Της Ελένης Διαμαντίδη

Με  επιτυχία στέφθηκε ο Παγκόσμιος Τελικός του ClimateLaunchpad 2017, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη, 17 και 18 Οκτωβρίου, στους Χαρουπόμυλους Λανίτη στη Λεμεσό, που αφορά πράσινες επιχειρήσεις στο χώρο και της βιομηχανίας αλλά και αλλαγή νοοτροπίας των μαθητών στα σχολεία. Παρουσιάσεις φρέσκων, καινοτόμων και πολλά υποσχόμενων ιδεών από τα διαγωνιζόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις, ομιλίες από καταξιωμένους επαγγελματίες, εξειδικευμένα εργαστήρια  και επιστημονικές ενότητες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι έδωσαν το παρών τους.

Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Bio AlkanolGel από την Κένυα, η οποία έλαβε χρηματικό έπαθλο €10.000. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα ΜEDUSOIL από την Ελβετία, η οποία έλαβε €5.000, και η τρίτη θέση πήγε στην ομάδα Vienna Textile Lab από την Αυστρία, η οποία κέρδισε €2.500.

Συνολικά δέκα ομάδες εξασφάλισαν την πολυπόθητη θέση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC, το επιχειρηματικό «σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups, με δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης μέχρι €95.000. Ενδιαφέρουσες ήταν και οι ελληνικές συμμετοχές καθώς, την Ελλάδα εκπροσώπησαν επάξια η “Βyeplastic”, η οποία παράγει βιοπλαστικά, η “Save Your Planet” με τη δημιουργία εκπαιδευτικών κινούμενων σχεδίων σε σχέση με το περιβάλλον και η “OceaniCO2” που ασχολείται με τον καθαρισμό λυμάτων πλοίων, με ταυτόχρονη παραγωγή βιομάζας.

Η διήμερη εκδήλωση, η οποία φιλοξένησε πέραν των 550 ατόμων του επιχειρηματικού, επενδυτικού και ακαδημαϊκού χώρου από όλο τον κόσμο, έδωσε γεύση της πράσινης ανάπτυξης του μέλλοντος και των νέων τάσεων στην πράσινη επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα παρουσίασε την επόμενη γενιά επιτυχημένων start-ups.

Την απονομή των βραβείων στους νικητές έκανε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Climate-KIC, Δρ. Kirsten Dunlop.

Ο διαγωνισμός, που έχει ως επίκεντρο την επίλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι ένα πρόγραμμα του Climate-KIC, του μεγαλύτερου δημόσιου και ιδιωτικού καινοτόμου συνεταιρισμού της Ευρώπης με στόχο τη διαχείριση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Φέτος,  964 start-ups από 35 χώρες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, και 105 εξ αυτών επιλέγηκαν για να διαγωνιστούν στον Παγκόσμιο Τελικό. Αρμόδιος φορέας για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Τελικού στην Κύπρο ήταν η Chrysalis LEAP, η πρώτη κυπριακή πλατφόρμα επιτάχυνσης ιδεών, με συνδιοργανωτή τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) ενώ μεγαλύτερος χορηγός ήταν η  εταιρία Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).