Μία πρωτοποριακή ιδέα για τη παραγωγή και συγκομιδή φρέσκων λαχανικών και μυρωδικών κυριολεκτικά… μέσα στο σπίτι, ξεκίνησε να λανσάρει η γνωστή σουηδική εταιρία επίπλων και οικιακών σκευών ΙΚΕΑ. Η πατέντα βασίζεται στην μέθοδο της υδροπονίας δηλαδή στη καλλιέργεια φυτών με ανόργανες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στο νερό, χωρίς τη χρήση χώματος.

Ο σουηδικός κολοσσός βέβαια έκανε την όλη μέθοδο πιο εμπορική και εύκολη ώστε όλοι να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν, δημιουργώντας ένα ειδικό κουτί που μοιάζει με εργαλειοθήκη με όλα τα απαραίτητα εφόδια για την καλλιέργεια.

Σε ένα ειδικό… ταψάκι με θήκες, παρόμοιο με αυτό της μαγειρικής, ο… παραγωγός βυθίζει τους σπόρους που παρέχονται στο κουτί μέσα σε ένα ειδικό 100% φυσικό υλικό και προσθέτει νερό, σε συνδυασμό με ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών που θα βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν. Μέσα στις θήκες το ειδικό υλικό συγκρατεί το νερό προσφέροντας στους σπόρους την απαραίτητη υγρασία που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης. Αφού αναπτυχθούν οι νεαροί βλαστοί τα φυτά ένα – ένα, μεταφυτεύονται στα ειδικά γλαστράκια και καλύπτονται με ειδικό χαλίκι αντί για χώμα που συγκρατεί το νερό. Τόσο οι γλάστρες όσο και το χαλίκι συμπεριλαμβάνονται στην συσκευασία.

Στη δεύτερη φάση, τα φυτά τοποθετούνται κάτω από σύστημα λαμπτήρων LED που συμβάλουν στην φωτοσύνθεση και στην ανάπτυξη των φυτών αντί για την χρήση ηλιακού φωτός. Είδη στις πρώτες ημέρες ο «παραγωγός» θα δει τα φυτά του αναπτύσσονται ενώ στα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ότι η καλλιέργεια μπορεί να γίνεται 12 μήνες τον χρόνο ακόμα και τον χειμώνα.

Προς το παρόν η μέθοδος αφορά την καλλιέργεια πράσινων φυλλωδών όπως το μαρούλι, κόκκινης και πράσινης λόλας, ραδικιού, ρόκας και μίας ποικιλίας μυρωδικών (βασιλικό, μαϊντανό, κόλιανδρο κ.α) ενώ ως μία 100% κανονική καλλιέργεια ο παραγωγός θα μπορεί να προμηθευτεί και τον απαραίτητο εξοπλισμό που σε αρκετά σημεία θυμίζουν «μίνι θερμοκήπιο».