Αφού δανείστηκε 1.400 γιουάν (212 δολάρια ΗΠΑ) για να αγοράσει έναν υπολογιστή, το 2010 ο Ρεν Τσινγκσένγκ πραγματοποίησε την πρώτη του online αγοραπωλησία, κερδίζοντας 600 γιουάν.

 

Την ίδια χρονιά έγινε ο πρώτος ιδιοκτήτης επιχείρησης που αξιοποίησε το ηλεκτρονικό εμπόριο στο χωριό Ντινγκλόου της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ, καταγράφοντας κύκλο εργασιών ύψους 7.000 γιουάν από τις πωλήσεις στο Διαδίκτυο. Πριν από τη δραστηριότητα αυτή γυρνούσε όλη τη χώρα με βαλίτσες γεμάτες ρούχα τα οποία πουλούσε στα φωτογραφικά στούντιο, τα κέρδη όμως ήταν πολύ χαμηλά.

«Φέτος, τα ετήσια έσοδά μου είναι περίπου 10 εκατ. γιουάν, ήμουν ο μοναδικός με τόσα κέρδη ανάμεσα στους δέκα επιχειρηματίες του χωριού μας» λέει ο Ρεν, επικεφαλής σήμερα του κόμματος στο Ντινγκλόου, το οποίο ανήκει διοικητικά στην πόλη Χεζέ. Το ηλεκτρονικό εμπόριο επέτρεψε στους φτωχούς αγρότες να έχουν πιο γρήγορα μια καλύτερη ζωή, καθώς η χώρα ακολουθεί μια στρατηγική αναζωογόνησης της υπαίθρου με στόχο την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των αγροτικών περιοχών.

Μεταξύ των 17 μεγάλων πόλεων στην παραθαλάσσια επαρχία Σαντόνγκ, η πόλη Χεζέ είναι η πλέον αναπτυγμένη. Γνωστή για την καλλιέργεια παιώνιας, τα τελευταία χρόνια η Χεζέ βιώνει την αλματώδη ανάπτυξη των Χωριών-Taobao. Η Taobao, η κύρια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba, είναι κορυφαία επιχείρηση στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα. Για να οριστεί ένα μέρος ως Χωριό-Taobao απαιτούνται ετήσιες συναλλαγές άνω των 10 εκατ. γιουάν και η παρουσία 100 και πλέον ηλεκτρονικών καταστημάτων στο χωριό. Ο αριθμός των Χωριών-Taobao στην περιοχή -από δύο που ήταν το 2013, σήμερα είναι 168- αντιστοιχεί στα 2/3 του συνόλου στην επαρχία.

Η Χεζέ έχει γίνει μια από τις πόλεις με τα περισσότερα Χωριά-Taobao σε εθνικό επίπεδο. Μόνο το  Ντινγκλόου έχει περισσότερα από 150 ηλεκτρονικά καταστήματα και εργοστάσια ενδυμάτων. Το χωριό αριθμεί μόλις 316 νοικοκυριά, αλλά σε αυτό κυκλοφορούν 210 ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό για μια μέχρι πρότινος φτωχή περιοχή με κακοφτιαγμένους δρόμους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος της Χεζέ, Σαν Αϊτζάν, οι συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου στην πόλη τα τελευταία τρία χρόνια σημείωναν αύξηση κάθε χρόνο της τάξης του 50%. Από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο οι συνολικές συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου στη Χεζέ ξεπέρασαν τα 160 δισεκ. γιουάν, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 70% από χρόνο σε χρόνο.

Η μεγάλη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στις αγροτικές περιοχές ενθάρρυνε πολλούς νέους που εργάζονται σε πόλεις να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις. Ο Ζενγκ Μπεντόνγκ είναι ένας από αυτούς. Γεννήθηκε στη Χεζέ, αποφοίτησε το 2009 από το κολέγιο και αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του για να ανοίξει το δικό του ηλεκτρονικό κατάστημα αθλητικών υποδημάτων. Σήμερα διευθύνει ένα εργοστάσιο κατασκευής παπλωμάτων, καθώς και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Στη Γιορτή των Εργένηδων, στις 11 Νοεμβρίου, κατά την οποία οι αγορές δώρων γίνονται  πλέον αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, τα έσοδά του έφθασαν τα 10 εκατ. γιουάν.

Σε εθνικό επίπεδο, το 2017 ο αριθμός των Χωριών-Taobao ξεπέρασε τα 2.100, σε σύγκριση με μόλις 200 που υπήρχαν το 2014. Φέτος, οι συναλλαγές σε αυτά τα χωριά έφθασαν τα 120 δισεκ. γιουάν, σύμφωνα με στοιχεία της Alibaba. «Η ψηφιακή οικονομία της Κίνας παρείχε μια πολύ καλή ευκαιρία για την αγροτική ανάπτυξη» υποστηρίζει ο Γκάο Χονγκπίνγκ, αντιπρόεδρος της Alibaba.

Ο Ρεν τα τελευταία χρόνια είδε μεγάλες αλλαγές στο χωριό του: περισσότερα χρήματα, περισσότερα αυτοκίνητα, μεγαλύτερη αρμονία μεταξύ των μελών της κάθε οικογένειας και προφανή βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας. «Ελπίζω τα προϊόντα μας να μην πωλούνται μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο» τονίζει.

 

Πηγή: ΑΠΕ