Φανταστείτε να τρώτε μία μπριζόλα ή να δαγκώνετε ένα μπέργκερ και το κρέας από το οποίο έχουν φτιαχτεί να μην έχει προέλθει από σφαγή. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, παρ’ όλα αυτά η επιστήμη έχει καταφέρει να κάνει ακόμα και αυτό το σενάριο πραγματικότητα. Στόχος να πάψουν πλέον οι vegan ανά τον κόσμο να διαμαρτύρονται, αφού ως γνωστόν θεωρούν τις σφαγές των παραγωγικών ζώων «δολοφονία».

Το φιλόδοξο και ευφάνταστο αυτό εγχείρημα της παραγωγής 100% πραγματικού «καθαρού κρέατος» από ζωικά κύτταρα και στο οποίο εμπλέκονται μερικοί από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του κόσμου, έχει ήδη μπει σε εφαρμογή.

Παραγωγή κρέατος χωρίς ζωοτροφές και απαλλαγμένο από ασθένειες

Στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ από το 2015 λειτουργεί μία πρωτοποριακή εταιρεία, η οποία παράγει κρέας από μοσχάρι, κοτόπουλο και πάπια με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Στόχος της εταιρείας, που, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί της, «αγαπάμε το κρέας», είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν να βελτιώνει τη διαβίωση των ζώων, να προστατεύει την υγεία των καταναλωτών, μα πάνω από όλα «τα ζώα να μη χρειάζονται να τραφούν και να σφαγιασθούν».

Με υποστηρικτές τους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες Μπιλ Γκείτες και Ρίτσαρντ Μπράνσον, η τεχνολογία απομάκρυνσης κυττάρων από τα ζώα χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθούν στη σφαγή θα αποτελέσει την ιδανικότερη λύση στα ζητήματα αειφορίας στην κτηνοτροφία.

Το «καθαρό κρέας», όπως έχει ονομαστεί, παράγεται χρησιμοποιώντας ένα μικρό δείγμα ζωικών κυττάρων που λαμβάνεται από το ζώο και ουσιαστικά αναγεννάτε μέσα σε μεγάλες δεξαμενές χάλυβα. Το προϊόν που προκύπτει είναι 100% πραγματικό κρέας, που, όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, «η γεύση είναι τόσο καλή όσο και του κρέατος που παράγεται παραδοσιακά, ενώ είναι απαλλαγμένο από όλα τα αντιβιοτικά, το E. coli ή τη σαλμονέλα».

Στα πλεονεκτήματα της πρωτοποριακής αυτής μεθόδου είναι πως όλη η παραγωγική διαδικασία απαιτεί μόνο το ένα δέκατο του νερού και το ένα εκατοστό της έκτασης γης και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιείται σήμερα για την εκτροφή ζώων.

Πρώτες αντιδράσεις και χρηματοδότηση

Οι καταναλωτές παγκοσμίως δαπανούν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την κατανάλωση κρέατος, ενώ σε ορισμένες χώρες του κόσμου η ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί τις επόμενες δεκαετίες. Με τους Αυστραλούς, τους Αμερικανούς και τους Αργεντινούς να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών κρέατος, το «καθαρό κρέας» θα μπορούσε να δώσει λύση στην αυξανόμενη ζήτηση, παρέχοντας παράλληλα λύσεις σε ηθικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου εννέα δισεκατομμύρια κοτόπουλα σφαγιάζονται κάθε χρόνο για κατανάλωση. Αυτό και γενικότερα οι συνθήκες που σφαγιάζονται τα ζώα φέρνουν συχνά πυκνά σε αντιπαράθεση εκπροσώπους της κτηνοτροφίας με οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων. Η συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία έχει ήδη κερδίσει τις ομάδες για την ηθική μεταχείριση των ζώων, όπως η PeTA (People for the Ethical Treatment of Animals), τα μέλη της οποίας επαινούν την τεχνολογία καθαρού κρέατος για τη δυνατότητα που προσφέρουν στη διάσωση της ζωής δισεκατομμυρίων ζώων κάθε χρόνο.

Το «καθαρό κρέας» προκαλεί έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, με αρκετούς μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις να θέλουν να επενδύσουν στην τεχνολογία. Η Memphis Meats έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 22.000.000 δολάρια, με το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από επενδυτές όπως οι Γκέιτς, Μπράνσον και την Cargill Inc, μία από τις μεγαλύτερες αγροτικές επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Σχολιάζοντας την επένδυσή του στον δημοσιογραφικό ιστότοπο Bloomberg News, ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μπράνσον δήλωσε: «Πιστεύω ότι ύστερα από 30 χρόνια δεν θα χρειαζόμαστε πλέον να σκοτώνουμε τα ζώα και το κρέας που θα τρώμε θα είναι “καθαρό” ή φυτικής προέλευσης, θα έχει την ίδια γεύση και θα είναι πολύ πιο υγιεινό για τους καταναλωτές».

Στο εγχείρημα της συγκεκριμένης παραγωγής κρέατος πρόκειται να επενδύσουν και άλλες εταιρείες, όπως η βρετανική Mosa Meat και η ισραηλινή Super Meat, που ανταγωνίζονται με τη Memphis Meat για το ποιοι θα είναι οι πρώτοι που θα φέρουν το «καθαρό κρέας» στην αγορά.

Εντυπωσιακό βέβαια ήταν και το κόστος παραγωγής, καθώς το πρώτο δείγμα ενός «καθαρού μπιφτεκιού» από μοσχαρίσιο κρέας που παρήχθη το 2013 κόστισε περίπου 330.000 δολάρια. Από τότε, το κόστος έχει μειωθεί κατά πολύ και πλέον η Memphis Meat παράγει το συγκεκριμένο κρέας με 40 δολάρια ανά γραμμάριο. Ο απώτερος στόχος τόσο της συγκεκριμένης εταιρείας όσο και της πρωτοποριακής τεχνολογίας γενικότερα είναι το «καθαρό κρέας» να είναι φθηνότερο από το λιγότερο ακριβό κοτόπουλο που παράγεται συμβατικά.