Του Χρήστου Διαμαντόπουλου

Για τα δεκάδες προβλήματα αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής του νομού Σερρών μίλησε στο «ΑΓΡΟbussines» o αγρότης και πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας, Παύλος Αραμπατζής. Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής χαρακτήρισε τους αγρότες «έρμαιο των τιμών που οι πρώην ανατολικές χωρών της ΕΕ, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, πωλούν στη χώρα μας βασικά προϊόντα». Επίσης τόνισε την ανάγκη η πολιτεία να εκμεταλλευτεί τα πλούσια γεωθερμικά πεδία της περιοχής προκειμένου να αναπτυχθούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες, οι οποίες μπορούν να δώσουν μια νέα προοπτική στη γεωργία του νομού.

 

  • Τι καλλιεργείται αυτήν την περίοδο στην περιοχή σας; Πώς πήγαν βασικές καλλιέργειες της εποχής;

Εχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή του καλαμποκιού και των λίγων ζαχαρότευτλων που καλλιεργήθηκαν φέτος. Τα τεύτλα δεν είχαν μεγάλες αποδόσεις (5 με 6 τόνους) σε κιλά, αλλά ο ζαχαρικός τους τίτλος ήταν σε αξιοπρεπή επίπεδα. Δεν είχαμε όμως μεγάλο κέρδος λόγω των μικρών αποδόσεων. Σε αυτό συνετέλεσαν οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή. Το καλαμπόκι, λόγω του προβλήματος που είχαμε με το έντομο Diabrotica αλλά και κάποιους άλλους εχθρούς και ασθένειες που έπληξαν την καλλιέργεια, δεν πήγε καλά. Η παραγωγή φέτος σημείωσε μείωση της τάξεως του 50%. Μιλάμε για μια πλήρη καταστροφή. Οσον αφορά τις τιμές, κυμαίνονται στα 15 λεπτά το κιλό, αφού δεν μπορούμε να αντιδράσουμε σε σχέση με τα βουλγαρικά καλαμπόκια, που εισάγονται σε μεγάλες ποσότητες στη χώρα μας. Οι αγρότες εδώ είναι έρμαια των τιμών των πρώην ανατολικών χωρών της ΕΕ, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

  • Ποια είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα του Σερραίου αγρότη και κτηνοτρόφου;

Οποιαδήποτε εκτατική καλλιέργεια αυτή τη στιγμή με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να έχει κέρδος για τον παραγωγό. Δεν βγάζει κανείς μεροκάματο, γεγονός που φαίνεται και στην κοινωνία. Υπάρχει μια τεράστια δυσκολία, αφού τα τελευταία τρία χρόνια οι τιμές των δημητριακών είναι καθηλωμένες. Οσοι μάλιστα επέλεξαν να καλλιεργήσουν δημητριακά έχουν υποστεί τεράστια μείωση του εισοδήματός τους, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Επίσης, για τρίτη συνεχή χρονιά δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση στο ρύζι. Από τις επαφές που έχω με τους παραγωγούς, αυτό που λένε είναι ότι δεν μπαίνουν καν οι μηχανές στο χωράφι προκειμένου να τα συγκομίσουν. Ακόμη, το προϊόν απαξιώνεται από τους εμπόρους, που το πληρώνουν 18 λεπτά/κιλό με εξάμηνες επιταγές. Σε λίγο θα πληρώσουν τις ενισχύσεις και κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα αυτά πάνε στις τσέπες. Αν δει κανείς τα κόστη μας, αυτά τα λεφτά δεν φτάνουν ούτε για ψωμί.

  • Πώς η Ενωση Βισαλτίας βοηθά τα μέλη της στις δύσκολες αυτές εποχές για την πρωτογενή παραγωγή;

Η Ενωση προσπαθεί, μέσα στο πλαίσιο που μπορεί, να βοηθήσει τους αγρότες-μέλη της με διάφορους τρόπους. Είτε προσφέροντας καλύτερες τιμές για τα προϊόντα που καλλιεργούν, είτε με κάποιες άλλες δομές να μειώσουμε τα κόστη τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πέρα από τις δυνάμεις μας, διότι αυτό θα μας οδηγήσει στην κατάρρευση. Δυστυχώς, τα οικονομικά πλαίσια είναι ασφυκτικά.

  • Ερχεται ο χειμώνας, μια εποχή που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Τι θα γίνει φέτος; Θα βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους; Επίσης, ο ίδιος είστε από τους γνωστότερους αγροτοσυνδικαλιστές και μάλιστα έχετε φτάσει μέχρι τα δικαστήρια, τα γνωστά… αγροτοδικεία. Τι γίνεται με αυτές τις υποθέσεις;

Αν δεν υπάρξει πλήρης μαζικότητα των αγροτών, αυτό που λέμε είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κινητοποιήσεις. Δεν θέλουμε να μας λένε ότι παραδοσιακά βγαίνουμε και φωνάζουμε. Θέλουμε να έχει ουσία και αντιπροσωπευτικότητα αυτή η αντίδραση, προκειμένου να έχει και αποτέλεσμα. Είμαστε η μοναδική κοινωνική τάξη η οποία οδηγείται στα δικαστήρια σαν τους πιο σκληρούς εγκληματίες, με γελοίες μάλιστα κατηγορίες που δεν συνάδουν με καμία λογική Πρόκειται για μια τακτική της εξουσίας που τη βλέπουμε να εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις. Εχει καταντήσει γραφική αυτή η κατάσταση και μάλιστα από μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι είναι αριστερής ιδεολογίας.

  • Πώς θα μπορούσε ο αγροτικός τομέας της περιοχής σας να έχει μέλλον;

Η μόνη σοβαρή προοπτική που θα μπορούσε να έχει ο πρωτογενής τομέας της περιοχής μας είναι αν εκμεταλλευτούμε τα πλούσια γεωθερμικά πεδία του νομού Σερρών. Το έχουμε πει σε όλες τις κυβερνήσεις, αλλά κανείς δεν μας ακούει. Αν εκμεταλλευόμαστε αυτόν τον πλούτο, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε στην περιοχή μας τεράστιες θερμοκηπιακές μονάδες, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Ισπανία. Κάποιοι όμως που έχουν περάσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ήξεραν καν τι είναι η γεωθερμία. Να φανταστείτε, μέχρι επενδυτές είχαμε βρει, αλλά η πολιτεία έμεινε άπραγη.