Με ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή.

 

Η πρώτη θεματική για υποδομές, μεταφορές και ψηφιακή σύγκλιση θα έχει ως ομιλητές τους: υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

 

Σε παράλληλη συνεδρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ενέργεια και το περιβάλλον θα μιλήσουν: ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα αγροτικά θέματα

 

Αύριο, Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στη συνεδρία με θέμα την αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου αναμένεται να μιλήσουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης και ο υφυπουργός του ίδιου υπουργείου Βασίλης Κόκκαλης.

 

Παιδεία, έρευνα και οικονομία της γνώσης είναι η παράλληλη συνεδρία της ίδιας μέρας με ομιλητές τους υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κώστα Φωτάκη.

 

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας στην Κομοτηνή αναμένεται να βρεθούν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά για να μιλήσουν για επενδύσεις, εργασιακές σχέσεις και τουρισμού.

 

Σε παράλληλη συνεδρία για τις υποδομές και τις πολιτικές στην Υγεία θα παραστούν ως ομιλητές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο υφυπουργός Παύλος Πολάκης.

 

Η άφιξη του πρωθυπουργού αναμένεται αύριο το απόγευμα, οπότε με την ομιλία του θα σηματοδοτήσει το τέλος του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

 

Στους δρόμους τα Σωματεία της Περιφέρειας

 

Στους δρόμους κατεβαίνουν Σωματεία και φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κάνοντας λόγο για «αναπτυξιακή φιέστα» που στήνει η κυβέρνηση στην Κομοτηνή σήμερα και αύριο.

 

Τα σωματεία προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 14 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης (την ίδια ώρα που θα μιλά ο Πρωθυπουργός) και σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως «κανένα εργατικό σωματείο, κανένας φορέας να μη συμμετάσχει στη φιέστα που ετοιμάζουν γιατί οι εργαζόμενοι και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη πληρώσαμε αρκετά την κρίση τους».

 

Παράλληλα, τονίζουν πως «οι εργαζόμενοι δοκιμάσαμε το δρόμο της αναμονής, της ανοχής, τη λογική του «μικρότερου κακού». Αυτός όμως είναι ο δρόμος της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, το μικρότερο κακό φέρνει το μεγαλύτερο και το βαρέλι δεν έχει πάτο. Δεν δεχόμαστε να ζούμε με ψίχουλα στην ειρήνη τους, ούτε να θυσιαστούμε στον πόλεμο για τα κέρδη τους. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Δυναμώνουμε τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».