Προστασία του κλάδου του ελαιολάδου της ελιάς και των νέων παραγωγών, ζητεί με παρέμβασή του στην Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Αναφερόμενος σε πρόσφατη δημοσίευση της Υπηρεσίας Έρευνας του ΕΚ με τίτλο «The EU olive and olive oil sector, main features, challenges and prospects», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι  οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εκπροσωπούν το 70-75% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου και το ένα τρίτο της παραγωγής επιτραπέζιων ελιών. Τα προϊόντα αυτά – λέει -αποτελούν  σημαντικό μερίδιο της αγροτικής παραγωγής των χωρών αυτών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ο τομέας αυτός είναι σημαντικός για την οικονομία και την απασχόληση, αφού σε πολύ υψηλό ποσοστό,  σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, απασχολούνται στις καλλιέργειες μέλη των οικογενειών που είναι και ιδιοκτήτες των καλλιεργειών.

«Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μείωση της παραγωγής, η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, ήτοι απότομες κλιματικές αλλαγές, όπως μεγάλες περίοδοι ξηρασίας και αύξηση της θερμοκρασίας», σημειώνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ρωτά δε την Κομισιόν «τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να προστατεύσει συνολικά της Ευρωπαϊκή Ήπειρο και ειδικά της χώρες του Νότου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή ελαιόλαδου».

Ζητά επίσης να μάθει από την Κομισιόν «τι οικονομικά κίνητρα θα δώσει σε νέους αγρότες, που καλούνται να συνεχίσουν μια παράδοση αιώνων, στις δεδομένες δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα».