Βραβείο για τις πρωτοβουλίες και δράσεις της στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας έλαβε η Περιφέρεια Κρήτης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο του αναπτυξιακού-επενδυτικού φόρουμ «Εξοικονόμηση Ενέργειας-Επενδύοντας στο Ευρωπαϊκό Όραμα» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο.

«Το βραβείο αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην αείμνηστη αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Βιομηχανίας, Βιργινία Μανασάκη-Ταβερναράκη, η οποία έθεσε τις βάσεις για τα περισσότερα από αυτά που παρουσιάσαμε και βραβευόμαστε σήμερα. Ακόμα και τώρα συνεχίζουμε το δικό της όραμα και υλοποιούμε δράσεις του σχεδιασμού που η ίδια εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ενέργειας, Νίκος Καλογερής, που παρέλαβε το βραβείο.

Στο συνέδριο έγινε μεταξύ άλλων και η παρουσίαση όλων των έργων και πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Κρήτης στα θέματα της ενέργειας και των τεσσάρων ευρωπαϊκών έργων που υλοποιεί για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, στοχεύοντας στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του δημόσιου κτιριακού αποθέματος, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ.

Ο αντιπεριφεριάρχης ανέλυσε τις δράσεις προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας, με έμφαση στην ορθολογική εφαρμογή του μέτρου του ενεργειακού συμψηφισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους και τους ΤΟΕΒ της Κρήτης, προχωρά στην εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών, με σκοπό να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των φορέων από ανανεώσιμες πηγές, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος των ενεργοβόρων εγκαταστάσεων και υποδομών, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα άμεσα και μακροχρόνια οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον.

Στο Φόρουμ, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν θέματα που αφορούν σε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας στους τομείς του οδικού φωτισμού, των δημοσίων κτιρίων και των κατοικιών, καθώς και θέματα που αφορούν στο μέτρο του ενεργειακού συμψηφισμού, στις ενεργειακές υπηρεσίες και τις ενεργειακές κοινότητες, εν αναμονή της δημοσίευσης του σχετικού νομοσχεδίου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