Συνεχίσθηκαν, έως την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών, κυρίως από την περιοχή Καβάλας, καθώς και οι εξαγωγές έγχρωμων ποικιλιών, με τις τιμές μέχρι σήμερα να έχουν διαμορφωθεί σε καλά επίπεδα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του  Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit – Hellas.

 

Επίσης, συνεχίσθηκαν, με ελάχιστους ρυθμούς από αποθέματα, εξαγωγές θερινών φρούτων (νεκταρινιών, δαμάσκηνων), ενώ ξεκίνησαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μανταρινιών και λεμονιών.

 

Επιπλέον, συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων «Δυστυχώς με κρούσματα διακίνησης ατυποποίητων, με κίνδυνο να υπάρξει δυσφήμηση των ελληνικών ακτινιδίων στις ξένες αγορές σε μια χρονιά με αυξημένη ποιοτική παραγωγή στην χώρα μας και με προβλήματα μειωμένης παραγωγής και ποιότητος ανταγωνιστριών χωρών, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για διεύρυνση εξαγωγών μας και άνοιγμα νέων αγορών» ανέφερε σχετικά ο ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit – Hellas, κ. Γ. Πολυχρονάκης.

 

Καταλήγοντας ο κ. Πολυχρονάκης απευθύνει «έκκληση στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στην εξαγωγή-διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων, προς αποτροπή κυκλοφορίας χωρίς τα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους (πορτοκάλια και μανταρίνια) ατυποποίητων προϊόντων από “έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους” κατ ευθεία από τον αγρό».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 28/10/2017 έως 3/11/2017, είναι οι εξής:

-Πορτοκάλια: 5.474τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 6.787τόνων

-Μανταρίνια: 754 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 1.688 τόνων

-Λεμόνια: 649 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 493 τόνων

-Ακτινίδια: 37.598 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 22.778 τόνων

-Επιτραπέζια σταφύλια: 90.368 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 70.980 τόνων