Στην Ελλάδα το όνομά της παραπέμπει στη Γαλατία, όμως υπάρχουν χώρες που την σχετίζουν με την Ινδία, αν και γενικότερα είναι ταυτισμένη με την… Τουρκία. Όπως και να έχει, η… γαλοπούλα είναι η αδιαμφισβήτητη «ντίβα» του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και για μία ακόμη φορά θα κλέψει τις εντυπώσεις στην πιο εορταστική οικογενειακή συγκέντρωση. Η «made in… Αμερικανική Γεωργική Σχολή» γαλοπούλα θεωρείται πασίγνωστη για την γεύση και την ποιότητά της.

Η κατανάλωση της γαλοπούλας στο Ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθιερώθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Αντικατέστησε τη χήνα, την πάπια αλλά και τον κύκνο, οι οποίες αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Η γαλοπούλα έλκει την καταγωγή της από την Αμερικανική Ήπειρο και οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρισαν ήταν οι Ισπανοί κατακτητές το 1500, οι οποίοι την ονόμασαν πουλί των… Ινδιών καθώς είχαν την ψευδαίσθηση ότι εκεί βρισκόταν.

Πριν από σχεδόν μισό αιώνα η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ήταν η πρώτη που εισήγαγε μερικές εκατοντάδες  γαλοπούλες για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σήμερα, εξακολουθεί να έχει γαλοπούλες για τους ίδιους σκοπούς και να τις διαθέτει στην ελληνική αγορά τη περίοδο των Χριστουγέννων. Στα τέλη

Σεπτεμβρίου η Σχολή εισάγει από το εξωτερικό για το εκπαιδευτικό πτηνοτροφείο της, γαλοπούλες οι οποίες έχουν μόλις μία μέρα ζωής. Η μεταφορά των καλύτερων υβριδίων

λευκής γαλοπούλας, γίνεται με ειδικά οχήματα, που διαθέτουν αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου του αερισμού, της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Τρέφονται με σιτηρέσια που περιέχουν λιναρόσπορο, πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά με αποτέλεσμα το κρέας τους να είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά στην καλή καρδιαγγειακή υγεία. Εκτρέφονται σε υποδειγματικούς πτηνοθαλάμους με άριστες συνθήκες υγιεινής ενώ το τελικό στάδιο διαχείρισης και επεξεργασίας τους γίνεται παρουσία του κρεοσκόπου – κτηνιάτρου των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Διατροφικά το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά ενώ έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και ψευδάργυρου. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, η γαλοπούλα έχει περισσότερο νάτριο, λιγότερες θερμίδες, λιγότερη πρωτεΐνη, λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερο κάλιο ανά ίση ποσότητα προϊόντος σε σχέση με το κοτόπουλο.

Η διάθεση των γαλοπούλων γίνεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα από επιλεγμένα κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζεται, πως τα έσοδα από τις πωλήσεις των γαλόπουλων –όπως άλλωστε και των υπολοίπων προϊόντων της Σχολής- στηρίζουν το Ετήσιο Πρόγραμμα Υποτροφιών. Μετά 113 χρόνια «ζωής», η Αμερικανική Γεωργική Σχολή παραμένει προσηλωμένη στην σύντηξη της θεωρίας και της πρακτικής σε όλα τα επίπεδα της γεωργικής και της επιστημονικής εκπαίδευσης, κάτι που έχει γίνει σήμα κατατεθέν του ιδρύματος.

 ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΜΕΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ

ΑΝΑ 100g ΑΝΑ 250g*
Ενέργεια

 

102,95 kcal

435,35 kjoule

257,38 kcal

1.088,38 kjoule

Πρωτείνες 21,60 g 54,00 g
Υδατάνθρακες

Εκ των οποίων Σάκχαρα

<0,20 g

<0,20 g

<0,50 g

<0,50 g

Λιπαρά

Εκ των οποίων Κορεσμένα

Μονοακόρεστα

Πολυακόρεστα

1,75 g

0,53 g

0,52 g

0,65 g

4,38 g

1,33 g

1,30 g

1,63 g

Χοληστερόλη 55,25 mg 138,13 mg
Εδώδιμες Ίνες 0 g 0 g
Νάτριο 0,09 g 0,23 g

*Συνήθως μια μερίδα κρέατος γαλοπούλας είναι 250g