Οι απειλές που δέχονται τα επώνυμα αγροδιατροφικά προϊόντα και τα περιθώρια άσκησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στο μέλλον, ιδιαίτερα η τύχη των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των ενισχύσεων για το βαμβάκι, λόγω των διεθνών εμπορικών συμφωνιών και των διαπραγματεύσεων με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αναμένεται να απασχολήσουν το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, από τις 10.00 τοπική ώρα.

 

Συγκεκριμένα, στα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης του συμβουλίου περιλαμβάνεται η ενημέρωση των Υπουργών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα θέματα διεθνών γεωργικών συναλλαγών, προκειμένου να μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις και να συσκεφθούν σχετικά με ευαίσθητα ζητήματα που άπτονται της γεωργίας στην ΕΕ, καθώς και σχετικά με τις προτεραιότητες και τα οφέλη γι αυτήν, στο πλαίσιο των εν εξελίξει και προσεχών διαπραγματεύσεων της ΕΕ στον τομέα του ελευθέρου εμπορίου.

 

Αισιοδοξία από την Ε.Ε. – αντιδράσεις από τα κράτη μέλη

 

Όσον αφορά την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία των εμπορικών συμφωνιών και την προώθηση των ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων.

 

Αναλυτικότερα, σε σχετική έκθεσή της για την πρόοδο των εργασιών όσον αφορά το διεθνές εμπόριο γεωργικών προϊόντων, η οποία διανεμήθηκε στις αντιπροσωπείες των καρτών μελών, ενόψει της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου, αναφέρονται τα εξής:

 

«Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Επιτροπή σχετικά με το εμπόριο γεωργικών προϊόντων της ΕΕ επιβεβαιώνουν τις ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ που έχουν καταγραφεί την τελευταία τριετία.

 

Κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2016 – Αυγούστου 2017, οι εξαγωγές της ΕΕ ανήλθαν σε 136,3 δισ. EUR, παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε αξία, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

 

Τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες (+7%), την Ιαπωνία (+14%), την Κορέα (+31%), τη Ρωσία (+14%) και την Κίνα (+5%).

 

Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι εξαγωγές προς την Ελβετία, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία και την Ουκρανία αυξήθηκαν επίσης, για κάθε χώρα, κατά περισσότερα από 200 εκατ. EUR.

 

Κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2016 – Αυγούστου 2017, οι εξαγωγές της ΕΕ ανήλθαν σε 136,3 δισ. EUR, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περισσότερα από 200 εκατ. EUR.

 

Τα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα απηχούν τις συνεχείς προσπάθειες της Ένωσης να πραγματοποιήσει άνοιγμα σε νέες διεθνείς αγορές και να προαγάγει τα ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα διατροφής, μεταξύ άλλων ως μέσο για μείωση της απόκλισης μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που επηρεάζει ορισμένους κύριους ευρωπαϊκούς γεωργικούς τομείς.

 

Ο επίτροπος κ. Hogan έχει αναδείξει την προώθηση ευρέος φάσματος ποιοτικών τροφίμων και ποτών της Ευρώπης σε βασικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου του και συνεχίζει τη σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την προώθηση των ευρωπαϊκών προϊόντων σε όλον τον κόσμο.

 

Στις 1-3 Μαΐου 2017, επισκέφθηκε τον Καναδά, επικεφαλής αντιπροσωπίας 60 εκπροσώπων βασικών τομέων όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, ο οίνος και τα αλκοολούχα ποτά, τα σιτηρά, τα οπωροκηπευτικά και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα. Στις 7-13 Νοεμβρίου, θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και στο Ιράν, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης και την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής.

 

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ έχει δεσμεύσει περίπου 133 εκατ. EUR από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για συγχρηματοδότηση προγραμμάτων σχεδιασμένων να προωθήσουν τα γεωργικά προϊόντα.

 

Ένα νέο στοιχείο για το 2017 είναι τα 15 εκατ. EUR που προορίζονται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης αναφορικά με τη βιώσιμη γεωργία και με τον ρόλο της γεωργίας στο πλαίσιο της δράσης της ΕΕ για το κλίμα.

 

Παράλληλα, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιτάσσεται στον προστατευτισμό και να υπηρετεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εμπορικών διαπραγματεύσεων με σημαντικούς παράγοντες. Στις 6 Ιουλίου 2017 επήλθε συμφωνία-ορόσημο, καθώς η ΕΕ και η Ιαπωνία συμφώνησαν κατ’ αρχήν επί των βασικών στοιχείων μιας συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας. Η συμφωνία αίρει τη συντριπτική πλειοψηφία των δασμών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις της ΕΕ (ως και 1 δισ. EUR ετησίως) και ανοίγει την ιαπωνική αγορά σε βασικές γεωργικές εξαγωγές της ΕΕ.

