Για τις μεθόδους παροχής καλύτερης ασφάλειας στους αγρότες απέναντι σε φυσικές καταστροφές και άλλους παράγοντες που δυσχεραίνουν το επάγγελμα, για το συνεταιριστικό κίνημα και ευρύτερα για το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη μίλησαν ο πρόεδρος της Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Παύλος Σατολιάς και οι συνεργάτες της μεγαλύτερης Αυστριακής ασφαλιστικής εταιρίας στον αγροτικό τομέα της χώρας, της Hagelversicherung.

 

Οι 38 συνεργάτες της Αυστριακής εταιρείας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον πρόεδρο της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ για το έργο και τους στόχους της Νέας Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και τις προτάσεις της προς τους αρμόδιους ελληνικούς φορείς γύρω από τα μείζονα θέματα του αγροκτηνοτροφικού χώρου.

 

Το γκρουπ που συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ αποτελούταν από επικεφαλής και μέλη Δ.Σ. Συνεργαζόμενων με την Hagelversicherung εταιριών branch και regional managers που έρχονται σε επαφή με πελάτες, τοπικούς συνεργάτες που συνήθως είναι και αγρότες οι ίδιοι, καθώς και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα.

 

H Hagelversicherung ιδρύθηκε το 1947 και έκτοτε έργο της είναι η προστασία των γεωργών από τις φυσικές καταστροφές, κυρίως από το χαλάζι, αλλά και από την καταιγίδα, την ξηρασία, τις πλημμύρες, κ.α. αλλά και η ασφάλεια σε περίπτωση θανάτου των ζώων. Παράλληλα, η εταιρεία εγγυάται, μεταξύ άλλων, την ταχύτερη και πιο σύγχρονη αξιολόγηση ζημιών στην Ευρώπη.

 

Όπως τα στελέχη της Hagelversicherung εξήγησαν στον κ. Σατολιά, στην Αυστρία, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η ασφάλιση δεν είναι υποχρεωτική και φυσικά δεν υπάρχει κάποιος κρατικός φορέας, όπως συμβαίνει στη χώρα μας με τον ΕΛΓΑ, ωστόσο το γεγονός ότι η κάλυψη του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, έχει σαν αποτέλεσμα ποσοστό της τάξης του 85% να επιλέγει τη συνεργασία με την εταιρεία, η οποία μάλιστα επεκτείνεται σε σειρά άλλων δραστηριοτήτων υποστηρικτικού χαρακτήρα προς τους παραγωγούς. Να σημειωθεί δε ότι το 50% των εισφορών που καταβάλουν οι αγρότες, το καλύπτει το κράτος! Στο σχετικό ερώτημα για το βαθμό παρέμβασης του κράτους, η αντίδραση των στελεχών της Hagelversicherung ήταν αποκαλυπτική: Όταν συνειδητοποίησαν το περιεχόμενο της ερώτησης γέλασαν, αφού η έννοια του κρατικού παρεμβατισμού στη μορφή και την οργάνωση των εκεί συνεταιρισμών, στη λειτουργία της αγοράς κτλ., είναι παντελώς άγνωστη.

 

Εξίσου “αφοπλιστική” ήταν και η αναφορά των Αυστριακών στο γεγονός ότι το επιτόκιο δανεισμού για επενδύσεις στον αγροτικό χώρο είναι της τάξης του 1-1,5% στην πατρίδα τους, με ευνοϊκούς μάλιστα όρους αποπληρωμής και με ουσιαστική υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της επένδυσης, σε αντίθεση ασφαλώς με το τι ισχύει στη δική μας χώρα, όπου η απουσία ουσιαστικά χρηματοδότησης επενδύσεων για τους αγρότες αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Σατολιάς, εξήγησε ότι η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ αποτελεί το κεντρικό συντονιστικό και καθοδηγητικό όργανο, που εκφράζει και εκπροσωπεί τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τον αμιγώς συνεταιριστικό της χαρακτήρα. “Η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και οι πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί μέλη της διέπονται από το πνεύμα και την ουσία που επιβάλουν οι διεθνείς συνεταιριστικές αρχές”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε νέες καλλιεργητικές πρακτικές και μεθόδους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη καινοτομία και την έρευνα στο πλαίσιο της προσαρμογής στην σύγχρονη γεωργία ακριβείας, με τους Αυστριακούς επισκέπτες να μεταφέρουν την εμπειρία από τη δική τους πατρίδα, αλλά και να ενημερώνονται για το συνολικό πλαίσιο δράσης της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

 

“Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γεωργίας και ιδιαίτερα το μεσογειακό της χαρακτήρα για την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες διατροφής. Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, ο εξωστρεφής χαρακτήρας της γεωργίας, με την παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, θα καταστήσουν τον αγροτικό τομέα σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τον τουρισμό και ιδιαίτερα τον αγροτουρισμό, ….όχημα για την πολυπόθητη έξοδο της χώρας μας από την επίπονη και μακροχρόνια οικονομική κρίση που μαστίζεται. Σήμερα κύριο μέλημα μας είναι μια ενωμένη Ευρώπη για τους αγρότες, μια μεγάλη οικογένεια που να μπορεί να αποφασίζει και προστατεύει από τα κοινά προβλήματα τους αγρότες όλη της Ευρώπης. Δίνοντας παράλληλα το κίνητρο με μια δυνατή φωνή προς όλους τους πολιτικούς ηγέτες για μια γενικότερη πολιτική ένωση και ενιαία έκφραση”, εξήγησε ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ.

 

Ο κ. Σατολιάς, έκλεισε με την ευχή για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Hagelversicherung, την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και τη δημιουργία κοινού μετώπου συνεργασίας στα ευρωπαϊκά και Διεθνή Όργανα, όπως χαρακτηριστικά είπε.