Σαράντα ειδικοί επιστήμονες από 18 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών 4 έλληνες ερευνητές, φιλοξενούνται στην Καβάλα, λαμβάνοντας μέρος στην συνάντηση της Πανευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση της Επαγγελματικής Αλιείας στις Ευρωπαϊκές χώρες (WGCATCH), του Διεθνούς Συμβουλίου για την Εξερεύνηση των Θαλασσών (ICES).

 

Η συνάντηση γίνεται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ- ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) στην Νέα Πέραμο.

 

Σκοπός της Ομάδας Εργασίας είναι να καταγράφει τα υπάρχοντα σχέδια δειγματοληψίας των Εθνικών Προγραμμάτων Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων που υλοποιούν οι χώρες μέλη της Ε.Ε., να εκπονεί και να προτείνει μεθοδολογίες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και την εκτίμηση των ιχθυαποθεμάτων και τέλος να προσφέρει συμβουλές για τους τρόπους χρήσης των αλιευτικών δεδομένων που συλλέγουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Τα θέματα

 

Η φετινή ατζέντα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς ένα από τα βασικότερα θέματα που θα συζητηθούν αφορά την παράκτια αλιεία, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού στόλου με 15.000 περίπου αλιευτικά σκάφη, ο μεγαλύτερος παράκτιος αλιευτικός στόλος της Ε.Ε.

 

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που ασχολείται για πρώτη φορά η Ομάδα Εργασίας είναι η προσπάθεια εκτίμησης της παρουσίας προστατευόμενων, απειλούμενων ή σπάνιων ειδών ψαριών, θηλαστικών, ερπετών και πτηνών στα παρεμπίπτοντα αλιεύματα του ελληνικού στόλου.

Επισκέψεις

 

Οι φιλοξενούμενοι τα ξημερώματα της Τετάρτης επισκέφθηκαν την Ιχθυόσκαλα Καβάλας. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν τα εμπορικά είδη ψαριών της Μεσογείου τα οποία μάλιστα ήταν σε αφθονία.

 

Το πρωί της Παρασκευής θα ξεναγηθούν στη Νέα Πέραμο.