Της Έλενας Τσακίρη

 

Από την απόλυτη καταστροφή μιας πυρκαγιάς στην κορυφή ενός ευρωπαϊκού διαγωνισμού. Δύο ξαδέρφια, ο Θοδωρής και ο Γιώργος Βασιλόπουλος, ξεχώρισαν πριν από μερικές εβδομάδες ανάμεσα σε 200 αγρότες απ’ όλη την Ευρώπη, στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Και οι δύο προέρχονται από τον «ταλαιπωρημένο» νομό της Ηλείας, όπου οι πυρκαγιές του 2007 έκαψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. «Τι κάνεις όταν έχεις, για παράδειγμα, 1.000 ελιές και σου καίγονται παραπάνω από τις μισές; Εμείς βάλαμε στόχο όχι μόνο να ανακτήσουμε όσα χάσαμε, αλλά να πολλαπλασιάσουμε το νούμερο των ελαιοδένδρων», σημειώνει στην «AGROBUSINESS» ο Γιώργος Βασιλόπουλος, ένας εκ των δύο νικητών του διαγωνισμού. «Ηταν δύσκολο! Ακόμα έχουμε μικρά δέντρα και οι παραγωγές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Δεν υπήρξε σχεδόν καμία οικονομική βοήθεια από το κράτος, γι’ αυτό βασιστήκαμε πάνω στις δικές μας δυνάμεις».

Η αναβλάστηση των διαθέσιμων στρεμμάτων στη συνοικία Τσαφλέικα – Πανόραμα, που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Δήμου Ηλιδας, δίπλα στο αρχαίο μονοπάτι που ενώνει την Αρχαία Ηλιδα με την Αρχαία Ολυμπία, η δενδροφύτευση, η καινοτόμος μέθοδος συλλογής καρπού με ρομποτικό μηχάνημα ελληνικής προέλευσης και ο τρόπος διάθεσης και προώθησης των προϊόντων ήταν ο νικητήριος συνδυασμός που ξεχώρισε το έργο των δύο αγροτών από την Ηλεία και τους έφερε στην πρώτη θέση. «Συμμετείχαμε στον διαγωνισμό με σκοπό να δούμε έως πού μπορούμε να φτάσουμε. Η πρώτη θέση ήταν μη αναμενόμενη, όμως απέδειξε για ακόμα μία φορά τι μπορούμε να πετύχουμε ως λαός», συμπληρώνει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 αγρότες από 17 διαφορετικά κράτη-μέλη, στις Βρυξέλλες.

Στον απόηχο της πανευρωπαϊκής διάκρισης, τα δύο ξαδέρφια, που, όπως επισημαίνουν, απλώς εκπροσωπούν όλη την οικογένεια που βρίσκεται πίσω από αυτή την τεράστια προσπάθεια επανάκτησης όσων χάθηκαν από την καταστροφική λαίλαπα του 2007, απολαμβάνουν αυτές τις ημέρες τους καρπούς των κόπων τους. «Σίγουρα αυτό το βραβείο θα βοηθήσει από την άποψη της διαφήμισης. Πριν από λίγες ημέρες μάς το παρέδωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο ήταν μεγάλη τιμή για εμάς. Στη συνέχεια είχαμε μια συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε κάποια ταξίδια στο εξωτερικό για να συζητήσουμε με κάποιες εταιρείες. Σίγουρα είναι μια πόρτα που μας ανοίγεται», υπογραμμίζει ο Γιώργος Βασιλόπουλος.

 

Το χρονικό μιας αναγέννησης

Η οικογένεια των δύο νέων αγροτών έχει παράδοση στην καλλιέργεια. Πατάτα, καρπούζι, καλαμπόκι και σιγά-σιγά ελιά. Ηδη από τα τέλη του ’90 υπήρχαν στην κατοχή τους γύρω στις 3.000 ρίζες. Η φωτιά του 2007 κατέστρεψε σχεδόν το 60% αυτών. Κάποια δέντρα κάηκαν ολοσχερώς και άλλα ήθελαν εργασίες για αναβλάστηση.

«Ηταν πολύ δύσκολο, καθώς μιλάμε για μια επένδυση που έγινε από το 2007 έως και το 2010. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται», σημειώνει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος. «Ως νέοι αγρότες δεν πήραμε καμία επιδότηση. Μόνο κάποια λίγα χρήματα που δόθηκαν μετά τις πυρκαγιές». Σύμφωνα με τους δύο αγρότες, τις πρώτες μέρες όποιος ήθελε πήγαινε στις τράπεζες κι έπαιρνε χρήματα, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να μη κατανεμηθούν σωστά. «Στερηθήκαμε αυτή τη βοήθεια, όμως, επειδή είδαμε ότι το ελαιόλαδο έχει μια καλή πορεία στην αγορά, θελήσαμε να το επεκτείνουμε. Πήραμε ένα ρομποτικό μηχάνημα από έναν φίλο και συνεργάτη μας που έχει κατοχυρώσει την πατέντα. Κάναμε κάποιες μετατροπές, υπό την επίβλεψη και τη βοήθειά του, και πετύχαμε γρήγορη και υψηλής απόδοσης συγκομιδή με χαμηλότερο κόστος».

