Η Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπορίου Φρούτων και Λαχανικών στην Ε.Ε, EUCOFEL, πραγματοποίησε την Γενική Συνέλευση της την 5/12/2017  στις Βρυξέλλες, κατά την οποία εξελέγη ως νέος πρόεδρος της ο  Ισπανός υποψήφιο της FEPEX, κ. Juan Marin Bravo  και ως αντιπρόεδροι ο Πολωνός κ. Witold Boguta (President, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Poland) και ο Έλληνας κ. George Frangistas (President, Incofruit Hellas) Εξελέγησαν επίσης ως αντιπρόεδροι ο Γάλλος κ. Laurent Bergé (President, Aopn Tomate & Concombre de France, France) και ο Ισπανός κ. Antonio Muñoz (Comité de Gestión de Cítricos, Spain)

Ο κ.Juan Marin είναι ένας αναγνωρισμένος επαγγελματίας στον τομέα των φρούτων και λαχανικών στην Ισπανία έχει αναπτύξει την καριέρα του τόσο στην παραγωγή αλλά και την εξαγωγή τους , είναι ο διευθυντής του Campo de Lorca,. Ο κ. Marín είναι πρόεδρος της Ένωσης παραγωγών εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών της περιφέρειας Murcia, Proexport και μέλος του Δ.Σ της  FEPEX.

Ο κ. Juan Marin εξελέγη ως  υποψήφιος για την προεδρία της EUCOFEL από την FEPEX και η υποψηφιότητά του ενεκρίθη  ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση  , με την υποστήριξη των άλλων εταίρων EUCOFEL, που προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Η ατζέντα του νέου προέδρου της EUCOFEL περιελάμβανε , δύο συναντήσεις με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , ιδίως με τον Αντιπρόεδρο κ. Ramón Luis Valcárcel, και την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας, κα.Clara Ευγενία Aguilera. Πραγματοποίησε  επίσης συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Jerzy Bogda Plewa, στους οποίους η αντιπροσωπεία της EUCOFEL εξέφρασε την ανησυχία τους ότι στην ανακοίνωση της ΚΑΠ που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γίνεται μνεία του ειδικού καθεστώτος για τον τομέα των φρούτων λαχανικά που περιλαμβάνονται στην ενιαία ΚΟΑ.

Η EUCOFEL, σ ‘αυτές τις συναντήσεις αναφέρθηκε στο μέλλον της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ με προτεραιότητα για την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος για τα φρούτα και τα λαχανικά στην Ενιαία ΚΟΑ με τη σημερινή της μορφή . Η βελτίωση των μέτρων διαχείρισης κρίσεων της αγοράς θεωρείται επίσης απαραίτητη. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλύθηκαν επίσης τα νέα μέτρα διαχείρισης κρίσεων της αγοράς και η εξαίρεση από τους κανόνες ανταγωνισμού που περιλαμβάνονται στον κανονισμό Omnibus, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018.

Η EUCOFEL επεσήμανε επίσης τη σημασία στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών , του τομέα των φρούτων και λαχανικών , υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτών των συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της αμοιβαιότητας.

Incofruit -Hellas