Μπορεί η πληρωμή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης να ολοκληρώθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, νωρίτερα απ’ την αναμενόμενη ημερομηνία, ωστόσο, χιλιάδες παραγωγοί είδαν λιγότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό και κατά κύματα σήμερα ζητούν εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, οι αποκλίσεις οφείλονται στο γεγονός ότι, χωρίς καμία προειδοποίηση ή προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή επεξήγηση έστω απ’ την πλευρά του υπουργείου, πέραν του ποσοστού που παρακρατήθηκε για το Εθνικό Απόθεμα, το οποίο φέτος διπλασιάστηκε σε σχέση με τα ισχύοντα των προηγουμένων ετών, υπήρξε μια οριζόντια μείωση της τάξης του 3+%, προκειμένου τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις  του 2017, σε προϊόντα που εντάσσονται για πρώτη φορά, όπως η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, οι καρποί με κέλυφος, τα μήλα, ο κρόκος Κοζάνης και η μηδική.

Επίσης, ποσοστό της τάξης του 1+% παρακρατήθηκε ως «λογιστική τακτοποίηση», καθώς το 2015 είχαν δοθεί δικαιώματα που δεν έπρεπε, με το αναλογούν ποσό να περιλαμβάνεται στην φετινή, αναπάντεχη μείωση.

Φυσικά, οι μόνοι που δεν φέρουν ευθύνη για τα λάθη που μπορεί να υπήρξαν το 2015 είναι οι αγρότες, οι οποίοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται.

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από πολλούς παραγωγούς, που ναι μεν πληρώθηκαν την βασική ενίσχυση, έστω με τις προαναφερθείσες περικοπές, αλλά…το χρώμα του χρήματος δεν το είδαν, αφού το όποιο ποσό κατασχέθηκε αμέσως μετά την καταβολή του, για διάφορες οφειλές.

Όπως επισημαίνεται, δεν πρόκειται για κατασχέσεις επιδοτήσεων, οι οποίες σύμφωνα με την κοινοτική αλλά και την εθνική νομοθεσία είναι ακατάσχετες, αλλά για κατασχέσεις ποσών που πραγματοποιούνται μετά την πληρωμή τους, γεγονός που δεν έχει καμία σημασία για τον παραγωγό, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα για αυτόν είναι το ίδιο και είναι απολύτως απελπιστικό!