Όλο και πιο μακρύς και… βασανιστικός γίνεται ο δρόμος για τις οργανώσεις που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στον νέο πανελλήνιο συνεταιριστικό φορέα. Η συνέλευση του νέου φορέα για την έγκριση του καταστατικού και την ίδρυσή του πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά όπως φάνηκε από τα εκ των υστέρων δημοσιεύματα, δεν υπήρξε συμφωνία στο καταστατικό κι έτσι θα γίνουν διορθώσεις και μέσα σε περίπου δέκα ημέρες θα συνταχθεί για να το καταθέσουν στο αρμόδιο Πρωτοδικείο.

Οι διαφωνίες προήλθαν κυρίως από την πλευρά που είναι ακόμα αρκετά κοντά στον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτο Καραμίχα. Τα στελέχη που την απαρτίζουν, έκαναν λόγο για “προσπάθεια να «ανοίξει η πίσω πόρτα» για ιδιωτικές εταιρίες με μειοψηφική συμμετοχή συνεταιρισμών στο μετοχικό τους κεφάλαιο”.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο paseges.gr, “Κουτσουπιάς, Προκοβάκης, Σωτηρόπουλος, Σατολιάς και Δημητρίου φέρονται να είναι ολοκληρωτικά αντίθετοι με το ενδεχόμενο διευκόλυνσης ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών με πολύ μικρή (π.χ. 30%) συμμετοχή συνεταιρισμών στο μετοχικό του κεφάλαιο, να εγγράφονται μέλη στο νέο φορέα και να αποκτούν δικαίωμα ψήφου στι εκλογικές διαδικασίες.

Οι διαπραγματεύσεις της Πέμπτης για τη δημιουργία νέου φορέα κεντρικής έκφρασης των συνεταιρισμών οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, ενώ κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει ο πρόεδρος της Προσωρινής Επιτροπής Αλέκος Κοντός, χωρίς να λάβει τη γνώμη των υπολοίπων.

Η σχετική διαδικασία διαμόρφωσης του καταστατικού θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και αφού ξεπεραστούν παρελκυστικές τακτικές και πρακτικές.”

Αντίθετα, ο ιστότοπος ypaithros.gr, που πρωτοστατεί στην ίδρυση του νέου φορέα, έγραφε την Παρασκευή ότι “οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να προχωρήσουν, μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, στην ψήφιση του νέου καταστατικού και στη συνέχεια να εκλεγεί η διοίκηση του νέου φορέα. Με βάση τον σχεδιασμό, ο νέος φορέας αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων θα λειτουργήσει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Τα κύρια σημεία στα οποία συμφώνησαν έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την επιχειρηματική διάσταση των συνεταιριστικών οργανώσεων, την απευθείας εκλογή του Προέδρου του ΔΣ από τα μέλη της ΓΣ, ενώ όπως μάθαμε, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στη γνήσια εκπροσώπηση του κλάδου, ώστε τα τοπικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα να αναδεικνύονται με τη σπουδαιότητα που τους αρμόζει.”

Για σύγκλιση πάνω στα σημαντικά ζητήματα έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του ΑΣ Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος της Cogeca, Βασίλης Παρόλας. «Καταλήξαμε σε ένα συμφωνητικό, ώστε να εκφράσουμε ενιαία όλες τις τάσεις που υπάρχουν. Τώρα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία να ολοκληρώσουμε το καταστατικό και στη συνέχεια να αρχίσει η συλλογή υπογραφών, από πλευράς των συνεταιρισμών που θα ενταχθούν στο νέο φορέα. Εκτιμώ ότι σύντομα θα κατατεθεί το καταστατικό», εξηγεί.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά συγκεράστηκαν σε μεγάλο βαθμό και καταλήξαμε σε αυτό που έχουμε με ομοφωνία. Η ουσία της υπόθεσης αρχίζει από εδώ και πέρα. Πάμε για κάτι καινούργιο, που θα μπορέσει να αποτελέσει έναν φορέα και για την περιφερειακή μας ανασυγκρότηση από πλευράς συνεταιρισμών αλλά και για την επιχειρηματική μας παρέμβαση».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Γκίζας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας και Φιλιππιάδας, μας μίλησε για σύγκλιση απόψεων, σημειώνοντας: «Ήταν η τρίτη κατά σειρά συνάντηση. Η συζήτηση διεξήχθη σε αρκετά καλό κλίμα, υπήρξε σύγκλιση απόψεων όσον αφορά το καταστατικό του συνδέσμου, τον οποίο θα δημιουργήσουμε. Το επόμενο βήμα είναι να υπογραφεί η ιδρυτική διακήρυξη».

Ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων παρενέβη στο θέμα κάνοντας την ακόλουθη δήλωση:

“Σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαίο να υπερασπιστούμε την έννοια και την ουσία του συνεταιριστικού κινήματος και να αποδείξουμε σε όλους όσοι επιμένουν στην κατασυκοφάντηση και στην υπονόμευσή του ότι με τις απόψεις και τις ενέργειές τους δεν υπηρετούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας, αλλά, ηθελημένα ή εν αγνοία τους, παίζουν το παιχνίδι αλλότριων συμφερόντων.

Οι καιροί ου μενετοί. Και είναι βαριά η ευθύνη μας να υπερασπιστούμε τον συνεταιριστικό μας χαρακτήρα σε κάθε μας δραστηριότητα, πολλώ δε μάλλον σε ότι έχει να κάνει με τη συγκρότηση του νέου κεντρικού συνεταιριστικού φορέα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση για τη συγκρότηση της επιτροπής διαβούλευσης διαφώνησα ανοιχτά και πλήρως διαχώρισα τη θέση μου από μεθοδεύσεις που εκτροχιάζουν το συνεταιριστικό κίνημα σε μονοπάτια πέραν του εκ της φύσεώς του χαρακτήρα.

Αν επιτρέψουμε την συμμετοχή ανωνύμων εταιριών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και τραπεζών, θα έχουμε χάσει το στόχο και τη φυσιογνωμία μας.

Εκτιμώ ότι ο νέος φορέας μπορεί και πρέπει πάση θυσία να παραμείνει …Συνεταιριστικός, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δικαίωμα συμμετοχής θα πρέπει να έχουν συνεταιριστικές εταιρίες μόνο όταν σε αυτές οι συνεταιρισμοί κατέχουν το 51% των μετοχών.

Επίσης σημαντικό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί είναι η εκπροσώπηση των Συνεταιρισμών, η οποία θα πρέπει να είναι αναλογική και δίκαιη καθώς και ο τρόπος εκλογής του Προέδρου του Φορέα.

Ως εκ τούτων, καλώ τους συναδέλφους συνεταιριστές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και από κοινού να υπερασπιστούμε αυτό που υπηρετούμε, τον συνεταιριστικό μας χαρακτήρα δηλαδή, μη επιτρέποντας να ανοίξει η κερκόπορτα για την αλλοτρίωση του καινούργιου φορέα και την απομάκρυνση από τις διαχρονικές συνεταιριστικές αξίες και αρχές”.