Γεύσεις και αρώματα από τον Πόντο γέμισε το Θρυλόριο το βράδυ της Κυριακής 17 Ιουλίου με αφορμή το «2ο έτος Ποντιακής Γαστρονομίας». Ήταν μία ακόμα επιτυχημένη προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας, μέσα από ένα διαγωνισμό μαγειρικής, που έλαβε χώρα στην πλατεία του Θρυλορίου Ν. Ροδόπης, μετά τις 8.00 μ.μ., με κριτές καταξιωμένους ανθρώπους, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας και επαγγελματίες μάγειρες.

Μέλη πολιτιστικών ποντιακών συλλόγων από την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Λευκόπετρα Ξάνθης, την Καβάλα και αλλού ταξίδεψαν στο Θρυλόριο και παρουσίασαν ποντιακές συνταγές, παρακαταθήκη των προγόνων τους.

Σιρόν από το Τσογκάρ, βαρένικα από το Καρς, τεπίκε από το Ατά Παζάρ Νικομήδειας, κλωστόν από τη Φάτσα, τανωμένον σορβά από το Κογός Καρς, τυροκλωστή από τη Λαραχανή Ματσούκας, κοχλίδε με κρομμύδε από την Κρώμνη, βραστάρ’ ή εκμέκ ισλαμασού από την Πάφρα, πουγαλαμάς με τερλιπισία από την Τραπεζούντα, κρεμμυδοτήγανον από το Κοσμά Ματσούκας και ακρόσκα από την Τσάλκα Γεωργίας είναι μερικές από τις συνταγές που διαγωνίστηκαν στο 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας. Καινούργιες συνταγές τις οποίες πολλοί κάτοικοι του Θρυλορίου δεν γνώριζαν, παρουσιάστηκαν στο δεύτερο έτος ποντιακής γαστρονομίας. Πρόκειται για συνταγές λιτές με απλά υλικά και άλλες που χρειάζονται υπομονή και μεράκι.

thrilorio geusignosia (2)

Τα μαντί που μαγείρεψαν γυναίκες από την Λευκόπετρα Ξάνθης, αναδείχθηκε κορυφαίο πιάτο από το κοινό, ενώ την προτίμηση της επιτροπής κέρδισαν τα χατσαπούρια, τα ποντιακά τυρόψωµα από τον πολιτιστικό σύλλογο Ποντίων «Ο Πόντος» από τη Λεύκη Νέας Καρβάλης Ν. Καβάλας. Το δεύτερο και τρίτο βραβείο της επιτροπής δόθηκαν στο φαγητό κοχλίδε µε κροµµύδε από την Κρώµνη της Παρθένας Μισαηλίδου από τον πολιτιστικό σύλλογο Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώµνης» Δράµας και ψαθίρε από τη Νικόπολη του συλλόγου Ποντίων «Η Τραπεζούντα» από τη Λυδία Ν. Καβάλας.

Όπως και να έχει το αποτέλεσμα ήταν ότι όσοι έσπευσαν στο μικρό ποντιακό χωριό της Ροδόπης είχαν άμεση επαφή με τις ευωδίες και τις γεύσεις της παραδοσιακής ποντιακής κουζίνας. Ο διαγωνισμός στο Θρυλόριο και φέτος έγινε σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, σε μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας και της νοστιμιάς.

Για το όραμα του συλλόγου Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» η εκδήλωση αυτή να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα, μίλησε η πρόεδρος του Χρύσα Μαυρίδου, αναφερόμενη στις συμμετοχές που ξεπέρασαν τα όρια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Την εκδήλωση της ποντιακής γαστρονομίας διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», η Περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης και ο Δήμος Κομοτηνής.

Πηγή: www.xronos.gr