Του Χρήστου Διαμαντόπουλου

Αποκτούν δικαιώματα, μέσω του Εθνικού Αποθέματος, 30.000 νέοι και νεοεισερχόμενοι παραγωγοί

Ταμείο πάνε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 600.000 αγρότες για την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης (800.000.000 ευρώ περίπου), σύμφωνα με όσα δηλώνει στο «ΑΓΡΟbusiness» ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών, Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) του ΥπΑΑΤ κ. Γιώργος Κέντρος. Επιπλέον, όπως μας κάνει γνωστό, φέτος περίπου 30.000 νέοι και νεοεισερχόμενοι παραγωγοί οι οποίοι δεν είχαν δικαιώματα θα αποκτήσουν μέσω του Εθνικού Αποθέματος, με αποτέλεσμα να λάβουν επιδοτήσεις ύψους 50.000.000 ευρώ περίπου, τις οποίες θα πληρωθούν με την εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης. Το διάστημα εκείνο θα πληρωθεί και η Εξισωτική Αποζημίωση (230.000.000), καθώς και μεγάλος μέρος υπολοίπων από μέτρα του παλιού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που έχουν καθυστερήσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

30.000 οι νέοι και νεοεισερχόμενοι

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και σε σχέση με το Εθνικό Απόθεμα, ο κ. Γ. Κέντρος μάς τόνισε: «Ουσιαστικά με Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα προβλέπεται αύξηση της γραμμικής μείωσης της αξίας όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έως 4,5%, προκειμένου να καλυφθούν οι περιπτώσεις χορήγησης δικαιωμάτων σε νέους γεωργούς, που αρχίζουν τη δραστηριότητά τους από το 2017. Η συγκεκριμένη Απόφαση τροποποιεί αντίστοιχη σχετική Απόφαση του 2015. Τα δικαιώματα αυτά θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο, στην εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης και του “πρασινίσματος”. Ακόμα είμαστε στη φάση επεξεργασίας των στοιχείων για το εθνικό απόθεμα. Αφορά νέους και νεοεισερχόμενους (σ.σ. ανεξαρτήτως ηλικίας). Δικαιούχοι είναι ουσιαστικά αυτοί που την τελευταία δεκαετία δεν είχαν λάβει δικαιώματα ή ακόμα και κάποιοι που είχαν πάρει το 2015 αλλά τα επόμενα χρόνια αύξησαν τις καλλιέργειές τους. Μιλάμε για περισσοτέρους από 30.000 παραγωγούς, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις μας. Το κονδύλι για το εθνικό απόθεμα φέτος θα φτάσει τα 50.000.000 ευρώ περίπου. Για να μη γίνει παρανόηση μιλάμε για ένα ποσό που είναι στην ουσία μέρος της βασικής ενίσχυσης».

Τα Χριστούγεννα η εξόφληση και η Εξισωτική

Oσον αφορά την εξόφληση των αγροτικών επιδοτήσεων, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μάς πληροφορεί πως «η εκκαθάριση θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα και αφορά το 30% της βασικής ενίσχυσης συν το “πρασίνισμα”, αλλά και την άμεση ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας (38.000.000). Αυτές τις ημέρες πάντως (σ.σ. την 27η Οκτωβρίου) οι πληρωμές που θα καταβληθούν θα φτάσουν τα 800.000.000 ευρώ περίπου». Σε ότι έχει να κάνει με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης του 2017 που αναμένουν οι κτηνοτρόφοι, ο κ. Κέντρος μάς κάνει γνωστό ότι «θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου στο σύνολό της. Εκκρεμότητες από τα προηγούμενα έτη θα πληρωθούν το 2018». Να σημειωθεί ότι η δημόσια δαπάνη για την εξισωτική του 2017 ανέρχεται στα 230.000.000 ευρώ. Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται ενδεικτικά στα Υπομέτρα ως εξής:

Α) Υπομέτρο 13.1: 148.000.000 ευρώ και

Β) Υπομέτρο 13.2: 82.000.000 ευρώ.

Υψος ενίσχυσης

Α. Υπομέτρο 13.1

Η ενίσχυση έχει τη μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής γης στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών και καθορίζεται στα 125 ευρώ ανά εκτάριο.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:

  • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha: Χορηγείται το 100% της ενίσχυσης
  • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha: Χορηγείται 80% της ενίσχυσης
  • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha: Χορηγείται 50% της ενίσχυσης
  • Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση. Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 ha, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha, ως ανωτέρω.

