Της Ελένης Διαμαντίδη

Αναγκαία η θωράκιση χιλιάδων παραγωγών ρυζιού, λόγω της αθρόας εισαγωγής ρυζιού χαμηλής ποιότητας από τρίτες χώρες. Το γεγονός αυτό επισημαίνει με επίκαιρη ερώτησή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, η τομεάρχης Γεωργίας της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

Η κ.Αραμπατζή αναφέρει πως η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής προϊόντος στο ρύζι έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις και ανησυχία στους παραγωγούς καθώς παρατηρείται αδιέξοδο για χιλιάδες παραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η τιμή έχει πέσει στα 18 έως 20 λεπτά.

“Η συμφωνία ΕΕ-Βιετνάμ του Αυγούστου 2015 περιείχε ρήτρα διασφάλισης που θα επέτρεπε τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αύξησης των εισαγωγών”, λέει χαρακτηριστικά και υπενθυμίζει ότι στην Κεντρική Μακεδονία παράγονται τα 3/4 της συνολικής παραγωγής ρυζιού.

Ζητά λοιπόν να πληροφορηθεί από την κυβέρνηση ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να προστατευτεί καλύτερα το ελληνικό ρύζι και αν έχει ενεργοποιήσει συμμαχίες τέτοιες στην ΕΕ, που θα της επιτρέψουν να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προστασία του ελληνικού ρυζιού και ζητεί να υπάρξει πρόβλεψη για την επανενεργοποίηση των ελέγχων, οι οποίοι, όπως λέει, στην παρούσα φάση, είναι ελλιπέστατοι.