Συνεχίσθηκαν, έως τις 27 Οκτωβρίου, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών. κυρίως από την περιοχή Καβάλας. Καθώς και οι εξαγωγές έγχρωμων ποικιλιών με τις τιμές, μέχρι σήμερα, να έχουν διαμορφωθεί σε καλά επίπεδα, σύμφωνα με ενημέρωση του  Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit – Hellas.

 

Παράλληλα συνεχίσθηκαν, με ελάχιστους ρυθμούς από αποθέματα, εξαγωγές θερινών φρούτων (νεκταρινιών, δαμάσκηνων).

 

Επίσης, συνεχίζονται οι εξαγωγές ακτινιδίων. «Δυστυχώς με κρούσματα διακίνησης ατυποποίητων, με κίνδυνο να υπάρξει δυσφήμηση των ελληνικών ακτινιδίων στις ξένες αγορές. Σε μια χρονιά με αυξημένη ποιοτική παραγωγή στην χώρα μας και αντίθετα με προβλήματα μειωμένης παραγωγής και ποιότητος των ανταγωνιστριών χωρών. Γεγονός που μπορεί να δώσει ευκαιρίες για διεύρυνση των εξαγωγών μας και άνοιγμα νέων αγορών» ανέφερε σχετικά ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, κ. Γ. Πολυχρονάκης.

 

Καταλήγοντας ο κ. Πολυχρονάκης απευθύνει έκκληση στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων στην εξαγωγή-διακίνηση νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων, προς αποτροπή κυκλοφορίας ατυποποίητων από “ελληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους” κατ ευθεία από τον αγρό.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 20 έως 27/10/2017, είναι οι εξής:
-Επιτραπέζια σταφύλια 87.979 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 69.524 τόνων