Τη συρρίκνωση του ελληνικού αμπελώνα συνεχίζει η διαδικασία κατανομής των αδειών φύτευσης νέων οινάμπελων, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, καθώς αντί οι αρχές να ενισχύουν τις μεσαίες εκμεταλλεύσεις, επιμένουν στον αποκλεισμό των οινοποιών με βάση τα κριτήρια μοριοδότησης.

 

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα στις 7 Μαρτίου, αναφέρει τα εξής:

 

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΟΙΝΟΠΟΙΟ ΝΑ ΦΥΤΕΥΕΙ ΑΜΠΕΛΙ!

 

Δεν έχει τέλος η αναλγησία και η κοντόφθαλμη πολιτική του υπουργείου έναντι του ελληνικού κρασιού, το οποίο είναι υπό δίωξη.

 

Για τρίτη συνεχή χρονιά από την έναρξη του νέου καθεστώτος αδειών φύτευσης αμπέλου, το ΥπΑΑΤ αρνείται να δει την πραγματικότητα: ο ελληνικός αμπελώνας συρρικνώνεται. Ενώ το ελληνικό κρασί κερδίζει επάξια έδαφος στις διεθνείς αγοράς και αντιστέκεται στην κρίση, η αμπελοκαλλιέργεια φθίνει.

 

Και όμως η ζήτηση για νέες φυτεύσεις είναι τεράστια: την περσινή χρονιά κατατέθηκαν αιτήσεις για πάνω από 20.000 στρέμματα για λιγότερο από 6.500 διαθέσιμα.

 

Αντί όμως να ενισχυθούν οι μεσαίες εκμεταλλεύσεις και να δοθεί προτεραιότητα στη μεγέθυνση των υφιστάμενων, το υπουργείο εμμένει να διαιωνίζει και να επιτείνει τον κατακερματισμό του αμπελουργικού κλήρου, αποκλείοντας τους οινοποιούς (αλλά και τους επαγγελματίες αμπελουργούς) και τις οικογένειες τους από την αμπελουργία. Τα αποτελέσματα για τις νέες γενιές των οικογενειών μας είναι τραγικά καθώς δεν δύνανται να φυτέψουν αμπέλι…

 

Η τραγική εικόνα που παρουσιάζει η περιορισμένη χρήση των αδειών που δόθηκαν με κοντόφθαλμο τρόπο τα περασμένα χρόνια θα έπρεπε να καταστήσει σαφές το αυτονόητο: την ενίσχυση των ζωντανών κυττάρων της ελληνικής οινοποιίας και αμπελουργίας !

 

Και όμως: οι εκκλήσεις σύσσωμου του αμπελοοινικού κλάδου έμειναν ξανά στα χαρτιά, θύμα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ως πότε; Τα περιθώρια στενεύουν…»