Τις έντονες ανησυχίες της για τον εθνικό μας φάκελο σε σχέση με τα συνολικά κονδύλια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εκφράζει η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και καλεί το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μην έχουμε μειώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση ζητά να τις αναπληρώσει με εθνικούς πόρους, μια που απ’ ότι φαίνεται κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό.

 

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση της συνεταιριστικής οργάνωσης αναφέρονται τα εξής:

 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ στη χθεσινή του συνεδρίαση (14/12/2017) μεταξύ των άλλων θεμάτων ασχολήθηκε και με τους άξονες προσανατολισμού της νέας ΚΑΠ που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Επιτροπή στις 29 Νοεμβρίου 2017.

 

Κατά την άποψη της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ η μελλοντική ΚΑΠ της περιόδου 2020-2027 πρέπει να είναι Κοινή, απλοποιημένη, και λιτότερο γραφειοκρατική πολιτική, με επάρκεια πόρων, που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις  προκλήσεις του γεωργικού τομέα και να διασφαλίζει ικανοποιητικό και δίκαιο εισόδημα στους Ευρωπαίους Αγρότες.

 

Οι άξονες προσανατολισμού για τη Νέα ΚΑΠ μας ανησυχούν έντονα για τους παρακάτω λόγους:

  1. Ενέχουν τον κίνδυνο της επανεθνικοποίησης και της συγκαλυμμένης συγχρηματοδότησης.
  2. Με δεδομένο το Brexit και τις νέες πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε. (μεταναστευτικό, ασφάλεια, τρομοκρατία) εκτιμούμε ότι ο Εθνικός μας Φάκελος ( δηλαδή οι εισροές στη χώρα μας) θα είναι σημαντικά μειωμένος. Στην ουσία είναι και το μόνο που θα αποφασίζεται στις Βρυξέλλες.
  3. Προϋποθέτει την προετοιμασία «Στρατηγικού Σχεδίου» από κάθε Κράτος – Μέλος, που θα καλύπτει όλες τις παρεμβάσεις για μια πολυετή περίοδο και η χώρα μας, όπως προκύπτει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δε φημίζεται για την ικανότητά της σε τέτοιου είδους εγχειρήματα.

 

Η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ θα παρακολουθήσει από κοντά όλες τις εξελίξεις σχετικά με τη Νέα ΚΑΠ (συνολικό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί τον Μάιο 2018 και νομικά κείμενα) προκειμένου να τοποθετηθεί συνολικά.

 

Προς το παρόν εκφράζουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τον εθνικά μας φάκελο και καλούμε το Υπουργείο να καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μην έχουμε μειώσεις και σε αντίθετη περίπτωση να τις αναπληρώσει με εθνικούς πόρους μια που απ’ ότι φαίνεται κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό».