Εντός του προσεχούς διαστήματος, πριν από το τέλος Νοεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται να ενταχθούν 30 νέες περιοχές, μεταξύ αυτών και περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπως Δυτικά και Ανατολικά της λίμνης Βιστωνίδας, του Στρυμώνα, το νότιο και βόρειο τμήμα του Έβρου

 

Οι αγρότες που ενδιαφέρονται θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις ένταξης τους και κριτήριο για τη συμμετοχή τους είναι οι εκτάσεις που θα δηλώσουν να είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ του 2017 ως ποτιστικές.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Γεωπόνος και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων, Χαράλαμπος Διαμαντής, μιλώντας στο δίκτυο της ΕΡΤ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τονίζοντας πως το πρόγραμμα έχει διευρυνθεί και στοχεύει πέρα από την απορρύπανση των λιπασμάτων και στα φυτοφάρμακα.
Το κονδύλι για όλη την Ελλάδα είναι στα 200 εκ ευρώ και προκειμένου να ενταχθούν οι περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης, θα ισχύσει σύστημα μοριοδότησης αυτών των περιοχών.
Οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν πως για 5 χρόνια δεσμεύονται να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειές τους με αγρανάπαυση, ή ξηρικές καλλιέργειες (ηλίανθο κ.α), με στόχο τις λιγότερες εισροές.

 

Η επιδότηση θα είναι 60 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι, 43 ευρώ το στρέμμα για το καλαμπόκι.