκε έδρα η πόλη των Αθηνών

Τα μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής είναι όλα κάτοικοι της Ελλάδος και είναι τα παρακάτω:

Α/Α Επώνυμο Ονομα Πατρώνυμο Εκπρόσωπος

Συνεταιρισμού

Διεύθυνση κατοικίας Ιδιότητα
1 Κοντός Αλέξανδρος Ευστράτιος ΣΕΚΕ Α.Ε. 2ο χλμ. Πετεινός – Ξάνθης Πρόεδρος
2 Πρίντζος

 

Νικήτας Δημητρίου ΕΑΣ ΒΟΛΟΥ Λαρίσης 99, Βόλος Αντιπρόεδρος
3 Λιούτας Αφμ. Αχιλλέας Αθανάσιος ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 6 χλμ. Τρικάλων – Λάρισας Αντιπρόεδρος
4 Τσιοτίνας

 

Αθανάσιος Σάββας Α.Σ. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 28ης Οκτωβρίου, 8 Τρίπολη

 

Ταμίας
5 Παρόλας

 

Βασίλειος Ιωάννης ΕΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ -Ηγουμενίτσα Γραμματεία
6 Γκίζας

 

Νικόλαος Χρήστος ΕΑΣ ΑΡΤΑΣ – ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ Μαξίμου Γραικού20-

Άρτα

Μέλος
7 Κατσούλης

 

Κων/νος Νικόλαος ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Καλαμάτα -Μεσσηνίας Μέλος
8 Γιαννακάκης Χρήστος Παναγιώτης ΕΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ- VENUS ΣΙΔ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

 

Μέλος
9 Ντούρος

 

 

Δημήτρης Γεώργιος A.Σ.ΡΑΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Ράχη Πιερίας Μέλος
10 Χαροκόπος

 

Νικήστρατος Κων/νος ΕΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ   Μέλος
11 Στρατάκης

 

Ανδρέας Ιωάννης ΕΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Λ.62.Μαρτύρων-Ηράκλειο Κρήτης Μέλος
12 Μπαρλιάς

 

Χρήστος Νικόλαος ΕΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ   Μέλος
13 Τσιχίτας

 

Χρήστος Πασχάλης ΑΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟδόςΑ8-ΟΤ5Β-ΒΙΠΕ ΣΙΝΔΟΥ Θεσ/νικης Μέλος
14 Κουτλιάμπας

 

Νικόλας   ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ Βελβενδός Μέλος

 

Η νέα οργάνωση θα στηρίζεται αποκλειστικά σε δικά της έσοδα, τα οποία θα προέρχονται από τις συνδρομές κυρίως των μεγάλων οργανώσεων και στους υγιείς συνεταιρισμούς.

Το επόμενο διάστημα ο Αλέξανδρος Κοντός αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των συνεταιριστών, με στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν το σύνολο των υγειών συνεταιρισμών.