Β. Υπομέτρο 13.2

Η ενίσχυση έχει τη μορφή ετήσιων πληρωμών ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, στην οποία ασκείται γεωργική δραστηριότητα εντός περιοχών που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών και καθορίζεται στα 95 ευρώ ανά εκτάριο. Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, το οποίο μετά τα 20 ha μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:

  • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha: Χορηγείται το 100% της ενίσχυσης
  • Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha: Χορηγείται 80% της ενίσχυσης
  • -Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha: Χορηγείται 50% της ενίσχυσης
  • Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha εκταρίων δεν χορηγείται ενίσχυση.

Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 ha, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha, ως ανωτέρω.

Νέα και παλιά προγράμματα

Εκτός όμως των πληρωμών των άμεσων ενισχύσεων, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των παραγωγών κα για τις πληρωμές του Β’ Πυλώνα, δηλαδή των προγραμμάτων του ΠΑΑ. Φέτος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό που απομένει σε σχέση με το ΠΑΑ 2014 -2020 είναι η βιολογική γεωργία και το Κομφούζιο (δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (Κομφούζιο)»). «Και για τα δύο μέτρα γίνεται προσπάθεια να δώσουμε στους δικαιούχους προκαταβολές έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μάλιστα ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα για προκαταβολές ύψους 85%» υπογραμμίζει ο Γ. Κέντρος. Η ενίσχυση για το Κομφούζιο χορηγείται σε ετήσια βάση και το ύψος της υπολογίζεται κάθε φορά από την επιλέξιμη έκταση και το ύψος ενίσχυσης, το οποίο ορίζεται στα 387 ευρώ ανά εκτάριο (ha) ετησίως για τα πρώτα δύο έτη εφαρμογής και στα 454 ευρώ ανά εκτάριο (ha) ετησίως για τα τελευταία τρία έτη εφαρμογής, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή επιβλέποντος γεωπόνου) που ανέρχεται σε 14 ευρώ ανά εκτάριο ετησίως. Στο αναγραφόμενο ύψος της αμοιβής του επιβλέποντος γεωπόνου (14 €/ha/έτος) ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος.

Αναφορικά με τις πληρωμές του B’ Πυλώνα που εκκρεμούν ο κ. Κέντρος προσθέτει: «Σε σχέση με τα βιολογικά του προηγούμενου ΠΑΑ και συγκεκριμένα για τα έτη 2012-2016 πληρώνονται τώρα. Ειδικότερα, πληρώνουμε τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2015 και εντός των ημερών θα… ανοίξει και το 2016. Στόχος είναι οι εκκρεμότητες του ΠΑΑ να έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ελάχιστες θα είναι οι εκκρεμότητες που θα μείνουν και θα δοθούν το 2018. Οσον αφορά ένα ακόμα μέτρο με αρκετές καθυστερήσεις, αυτό των δασώσεων, θα πρέπει να σας πω ότι επίσης άνοιξε το σύστημα προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές. Για το μέτρο αυτό αλλάξαμε το μηχανογραφικό μας σύστημα, οπότε τα δασαρχεία έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν γι’ αυτό ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν». Να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι από τις 11 έως τις 12 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους 21.400.997,33 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, ύψους 17.188.576,86 €, αφορούσαν επιστροφές σε 240.584 παραγωγούς από την εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας οικονομικού έτους 2016, όπως προβλέπει ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ. Πληρώθηκαν επίσης ανειλημμένες υποχρεώσεις για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αναδιάρθρωση αμπελώνων, απειλούμενες φυλές, νιτρορύπανση, αμειψισπορά, βελτίωση παραγωγής μελιού κ.ά.

«Πάμε Καλά»

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα τελευταία δύο περίπου χρόνια οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται να έχουν μπει σε μια τάξη, δεν παραλείψαμε να ρωτήσουμε τον αντιπρόεδρο του οργανισμού πού αποδίδει αυτό το γεγονός. Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε, «όντως υπάρχει μια καλή ροή στις πληρωμές και το ευχάριστο είναι ότι αυτό το ακούω και από τον κόσμο. Ομαλοποιήθηκε το σύστημα πληρωμών του Β’ Πυλώνα, οπότε τα πράγματα είναι καλύτερα πλέον και εκεί». Και κατέληξε λέγοντας: «Επίσης, χωρίς να θέλω να περιαυτολογώ, είμαι στον ΟΠΕΚΕΠΕ από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του και έχω περάσει απ’ όλες τις διευθυντικές θέσεις, με αποτέλεσμα να γνωρίζω από μέσα όλους τους μηχανισμούς, καθώς και τα τρωτά τους σημεία. Παράλληλα, τόσο ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Θ. Καπρέλης), με τη μεγάλη πείρα που διαθέτει, όσο και ο έτερος αντιπρόεδρος, ο κ. Γ. Αποστολάκης, με τις ικανότητές του, είναι άνθρωποι που δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε άψογη συνεργασία. Τεράστιος όμως είναι και ο ρόλος όλων των εργαζομένων του οργανισμού.