Για την προοπτική της καλλιέργειας του καπνού σε παγκόσμιο επίπεδο εν μέσω των αλλαγών που παρατηρούνται στη διεθνή αγορά των καπνικών προϊόντων, καθώς και ιδιαίτερα για τα καπνά ανατολικού καπνού που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και τις γύρω από αυτή χώρες, συζήτησαν εκπρόσωποι καπνοπαραγωγών από όλο τον κόσμο στο διεθνές συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Παγκόσμια Οργάνωση Καπνοκαλλιεργητών (International Tobacco Growers Association – ITGA) και η Σ.Ε.Κ.Ε. (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοκαλλιεργητών Ελλάδος).

Από το Λιτόχωρο Πιερίας (μια περιοχή γνωστή για τα ανατολικά καπνά ποικιλίας Κατερίνη) όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, οι εκπρόσωποι των καλλιεργητών έστειλαν μήνυμα προς τις κυβερνήσεις και όλους τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς για έναρξη επίσημου διαλόγου με στόχο την στήριξη και προστασία της καλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συμβολή του προϊόντος

Όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες, η καλλιέργεια του καπνού γενικότερα διασφαλίζει την απασχόληση στις περιοχές όπου αναπτύσσεται και αποτελεί κύρια ή μοναδική πηγή εισοδήματος για τους παραγωγούς. Επίσης, ιδιαιτέρως υπογράμμισαν οι ομιλητές την σημαντική συμβολή του προϊόντος στις οικονομίες των παραγωγών χωρών καθώς και ότι είναι αναγκαίο στις συζητήσεις για το μέλλον του καπνού που διεξάγονται παγκοσμίως να μετέχουν και εκπρόσωποι των παραγωγών, κατεύθυνση προς την οποία δεσμεύτηκε να συντονίσει τις πρωτοβουλίες της και η ITGA στο επόμενο διάστημα.

Έμφαση στην τεράστια συμβολή του καπνού στις οικονομίες των καπνοπαραγωγών χωρών έδωσε κατά την έναρξη του Forum, ο Πρόεδρος της ITGA, κ. Daniel Green, ο οποίος αναφερόμενος στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν το προϊόν σε παγκόσμιο επίπεδο πρόσθεσε πως «ζητάμε  να είμαστε μέρος της διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει τους καλλιεργητές καπνού σε ένα βιώσιμο μέλλον».

Ανατολικού τύπου καπνά

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ Α.Ε. (που είναι και το μοναδικό μέλος της ITGA στην Ελλάδα), Αλέξανδρος Κοντός αφού τόνισε την μεγάλη συμβολή του προϊόντος στην εθνική οικονομία, έκανε ειδική αναφορά στα ανατολικού τύπου καπνά που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, υπογράμμισε την πολύ καλή εξαγωγική πορεία τους και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές του προϊόντος στο μέλλον.

Καλλιέργεια καπνού στη Βουλγαρία

Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Τσβετάν Ντιμιτρόφ, επίσης τόνισε τη σημασία του καπνού για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και για τη σταθερότητα των περιοχών ως δημογραφικού παράγοντα και ανέφερε πως η συνέχιση της καλλιέργειας καπνού στη Βουλγαρία αποτελεί προϋπόθεση για την αποφυγή της μετανάστευσης των πληθυσμών από τις αγροτικές περιοχές.

Η καλλιέργεια

Σε ότι αφορά την καλλιέργεια καπνού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ότι με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία η παραγωγή κυμαίνεται σε 27.000 τόνους, εκ των οποίων 20.000 τόνοι, Ανατολικού τύπου (Μπασμάς και Κατερίνη) και 7.000 τύπου Virginia.

Το προϊόν διατηρεί έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό (αποτελεί περίπου το 10% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων)  και ο κλάδος γενικότερα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, καθώς δίνει απασχόληση σε περισσότερες από 60.000 οικογένειες.

Σε ότι αφορά στις γύρω χώρες, που επίσης παράγουν καπνά ανατολικού τύπου, αναφέρθηκε ότι:

Στην Τουρκία ο καπνός έχει την υψηλότερη νομισματική αξία ανά κιλό στις αγροτικές καλλιέργειες και απασχολεί περίπου 800.000 άτομα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στη Βουλγαρία, ο καπνός αντιπροσωπεύει το 1,3% της αξίας της γεωργίας και το 5,2% των συνολικών εξαγωγών. 18.000 ασχολούνται με την καλλιέργεια του προϊόντος.

Στα Σκόπια ο καπνός αντιπροσωπεύει το 7,8% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές και το 37,8% των εσόδων από τις αγροτικές εξαγωγές. Ο καπνός έχει επίσης την υψηλότερη νομισματική αξία ανά εκτάριο.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι καπνοκαλλιεργητών από τις χώρες:  Αργεντινή, Βραζιλία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, FYROM , Μαλάουϊ, Νότια Αφρική, Τουρκία,  ΗΠΑ, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε, ενώ  παρόν δήλωσαν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι καπνοπαραγωγών χωρών και εκπρόσωποι πολυεθνικών τσιγαρετοβιομηχανιών.