Οι τελευταίες βροχές «έδωσαν» ανάσες στους ελαιοπαραγωγούς της Θράκης. Η χρονιά για εκείνους είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, άλλοτε ευχάριστα, όπως η μη εμφάνιση του Δάκου κι άλλοτε δυσάρεστα, όπως η παρατεταμένη ανομβρία. Ωστόσο, η ώρα της ελαιοποίησης μοιάζει με ένα ξεχωριστό «πανηγύρι» για όλους. Κουρασμένοι, αλλά και ανυπόμονοι φθάνουν σε οικείους χώρους, όπως είναι τα ελαιοτριβεία της περιοχής. Η ελαιοκομική χρονιά ξεκίνησε πολύ νωρίς φέτος για τους ελαιοπαραγωγούς. Ενδεικτικό είναι ότι ελαιοτριβεία του τόπου άρχισαν να λειτουργούν από τις 20 Οκτωβρίου.

«Μέχρι στιγμής πηγαίνουμε πολύ καλά, αν και ορισμένες περιοχές δεν έχουν την παραγωγή που θα περιμέναμε.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η υπεύθυνη του Ελαιοτριβείου «Κύκλωπας», κα Νίκη Κελλίδου σημειώνοντας πως κάθε χρόνο ο ένας Νομός «συμπληρώνει» τον άλλον Νομό σε ποσότητα. «Η ποιότητα του καρπού φέτος είναι πάρα πολύ καλή. Οι ελιές έρχονται φρέσκες στο ελαιοτριβείο, προλαβαίνουμε την ελαιοπαραγωγή, το μάζεμα. Είναι μια πολύ καλή χρονιά χωρίς απρόοπτα για μας με πολύ καλή ποιότητα λαδιού, λόγω και της μηδενικής παρουσίας Δάκου.» εξηγεί χωρίς να σταματά λεπτό να ανταλλάσσει νέα και κουβέντες με τους ελαιοπαραγωγούς, άλλωστε κάποιοι από αυτούς την θυμούνται από μικρή ακόμη να ασχολείται με την ελαιοκομία.

Τα χρόνια πέρασαν κι εκείνη παρατηρεί με ικανοποίηση την ελαιοκαλλιέργεια να κερδίζει συνεχώς έδαφος και νέους φίλους. «Βλέπω πολλά νέα παιδιά να συνεχίζουν με πολύ ζήλο την ενασχόληση με την ελαιοκαλλιέργεια. » δηλώνει η κυρία Κελλίδου και σημειώνει ότι το Ελαιοτριβείο «Κύκλωπας» σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο αγροδιατροφικής εκπαίδευσης στα μέσα του Δεκεμβρίου στη Μάκρη. Το σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σ’ αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται. «Οι νέοι ενημερώνονται, έρχονται, ρωτούν, δείχνουν θέληση και ζήλο γι αυτό το εξαιρετικό προϊόν της Θράκης.» δηλώνει η κα Κελλίδουμε ικανοποίηση.

Μεγάλη η ζήτηση σε όλο τον κόσμο για λάδι της Θράκης

Όπως με αληθινή περηφάνια μιλά για τα email που λαμβάνει καθημερινά από όλα τα μέρη του κόσμου. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε το ενδιαφέρον για το λάδι της περιοχής!» σημειώνει αποκαλύπτοντας πως οι περισσότερες απαντήσεις είναι αρνητικές γιατί δεν υπάρχουν ακόμη οι απαιτούμενες ποσότητες. «Η φήμη του λαδιού, ίσως, και λόγω των πολλών βραβεύσεων, που έχουν προηγηθεί σε όλο τον κόσμο, είναι μεγάλη. Συνεχώς αυξάνεται η φήμη και η ζήτηση, ακόμη και από την Αφρική και την Αμερική. Μέχρι στιγμής το λάδι του «Κύκλωπα» έχει συγκεντρώσει 55 βραβεία. Δεν χωρούν τα βραβεία στους τοίχους του ελαιοτριβείου» δηλώνει χαρούμενη κι αναφέρεται στην τελευταία διάκριση, αυτή του «Γαστρονόμου», όπου επιλέγει ως το καλύτερο λάδι της Ελλάδας.

Μονόδρομος η ποιότητα

«Προχωράμε επιμένοντας στην ποιότητα, είναι ο μόνος δρόμος η ποιότητα και η προσοχή στη λεπτομέρεια.» σημειώνει αποκαλύπτοντας το μυστικό «Δεν είναι μυστικό πως αποκτά κανείς ποιοτικό προϊόν, μέσω των σωστών πρακτικών και στην καλλιέργεια και στο μάζεμα και στην ελαιοποίηση. Φροντίζουμε πάντα να προσέχουμε το προϊόν και το δικό μας και των πελατών μας.» δηλώνει.Παράλληλα, η κα Κελλίδου σπεύδει να στείλει το μήνυμά της προς όλους τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής « Το ότι έχουμε το καλύτερο λάδι, δεν αρκεί να το λέμε μόνο. Παντού έχουν καλό λάδι. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Μερικές φορές είμαστε κολλημένοι πίσω από μια φράση «έχουμε το καλύτερο λάδι» και τέλος. Σκοπός είναι να προχωράμε μπροστά, να ψάχνουμε, να παρακολουθούμε τι κάνουν οι Ισπανοί, οι οποίοι είναι δέκα βήματα μπροστά. Το προϊόν μας, η πρώτη ύλη είναι εξαιρετική, ίσως, η καλύτερη του κόσμου, πρέπει να την προσέχουμε, να ελαιοποιούμε, όπως πρέπει. Όχι απλώς να λέμε ότι έχουμε το καλύτερο λάδι του κόσμου, αλλά καθημερινά να παλεύουμε γι αυτό.»

Πηγή: ΕΡΤ