Ο Γιώργος Βασιλόπουλος, σχολιάζοντας την απουσία της κρατικής υποστήριξης, σημειώνει: «Επειδή νιώθουμε ότι δεν υπάρχει καθόλου αισιοδοξία για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, εμείς απλώς έχουμε ρίξει όλο το βάρος στους καρπούς και τα προϊόντα μας. Από αυτά περιμένουμε την απόδοση κι όχι από κάποια επιδότηση ή επιχορήγηση. Πρόκειται για μια καθαρά προσωπική προσπάθεια, τόσο της οικογένειάς μας όσο και του συνεταιρισμού, για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε».

Πλέον, η οικογένεια αγροτών στην Αμαλιάδα έχει στη κατοχή της 6.500-7.000 δέντρα. Συμμετέχει στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμαλιάδας «Βιοήλις», που έχει στοχεύσει τη βιολογική καλλιέργεια. Τα προϊόντα που πωλούνται είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε στο εξωτερικό έχουν δικό τους brand και συσκευασία.

Οι δύο αγρότες δραστηριοποιούνται τα δύο τελευταία χρόνια κυρίως στην Ευρώπη, σε Ολλανδία και Ιταλία. Επόμενος στόχος είναι οι νέες αγορές στην εξαγωγή ελαιολάδου, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Οι εξαγωγές καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι της διάθεσης του προϊόντος, καθώς το 50%-60% προορίζεται για τις χώρες του εξωτερικού. Συνολικά παράγουν γύρω στους 70 τόνους τον χρόνο και το διαθέτουν είτε τυποποιημένο είτε χύμα, ανάλογα με την πορεία των τιμών.

Η γεωργία έχει εξελιχθεί σε ένα προσοδοφόρο επάγγελμα, που καλύπτει σε έναν μεγάλο βαθμό τα προς το ζην των δύο αγροτών, όμως και οι δύο δεν έχουν εγκαταλείψει τις άλλες εργασίες τους. Ο Γιώργος έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη Μηχανολογία κι εργάζεται πάνω στο αντικείμενό του, ενώ ο Θόδωρος επίσης έχει τελειώσει Γεωλογία και δουλεύει πάνω σε αυτό.

«Σίγουρα, η αγροτική μας δραστηριότητα προσφέρει ένα καλό εισόδημα για να ζήσουμε, όμως, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες στην Ελλάδα, στο μέλλον θα υπάρξει πρόβλημα», υπογραμμίζει ο Θοδωρής Βασιλόπουλος. «Δεν θέλω να το βλέπω εγωκεντρικά ως αγρότης, γιατί όλοι οι τομείς στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα, ειδικά μετά τα νέα μέτρα που πέρασαν στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες βιώνουν τώρα τις δυσκολίες, εμείς θα τις αντιμετωπίσουμε λίγο αργότερα. Όμως, για να μιλήσω για τον κλάδο μας, αν δεν υπάρξει υποστήριξη από το κράτος, ώστε να αυξήσουμε τα έσοδά μας, δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε και στις δαπάνες, που ολοένα ανεβαίνουν.

 

Βράβευση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Πρέπει να σας πω -και ελπίζω να μην ακουστεί άσχημα αυτό- ότι είναι μεγάλη μαγκιά να μπορείς να επιλέγεις να κάνεις αυτήν τη δουλειά». Με αυτά τα λόγια πριν από λίγες ημέρες παρέδωσε το βραβείο στους δύο αγρότες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Και ακριβώς με αυτό το βραβείο θέλουμε να αναγνωρίζουμε ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα την καινοτομία την οποία καταφέρατε και εισαγάγατε στον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται οι ελιές». Ο διαγωνισμός που διοργάνωσε το ΕΛΚ πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη συνομοσπονδία των Πορτογάλων αγροτών και την οργάνωση των Ισπανών αγροτών. «Πιστεύω με αυτόν τον τρόπο να δείξετε και τον σωστό δρόμο, ενδεχομένως και σε πολλούς άλλους παραγωγούς, οι οποίοι είμαι απολύτως σίγουρος ότι, με το που θα μάθουν καλύτερα πώς δουλεύει η δική σας καινοτομία, θα σπεύσουν να σας αντιγράψουν. Οπότε θα πρέπει να είστε κι εσείς στην πρώτη γραμμή, να καινοτομείτε συνέχεια, ώστε τα προϊόντα σας να είναι ολοένα και πιο ανταγωνιστικά», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Agrobusiness 10 1 7 2016a Agrobusiness 10 1 7 2016