«Οι τιμές παραγωγού όχι μόνο στο γάλα,  αλλά και στο κρέας, όπως  διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια  έχουν οδηγήσει κυριολεκτικά  εκτός παραγωγής πάρα πολλές εκμεταλλεύσεις. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα διαμορφώνεται σήμερα στα επίπεδα που ήταν πριν 18 χρόνια, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί 150%. Όπως είναι φυσικό η τάση αυτή μεγεθύνεται σε κάθε περαιτέρω μείωση του επιπέδου των ήδη, όπως ανέφερα,  χαμηλά διαμορφωμένων τιμών».

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΑΓΡΟbusinness ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος αναφερόμενος στα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου που εκπροσωπεί.

Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, η μείωση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα που σημειώθηκε φέτος από ορισμένες βιομηχανίες, εν μέσω μάλιστα της γαλακτοκομικής περιόδου, «που ο κτηνοτρόφος είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί με άλλη εταιρία, δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα στην αιγοπροβατοτροφία, συμβάλλοντας στην ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της».

Το «χορό» των – σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ – μειώσεων άνοιξε «η Γαλακτοβιομηχανία Ήπειρος, επικαλούμενη, τον έντονο ανταγωνισμό από αντίπαλες εταιρείες και τη χαμηλή τιμή του εισαγόμενου γάλακτος. Παράλληλα όμως εντάθηκαν  οι καταγγελίες των μελών μας για αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος που γίνονται από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.

Ο ΣΕΚ  αντέδρασε άμεσα και σε όλα τα επίπεδα.  Καταγγείλαμε το σοβαρό αυτό ζήτημα  και ταυτόχρονα σε συναντήσεις που είχαμε με τους αρμόδιους  φορείς, και  με τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Τσιρώνη, ζητήσαμε άμεσα τη διερεύνηση των καταγγελιών αυτών, θέσαμε το ζήτημα της  εντατικοποίησης των ελέγχων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων ποσοτήτων γάλακτος και τυριών καθώς και την αυστηρή τήρηση των προτύπων παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης (πχ. Φέτα ΠΟΠ,  άλλα τυριά ΠΟΠ κ.α)».

Παράλληλα με την πίεση που ασκήθηκε από την πλευρά του ΣΕΚ – όπως μας εξηγεί ο κ. Πεβερέτος – και πολλοί μικροί τυροκόμοι πήραν ξεκάθαρη θέση κατά της μείωσης των τιμών. «Το κλίμα αυτό επηρέασε, σε ένα βαθμό τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες στη συγκράτηση της πτώσης των τιμών. Όπως πρόσφατα αποφάσισε το ΔΣ του ΣΕΚ, ο αγώνας μας κατά των  πρακτικών αυτών όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα  ενταθεί  προς κάθε κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το  αγελαδινό γάλα  οι τιμές παραγωγού  κινούνται – σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΚ – κατά μέσο όρο στα 40-41 λεπτά το κιλό.  «Η ανοδική  αυτή κίνηση δεν αποτελεί προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Να σημειώσουμε ότι τον Ιούλιο του 2017 η  μέση τιμή παραγωγού στην Ε.Ε ήταν 34 λεπτά /κιλό, που σημαίνει αύξηση κατά 8 λεπτά/κιλό, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2016, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα η μέση τιμή αυξήθηκε λιγότερο από ένα λεπτό/κιλό», δηλώνει ο Τ. Πεβερέτος.

Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΕΚ και ο ίδιος  προσωπικά έχει εδώ και μήνες αναλάβει πρωτοβουλία για την δημιουργία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ (Ε.Δ.Ο.Φ). Σε ερώτηση μας σχετικά με το που βρίσκεται σήμερα αυτή η προσπάθεια ο κ. Πεβερέτος μας απαντά: «Ο ΣΕΚ πράγματι έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα  από την ίδρυσή του τη δημιουργία Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ΠΟΠ, θέτοντας ως βασικό σκοπό την προστασία του εθνικού προϊόντος μας, από κάθε προσπάθεια σφετερισμού και την πλήρη κατοχύρωση της σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες καθώς και την προώθησή της στις διεθνείς αγορές.

Με άοκνες, στοχευμένες προσπάθειες  και με τη συμμετοχή του ΣΕΚ της Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ. και του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας- Ελλάδας,  συστάθηκε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ (Ε.Δ.Ο.Φ),  σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.  Ο φάκελος για την πλήρη αναγνώρισή της έχει κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ.

Όπως βέβαια είναι γνωστό επιδιώξαμε εξ αρχής και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, τη συμμετοχή στην Οργάνωση  και όλων των άλλων φορέων (ΣΕΒΓΑΠ &ΠΕΚ), που εμπλέκονται στην παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, στη μεταποίηση και την εμπορία,  χωρίς ωστόσο έως σήμερα να έχει επιτευχθεί  αυτό, όχι όμως με δική μας ευθύνη.  Η επιδίωξή μας ήταν και είναι  να βρεθεί κοινή συνισταμένη, να είμαστε ενωμένοι, να συνεργαστούμε να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες για την προστασία της Φέτας. Στόχος εθνικός, που πρέπει να προτάξουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι με το προϊόν».

Και προσθέτει: «Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και στις ενέργειες του ΣΕΚ για την προστασία της  Φέτας, καθώς προ πολλών ετών, ο Σύνδεσμος έχει αναλάβει τη στήριξη του προϊόντος,  από κάθε προσβολή όχι μόνο σε εθνικό αλλά  και σε διεθνές επίπεδο, σε στενή συνεργασία με τις Εθνικές Αρχές (ΥπΑΑΤ και Υπουργείο Εξωτερικών)».