 

Οι συνομιλίες ΕΕ-Mercosur προχωρούν. Ο 29ος γύρος διαπραγματεύσεων έλαβε χώρα στις 2-6 Οκτωβρίου 2017 στη Μπραζίλια, ενώ ο επόμενος γύρος προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Μπραζίλια στις 6-10 Νοεμβρίου 2017. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων αναφορικά με τις υπηρεσίες, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα τεχνικά εμπόδια στις συναλλαγές, τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα, τις κρατικές επιχειρήσεις, τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων και τις ΜΜΕ.

 

Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επανειλημμένα εκφράσει σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τους κινδύνους μιας συμφωνίας με τη Mercosur για τους πλέον ευαίσθητους γεωργικούς τομείς της ΕΕ, ιδιαίτερα για τους τομείς του βοείου κρέατος, της αιθανόλης, της ζάχαρης και των πουλερικών. Η πλέον πρόσφατη σχετική συζήτηση έλαβε χώρα κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας στις 9 Οκτωβρίου.

 

Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ- Μεξικού έχουν επίσης επιταχυνθεί. Ο πέμπτος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 18-30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Σημειώθηκε πρόοδος σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων οι εμπορευματικές συναλλαγές, οι κανόνες καταγωγής, η διανοητική ιδιοκτησία, τα τεχνικά εμπόδια στις συναλλαγές, οι επενδύσεις και οι ΜΜΕ. Τα μέρη συνήλθαν εκ νέου σε διασυνοδική συνεδρίαση στο Μεξικό στις 16-20 Οκτωβρίου. Ο έκτος γύρος έχει προγραμματισθεί για τις 27 Νοεμβρίου – 1η Δεκεμβρίου.

 

Στις 13 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή υπέβαλε προς το Συμβούλιο συστάσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και τα αντίστοιχα σχέδια οδηγιών διαπραγμάτευσης. Τα έγγραφα αυτά είναι επί του παρόντος υπό εξέταση. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αμέσως μόλις το Συμβούλιο δώσει την έγκρισή του και έχει ως στόχο να τις ολοκληρώσει πριν από τη λήξη της τρέχουσας θητείας της. Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τόσο για την Αυστραλία όσο και για τη Νέα Ζηλανδία.

 

Σε πολυμερές επίπεδο, οι προετοιμασίες για την 11η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ (Μπουένος Άιρες, 10-13 Δεκεμβρίου 2017) βρίσκονται στην τελική ευθεία. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά τις συζητήσεις, η ΕΕ εξακολουθεί να διαδραματίζει εποικοδομητικό και ηγετικό ρόλο, υπερασπιζόμενη παράλληλα τα συμφέροντα των κρατών μελών της, ιδιαίτερα όσον αφορά τη γεωργία. Η ενεργός ανάμιξη και ευρεία αποδοχή της βοηθά σημαντικά τα μέλη του ΠΟΕ να συγκλίνουν προς ένα αποτέλεσμα που μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό διαφόρων μορφών επιδοτήσεων που στρεβλώνουν το εμπόριο, ιδιαίτερα ορισμένων επιβλαβών επιδοτήσεων στον τομέα της αλιείας, και συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος των προγραμμάτων δημοσίων αποθεμάτων για λόγους επισιτιστικής ασφάλειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Όπως επισημαίνεται ανωτέρω και περιγράφεται στον συνημμένο πίνακα, η ΕΕ εξακολουθεί να προασπίζεται το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο. Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Καναδά εφαρμόζεται δοκιμαστικά από την 21η Σεπτεμβρίου 2017, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία, το Μεξικό και τη Mercosur ενδέχεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2017.

 

Σύμφωνα με τη διατύπωση του προέδρου της Επιτροπής κ. Juncker κατά την πρόσφατη ομιλία του σχετικά με την Κατάσταση της Ένωσης: “Το εμπόριο δεν είναι αφηρημένη έννοια. Δημιουργεί θέσεις εργασίας, προσφέρει νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Ένα δισεκατομμύριο εξαγωγών σημαίνει 14.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. […] τη χρονιά που μας πέρασε, εμπορικοί εταίροι από όλη την υφήλιο άρχισαν να κάνουν ουρά για να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες μαζί μας”».

 

Για περισσότερα δείτε την έκθεση της Ε.Ε. εδώ:

 

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

 

Τα λοιπά θέματα της συνεδρίασης περιλαμβάνουν ανταλλαγή απόψεων πάνω σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, καθώς και για την βιώσιμη διαχείριση του εδάφους.

 

Επίσης, στο σημείο «Διάφορα», οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης για τα αποτελέσματα:

-της διάσκεψης με θέμα «Προϊόντα ίσης ποιότητας για όλους»

-της πρόσφατης συνεδρίασης της ομάδας Βίσεγκραντ και τα συμπεράσματά της σχετικά με την «οδηγία για την ανανεώσιμη ενέργεια» και την  πρωτοβουλία «BIOEAST για τη γεωργία της γνώσης, την υδατοκαλλιέργεια και τη δασοκομία στο πλαίσιο της βιολογικής οικονομίας»